Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »

        OPAS ENSIMMÄISTEN RETKIEN JA VAELLUSTEN HANKINTOIHIN

        Onko sinuun iskenyt retkeilyinnostus? Oletko uponnut vaellushaaveisiin? Jos on alkanut tuntua, että luonnossa liikkumisesta tulee pysyvä osa elämääsi, olet varmasti jo katsellut hankintamielessä retkeilyvarusteita.


        Vältä nämä aloittelijan mokat

        Kaikissa uusissa harrustuksissa ensimmäisten varusteostosten tekeminen on kuitenkin hankalaa, kun kokemusta on rajallisesti ja haluat tehdä kestäviä ostoksia. Kysymyksiä kertyy: Mikä on comfort-arvo? Mitä tarkoittaa absidi? Miksi yksi takki maksaa 500 € ja toinen melkein samanlainen vain 100 €? Tarvitsenko kaasukeittimen vai käykö vanha nestetrangia?

        Moni tekeekin viisaasti paljon taustatöitä, hyödyntää retkeilyliikkeiden myyjien osaamista ja kysyy suosituksia enemmän harrastaneilta - kuten toisilta retkeilijöiltä ja vaeltajilta.

        "Olin etukäteen lukenut arvosteluja, vertasin makuualustassa teknisiä tietoja ja mittoja. Rinkkaa ostaessa kokeilin useita malleja painopakattuna. Kokeilin todella monia vaelluskenkiä ennen valintaa. Kaikissa ostoksissa keskeistä oli käyttää riittävästi aikaa hankinnan tekemiseen, vertailla tuotteita, kokeilla erilaisia malleja ja tuotteita myymälässä ja kysyä myyjältä. Myyjältä oli hyvä kysyä vielä eri tuotteiden erilaisista ominaisuuksista."

        Tässä oppaassa jo muutaman vuoden tai kauemmin retkeilleet kertovat, mitkä hankinnat ovat olleet huteja ja mistä on tullut pysyviä luottokamppeita. Laadukkaan retkeilyvarusteen pitää kestää käytössä jo pelkästään ekologisuuden vuoksi. Osta vain varusteita, joilla on pitkä elinkaari.

        Yöpyminen — teltassa pitää mahtua istumaan!

        Majoitteen hankinnassa onkin oleellisinta yrittää nähdä omia tulevaisuuden retkiään: miten, milloin ja missä tulet yöpymään uudessa teltassasi? Kun tarpeet ovat hahmottuneet, kannattaa telttaehdokkaita käydä kokeilemassa Partioaitan myymälässä. Saat fyysisen kokemuksen siitä, miltä teltta tuntuu, kun olet sen sisällä. Teltan pitää olla riittävän korkea ja tilava, että mahdut vaihtamaan vaatteita ja muutenkin liikkumaan sisällä.

        Selvitä myös, miten teltta pystytetään. Et halua menettää joka kerta telttaa pystyttäessä hermojasi, jos et pidä pystytysmekanismista.

        "Ostin alennusmyynnistä matalan, kahden hengen tunneliteltan. Teltta oli edullinen ja ihan hyvälaatuinen, mutta heti alusta tajusin, ettei se ole pitkän ihmisen majoite. Inhosin sinne kömpimistä ja siellä kääntyilyä nukkuma-asentoon eikä istumaankaan mahtunut. Teltta vaihtui nopeasti kevyeen MSR:n kupoliin, joka sitten vaihtui vielä Hillebergin kupoliin, koska siinä sisäteltta nousee ulkoteltan kanssa yhdessä."

        "Teltta oli onnistunut ostos: tarpeeksi tilava sisältä (kahden hengen teltta yhdelle). Siinä on tilava absidi ja teltta on kohtuullisen kevyt."

        Tuotesuosituksia:

        Hillebergin tunneliteltat kolmen vuodenajan käyttöön ja tunturivaelluksiin:

        Fjällrävenin tai muiden valmistajien kupoliteltat, joissa on 1-2 pientä absidia:

        Perheteltta lyhyille kantomatkoille. Telttaan mahtuvat kivasti ihmiset ja tavarat:

        Nukkuminen - riittävän lämmin makuualusta ja makuupussi heti alkuun

        Makuupussissa nukutaan, lämmitellään ja kerätään voimia seuraavaan päivään. Oikeanlainen makuupussi antaa mahdollisuuden riittävään lepoon ja retkeilystä nauttimiseen.

        Makuupussin lämpimyydestä ei kannata tinkiä. Etelä-Suomessa kesän alussakin voi olla vielä yöpakkasia ja pohjoisen ruskavaelluksilla yölämpötilat voivat pudota pakkaselle. Kannattaa heti hankkia hyvä kolmen vuodenajan pussi.

        "Ensimmäisen retken jälkeen ostin talvimakuupussin, nappiostos, sekä kunnon makuualustan. Kylmä yö pilaa reissun, joten olen panostanut lämpöön."

        Makuupusseista puhutaan paljon, mutta yhtä tärkeää on onnistua itselleen sopivan makuualustan hankinnassa. Makuualustatkin ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Osta niin lämmin, eli R-arvoltaan paras ja paksuin makuualusta, mihin budjettisi venyy. Jos mahdollista, hanki makuualusta, jossa on lämmittävä ja eristävä kerros untuvaa tai toppausta.

        "Onnistunut hankinta on ollut Exped Downmat –untuvamakuualusta (nykyiseltä mallinimeltä Dura R6). Se on melko isokokoinen ja painava, mutta ah niin mukava! Tulee nukuttua hyvin."

        Tuotesuosituksia:

        Lämmin untuvamakuupussi, jos retkeilet Lapissa, aloitat kautesi aikaisin ja lopetat myöhään:

        Tekokuituinen makuupussi:

        Naisten suosittu makuupussi:

        Osta heti riittävän lämmin, paksu ja leveä ilmatäytteinen makuualusta:

        Hieman kevyempi makuualusta kolmen vuodenajan käyttöön:

        Syöminen — Kokkaatko nopeasti vai paljon?

        Hyvä ja monikäyttöinen ensimmäinen keitin on kaasukeitin. Jos kuumennat vain vettä ja laitat ruokaa yhden ihmisen tarpeisiin, on paras ostos kevyt keitin. Esimerkiksi Primuksen Lite-keittimessä keitinosa kiinitetään pullon kierteisiin ja kattilaosa kiinnitetään keittimeen. Kattilassa on tuulisuoja, joten se kuumentaa veden nopeasti.

        "Ruokakonseptini on ollut hauduttaminen, eli keitän vain vettä. Minulla on vedenkeittoon sopiva pienikokoinen keitin, joka on myös nopea, kun siinä itsessään on tuulensuojaa. Selviän retkillä hyvin vähällä kaasulla."

        Jos olet innostunut retkiruuanlaitosta tai teitä on useampi syömässä, on järkevä ostos Trangian kaasukeitin, jossa on useampi kattila, kahvipannu ja paistinpannu. Keitin painaa kevytkeittimiä enemmän, mutta on monikäyttöisempi.

        Moni aktiivinen retkeilijä ja vaeltaja ostaa kevytretkeilijöiden suosiman kokoontaittuvan pienen ja kevyen keittimen toiseksi keittimeksi tai omille sooloretkilleen. Klassinen pocket rocket -malli vaatii tuulensuojan tunturissa ja saaristossa.

        "Trangian sain lahjaksi, mutta en ole käyttänyt juuri lainkaan. Järkyn iso yhdelle. Trangian voi helposti korvata pienellä kaasupolttimolla."

        Klassinen sinolitrangia sopii kiireettömiin viikonloppuretkiin, joissa kävellään vain pieni matka ja pakkaus mahtuu isoon reppuun. Vaelluksille sopii kevyempi kaasukeitin.

        "Nestetrangia oli hutihankinta; raskas kuljettaa ja epäkäytännöllinen. Kun muut purki jo leiriä, niin me keiteltiin vielä aamupuuroja, noin karkeasti ilmaistuna. Lisäksi polttoainepullo taisi välillä vähän vuotaakin."

        Tuotesuositukset:

        Paras keitin yhden ihmisen tarpeisiin:

        Toinen, mutta edullisempi vaihtoehto yhdelle hengelle:

        Jos kokkaat kahdelle tai useammalle:

        Kevytretkeilyyn:

        Pakkaaminen ja kantaminen — rinkka istuu selkään

        Rinkka on yksi monen retkeilijän ensimmäisistä ja tärkeimmistä ostoksista. Moni aloittaa retkeilyn lainarinkalla. Mutta heti useamman päivän vaelluksella huomaa, kuinka tärkeä on omalle keholle sopiva ja omiin mittoihin säädetty rinkka.

        Rinkkojen koot ilmoitetaan litroina. Viikonloppuretkikäyttöön sopii yhdelle hengelle 55-65 litran rinkka. Vaellukselle moni ottaa 65-85 litran rinkan. Rinkan kokoa miettiessäsi, mieti muita varusteitasi ja paljonko esimerkiksi makuupussi ja telttasi vievät tilaa. Isoon rinkkaan mahtuu paljon tavaraa. Mutta se myös painaa paljon pakattuna.

        "Rinkkoja on ollut useampia, mutta suurin opetus on ehkä ollut eri merkkien eri kokoiset litrat. Ospreyn ns. 70 litraiseen mahtui samat kamat kuin vanhaan 60 litraiseen Haltiin. Turhaan siis ”korotin” 10 litralla."

        Kokeile erilaisia rinkkamalleja. Vertaile myös pakattavuutta: onko rinkassa mieleisesi taskut, vetoketjut, remmit ja nyörit sinun käyttöösi sopivilla paikoilla. Rinkkaa pitää sovittaa painojen kanssa. Tarkista ostohetkellä myös säädöt, että saat muutettua rinkkaa tarvittaessa paremmin istuvaksi.

        "En testannut rinkkaa tarpeeksi kaupassa, enkä sitten saanut rinkka istumaan selkääni ollenkaan (oli kai pitempiselkäisen malli). Rinkka itsessään oli myös painava. Uusi rinkkani on paitsi selkääni istuva ja kevyempi, tarkoituksella myös 10 litraa pienempi, että todella joudun harkitsemaan, mitä otan mukaan eikä ”ehkä vois olla kiva” -kamaa kerry painolastiksi ja kulkeminen on mukavampaa."

        Tuotesuositukset:

        Helposti pakattava ja kestävä rinkkaklassikko:

        Anatominen ja istuva rinkka:

        Kevyt anatominen ja istuva rinkka naisille:

        Ensimmäiset retkeilyvaatteet - merinoa ja kalvolliset vaatteet

        Ensimmäiset päivä- ja viikonloppuretket voi tehdä missä tahansa keliin sopivissa arkivaatteissa. Jos kaapistasi löytyy urheilukerrasto, trikoita, tuulenpitävä takki ja vaikka vanha sadetakki ja kumisaappaat, pärjäät kosteammassakin kelissä.

        Retkeilyvaatteiden juju on, että ne tekevät ulkonaolosta helpompaa ja mukavampaa. Kun alat hankkia erityisesti retkeilyyn ja vaellukseen tarkoitettuja vaatteita, kannattaa aloitaa merinokerrastosta. Se on monikäyttöinen läpi vuoden.

        Vaellushousut suojaavat tuulelta ja vahattuna kosteudelta. Niissä on taskuja ja housun kaulus nousee riittävän ylös suojaamaan selkää. Housuissa on joustavaa kangasta, joten niissä on helppo liikkua.

        Sateelta ja tuulelta suojaava kuoritakki on monikäyttöinen vaate, jota voit käyttää läpi vuoden ulkoilussa, retkeillessä ja paksumpien välikerrosten kanssa vaikka laskettelurinteessä.

        Tuotesuositukset:

        Naisten merinokerrasto:

        Miesten merinokerrasto:

        Kestävät vaellushousut miehille:

        Klassiset ja kestävät vaellushousut naisille:

        Kevyt ja monikäyttöinen kuoritakki naisille:

        Kevyt ja monikäyttöinen kuoritakki miehille:

        Kulje kevein askelin - kengät retkeilyharrastukseen ja vaelluksille

        Ensimmäisille yön yli retkille voi mennä missä tahansa ulkoiluun sopivissa riittävän joustavissa tai tukevissa kengissä. Tärkeintä erilaisessa maastossa liikkuessa on, että kengissä on riittävän pitävä pohja ja jalkasi pysyvät sopivan lämpiminä.

        "Kun aloitin retkeilyharrastuksen, ensimmäiset varusteet olivat 20 vuotta vanhat vaelluskengät, tyttäreltä jäänyt rinkka ja kehno makuupussi. Kengät menivät rikki, joten uudet, tukevat kengät tarvittiin."

        Kylminä ja märkinä vuodenaikoina tukevat kumisaappaat, joissa on hyvä pohja, toimivat hyvin retkeilyssä. Lämpimänä vuodenaikana kumisaappaissa tulee kuuma ja pitkillä vaelluksilla nilkat saattavat olla koetuksella, koska varressa ei ole tukea.

        Jos aiot vaeltaa pidempiä päivämatkoja esimerkiksi tunturissa, hanki vaelluskengät. Vaelluskenkiä valitessasi kiinnitä huomiota kengän lestiin eli leveyteen sekä niiden jäykkyyteen. Kengän on oltava lisäksi riittävän suuri, jotta varpaat eivät osu kengän kärkeen alamäessäkään. Käytä kenkien valintaan aikaa, vertaile useita eri vaihtoehtoja ja pyydä myyjältä apua.

        "Kokeilin todella monia vaelluskenkiä ennen valintaa. Kaikissa ostoksissa keskeistä oli käyttää riittävästi aikaa hankinnan tekemiseen, vertailla tuotteita, kokeilla erilaisia malleja ja tuotteita myymälässä ja kysyä myyjältä. Myyjältä oli hyvä kysyä vielä eri tuotteiden erilaisista ominaisuuksista."

        Tuotesuositukset:

        Naisten vaelluskenkä pidemmille vaelluksille metsästä tunturiin:

        Naisten vaelluskenkä viikonloppuretkille ja lyhyemmille matkoille:

        Miesten vaelluskenkä pidemmille vaelluksille metsästä tunturiin:

        Miesten vaelluskenkä viikonloppuretkille ja lyhyemmille matkoille:

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite