/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista viikonloppuretkelle

    Yön yli retki auttaa rauhoittumaan

    Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen kiireisen elämän keskellä. Yhdenkin yön nukkuminen luonnossa auttaa irtautumaan arjesta ja elvyttämään. Lähdetpä luontoon yksin tai seurassa, huomaat retkelle päästyäsi, että nautit ulkona olosta enemmän kuin ennen lähtöä olisit ehkä muistanutkaan. 

    Suomi on täynnä mitä upeampia retkikohteita lyhyen matkan päässä. Kansallispuistoissa ja virkistysalaueilla on erätupia sekä valmiita yöpymis- ja tulipaikkoja, joissa voi mukavasti leiriytyä. Monissa paikoissa pääsee myös täydelliseen omaan rauhaan niin halutessaan. Jos kuitenkin kaipaa seuraa, retkipaikoilla tutustuu uusiin samanhenkisiin ihmisiin.

    Pakkaa siis rinkkasi tai reppusi, suuntaa luontoon ja istahda rauhalliseen paikkaan ihailemaan maisemia. Ota hetki aikaa itsellesi, retkiseurallesi ja kuuntele mitä luonnolla on sinulle kerrottavana.

    Varustelista yön yli retkelle

    Selaa klubilaisten pakkauslistoja ja jaa oma pakkauslistasi

    Mitkä ovat sinun vakiovarusteesi retkellä? Onko sinulla käytössä itse tehty ja hyväksi havaittu pakkauslista, jota hyödynnät retkillä?

    Keräämme 365-klubilaisten ja Partioaitan henkilökunnan pakkauslistoja sivuillemme. Pakkauslista voi olla tehty päiväretkeä, yön yli retkeä tai viikonloppuvaellusta varten. Se voi olla myös esimerkiksi melontaretkelle tai fatbike-retkelle.

    Lue lisää »

    Lapsiperheen varusteet telttailuun

    Lähiömutsi-bloggaaja Hanne Valtari kävi perheensä kanssa läpi retkeilyvarusteensa ja koosti kattavan listan lapsiperheen retkeilyvarusteista päiväretkille ja telttailuun. Lue blogi »

    Ensimmäistä kertaa yöksi luontoon

    Aamukahvilla-bloggaaja Henriikka Reinman käy blogissaan läpi mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun lähtee ensimmäistä kertaa yöksi luontoon. Ja mitä kaikkea tulee pakata mukaan. Lue blogi »

    Vuokraa ja osta tarpeeseen

    Kaikkia retkeilyvarusteita ei välttämättä ole syytä heti ostaa itselleen, vaan päivittää sitä mukaa kun retkeilyinnostus ja -aktiivisuus kehittyy. Kahteen asiaan kannattaa kuitenkin heti alussa panostaa: kunnon kenkiin ja rinkkaan. Huonosti istuvilla ja vettä imevillä kengillä kävelystä tulee pian tuskien taival, ja huonosti selkään istuvaa rinkkaa ei jaksa pitkään kantaa. Hyvin huollettuina nämä ovat vuosien ja jopa vuosikymmenien kestäviä varusteita.

    Vuokrauspalvelusta on mahdollista vuokrata varusteita pidemmillekin retkille. 365-klubilaiset saavat vuokrauspalvelusta 25 % alennuksen.

    Tärkeimmät perusvarusteet telttailuun 

    Retkeilyvaatteet

    Yhden yön retkelle voi lähteä kevyestikin, mutta muutama tärkeä asia vaatetuksessa on syytä huomioida. Puuvilla on huono materiaali erityisesti suoraan ihoa vasten tulevissa vaatteissa. Puuvilla imee itseensä paljon kosteutta ja on hidas kuivumaan. Ihoa vasten kannattaa pukea merinovillainen t-paita, joka on hyvin hengittävä ja nopeasti kuivuva. Ohut merinovillainen paita ei ole lainkaan kuuma lämpimällä kelillä.

    Vaikka kaupungissa olisikin melko lämmin yö, niin metsässä kasvillisuuden suojassa ja vesistöjen lähistöllä yöt voivat olla viileitä, joten lämmin paita kuten villapaita tai fleece on hyvä olla mukana. Sadevaatteet kannattaa aina pakata mukaan, varmuuden vuoksi. Mitä pidempiä päivämatkoja on aikomus kävellä, sitä suositeltavampaa on panostaa laadukkaisiin retkeilyhousuihin, jotka ovat mukavat jalassa eivätkä hankaa ihoa mistään kohdasta.

    Aiheeseen liittyvää:

    Retkivaatteet 

    Kengät ja sukat

    Tukevat retkeilykengät ovat yhdet tärkeimmistä varusteista, ja ne voivat helposti pilata tai pelastaa retken. Tärkein ominaisuus hyvissä retkeilykengissä on pitävä pohja ja kiertojäykkyys. Normaaleissa tennareissa tai kävelykengissä on liian sileä ja löysä pohja luonnossa liikkumiseen. Jalka väsyy nopeammin juurien ja kivien päällä kävelyyn, jos pohja ei tue askelta tarpeeksi. Korkea varsi on tärkeä, kun rinkassa on tuntuvasti painoa tai kun vaelletaan vaikeassa maastossa ja halutaan suojata nilkkaa aluskasvillisuudelta ja kosteudelta (esim. suot). Vedenpitävyys on tärkeä, kun liikutaan sateella tai kosteissa olosuhteissa. Lämpimällä poutasäällä vedenpitävä kalvo voi kuitenkin olla tukala. Nahkaiset, vahatut kengät pitävät pientä sadetta muutaman tunnin ajan, joten vedenpitävä kalvo ei ole välttämättömyys lyhyillä retkillä.

    Hyvät sukat ovat tärkeät

    Vältä puuvillaa ihoa vasten, opastetaan usein. Se koskee myös sukkia. Hyvätkään kengät eivät auta, jos puuvillaiset sukat imevät kosteuden hikoilusta. Kostea sukka ja iho synnyttävät helpommin rakkoja. Panosta laadukkaisiin merinovillaisiin sukkiin ihoa vasten. Ohuen liner-sukan päälle voi pukea paksumman vaellussukan. Kahdet sukat auttavat vähentämään rakkojen syntymistä, kun hankauspiste syntyy sukkien väliin eikä ihoa ja sukkaa vasten.

    Aiheeseen liittyvää:

    Yöpyminen teltassa

    Satunnaiseen retkeilyyn kupoliteltta on paras valinta. Perinteisen kahden risteävän telttakaaren pystytys on helppoa, ja itsestään seisovana teltan voi pystyttää mihin tahansa tasaiseen maastoon, kuten rantahietikolle tai kalliolle. Vaihtoehtona on tunneliteltta, joka on parempi pidemmillä vaelluksilla ja haastavammissa olosuhteissa. Teltan koko ilmoitetaan, kuinka monta henkeä mahtuu kylki kylkeä vasten yöpymään teltassa. Usein mukavampi on valita yhtä kokoa suurempi teltta, jolloin teltan sisällä on hieman enemmän tilaa liikkua.

    Makuualustalla on tärkeä rooli eristää maasta hohkaava kylmyys. Makuualustaan kannattaakin panostaa jopa makuupussin kustannuksella. Aina on mahdollisuus pukeutua lämpimämmin makuupussiin, mutta huonosti eristävää makuualustaa on hyvin hankala korjata retkellä. Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvona, ja keväästä syksyyn retkeillessä sen olisi hyvä olla vähintään 3. Jos retkeilet vain keskikesällä lämpimällä kelillä, tällöin eristävyydellä ei ole niin suurta merkitystä.

    Makuupussiksi kannattaa valita ns. kolmen vuodenajan pussi. Makuupussista ilmoitetaan usein kolme eri lämpötilaa, näistä kannattaa katsoa vain comfort-arvoa eli mukavuuslämpötila naisille. Untuvatäytteen tai keinokuitutäytteen merkitys ei ole niin suuri yhden tai kahden yön kesäretkillä. Untuvapussit ovat kevyempiä ja suhteessa painoon lämpimämpiä, mutta maksavat enemmän ja vaativat huolellisempaa käyttöä ja huoltoa. Kuitupussit eivät pakkaudu niin pieneen tilaan kuin untuvapussit ja suhteessa painoon eivät ole niin lämpöisiä, mutta ne ovat edullisempia ja hyvin helppokäyttöisiä ja -hoitoisia. Tärkeää on valita sopivan mittainen makuupussi. Liian leveässä ja pitkässä pussissa voi olla mukavampi nukkua, mutta keho joutuu lämmittämään tällöin suuremman tilavuuden ja näin lämpöä menee hukkaan.

    Aiheeseen liittyvää: