Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RETKEILYHOUSUJEN VALINTA

        Kuinka löytää sopivat retkeilyhousut ulkoiluun ja vaellukselle? Retkeilyhousut ovat tärkeä osa onnistunutta pukeutumiskokonaisuutta vaelluksella ja retkellä. Ensimmäisten farkuilla tai verkkareilla tehtyjen reissujen jälkeen osaa arvostaa retkeilyhousujen mukavuutta ja materiaalin toimivuutta haastavissa olosuhteissa. Nykypäivän ulkoiluhousut ovat täynnä teknisiä ominaisuuksia ja tarkkaan hiottuja yksityiskohtia. Sopiva istuvuuskin löytyy helpommin eri malleista, ja värivalikoimaa riittää jokaiseen makuun.

        Partioaitan myyjien neljä suosikkihousua:

        Fjällräven KEB



        Valentina on 175 cm ja käyttää 40-kokoisia housuja. Keb-housuista hänelle sopii Curved-malli.

        Edistykselliset ja ihanteellisen liikkuvuuden mahdollistavat vaellushousut, joista löytyy sopiva istuvuus kaikille jaloille.

        Fjällräven VIDDA PRO VENTILATED



        Haaravälin stretch-osio antaa liikumavaraa ja reisitaskuissa on runsaasti tilaa.

        Vaativaan ulkoiluun ja rymyämiseen soveltuvat housut, jotka kestää kulutusta ja vaihtelevaa säätä.

        Fjällräven ABISKO TREKKING TIGHTS



        Naisten mallissa on 7/8-pituiset lahkeet ja reilun kokoiset reisitaskut. Valentinan trikoot on M-kokoa.

        Vaelluskäyttöön suunnitellut trikoot, joista lötyy vahvikkeet polvista ja takapuolelta.

        Tierra ACE PANT



        Kangas on paksua, mutta joustavaa. Polvissa on lisävahvistus ja reisissä tuuletusaukot.

        Pelkistetyt softshell-housut, jotka laitetaan jalkaan viileämpään vuodenaikaan ja vuorien valloitukseen.

        Kahden housun taktiikka

        Nykypäivän ulkoiluhousut ovat monikäyttöisiä, mutta yksiä kaikkiin tilanteisiin sopivia housuja ei kuitenkaan ole olemassa. Useimpien retkeilijöiden vaatekaapista löytyykin normaalisti ainakin yhdet täysin vedenpitävät kuorihousut ja puuvillapolyesterisekoitteiset retkeilyhousut, esimerkiksi Fjällrävenin G-1000-kankaasta valmistetut housut. Niillä selviää Suomessa vuoden ympäri lähes kaikissa olosuhteissa.

        Vaellushousut vai retkeilyhousut?

        Mitä tarkoitetaan retkeilyhousuilla? Miten ne eroavat arkihousuista? Ovatko retkihousut sama kuin vaellushousut? Miellämme eri tavalla termejä. Toinen voi puhua retkeilystä ja toinen vaelluksesta, vaikka molemmat tarkoittavat samaa asiaa, ja monipuolisia housujahan voi käyttää paikasta ja retkestä riippumatta. Pohdintaa voi jatkaa blogissamme: Retkeilyhousujen vaikeaa valintaa.

        vaellushousut

        Mihin käyttöön housut tulevat?


        Housuostoksilla kannattaa ensin miettiä suunniteltua käyttötilannetta ja aktiviteettia. Jo parilla kysymyksellä saadaan rajattua housuja merkittävästi ja siten helpotettua housujen etsintää.

        Päiväretkeilyyn hyvät housut ovat Fjällrävenin G-1000-materiaalista valmistetut housut, esim. Fjällräven Kaipak Trousers. Ne hylkivät hyvin kevyttä sadetta, ja kuivuvat nopeasti sateen tauottua.

        Viikonloppuretkeilyyn ja vaellukseen Fjällrävenin G-1000-housut ovat myös varma valinta. Keväästä syksyyn kestävälle retkeilykaudelle Fjällrävenin Keb-housut ovat monien suosikkihousut jo vuosien ajan. Viileämmille keleille ja jopa pikkupakkasille sopii esimerkiksi Fjällräven Vidda Pro -housut, jotka on valmistettu kokonaan G-1000-kankaasta vahvikepaloilla.

        Jos retkeilet lämpimässä kelissä, kannattaa housujen etsintä aloittaa ohuesta kankaasta valmistetuista housuista. Katkolahjehousut ovat hyvä valinta kuumiin olosuhteisiin, housut saa helposti muutettua shortseiksi. 

         

        Kuormittavaan liikkumiseen ja vaihtelevaan maastoon, jossa hikoilulta ei voi välttyä, kannattaa valita housut, joissa on ventilaatiot eli tuuletusvetoketjut, joiden avulla saa ylimääräisen lämmön ja kosteuden pois. Tuuletusvetoketjut löytyvät esim. Fjällräven Keb-housuista. Juoksuun, kiipeilyyn ja urheilullisempaan liikkumiseen on hyvä vaihtoehto hyvin joustavat ja nopeasti kuivuvat softshell-housut. Monien suosikkihousut ovatkin esim. Tierra Ace Pant.

        Jos retkeilet hyttyskaudella kannattaa panostaa housuihin, jonka kankaan läpi eivät itikat pääse pistämään. Esimerkiksi Fjällrävenin G-1000-kangas on itikanpiston pitävää. Katso G-1000-housut.

        Jos matkustat malaria-alueelle tai punkkialueelle, kannattaa ostaa housut, joissa on kylläste hyönteisiä vastaan. Tällaisia ovat esim. Royal Robbinsin Bug Barrier -housut tai Craghoppersin Nosilife-housut. Hyönteissuoja ei anna täyttä suojaa punkkeja ja hyönteisiä vastaan, mutta auttaa torjumisessa suoraan kankaalle laskeutuvia vastaan.

        Jos liikut paljon rannikolla ja tuulisilla paikoilla, kannattaa miettiä ensisijaisesti tuulenpitäviä housuja. Jos taas haluat täydellistä vedenpitävyyttä, ovat kuorihousut selkeä valinta. Ne ovat myös täysin tuulenpitäviä. Hiihtoon, talvivaellukseen, lasketteluun ja talvilajeihin on omia erityispiirteitä, mutta monet housut toimivat kerrospukeutumalla myös talvikäytössä. Katso kerrospukeutumisen perusteet.

        Kolme tärkeintä materiaalia retkeilyhousuissa


        Materiaalin mukaan retkeilyhousut voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: vedenpitävät kuorihousut, softshell-housut ja puuvillapolyesteriset housut.

        Puuvillapolyesterisekoitteesta valmistetut housut ovat perinteisiä retkeilyhousuja. Se on selkeästi suosituin ja toimivin materiaali Suomen olosuhteissa retkeilyyn, ja varma valinta ensimmäisten retkeilyhousujen materiaaliksi. Fjällrävenin G-1000-kangas on puuvillapolyesteriä. Lue tarkemmin G-1000-materiaalista.

        Retkeilyhousuissa osa vannoo perinteisen täysin puuvillapolyesterikankaasta valmistettujen housujen nimeen, koska oikein huollettuna ne kestävät useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Uudentyyppisissä retkeilyhousuissa on yhdistetty perinteisten erähousujen ja softshell-housujen parhaat puolet. Näissä housuissa stretch-palat lisäävät housujen liikkuvuutta ja mukavuutta, kun taas jämäkämpi materiaali on sekä suojaamassa säältä että vahvistamassa kovalla kulutuksella olevia paikkoja. Näistä housuista onkin tullut huippusuosittuja vaeltajien keskuudessa. Esimerkiksi Fjällrävenin erittäin suositut Keb-housut ovat tällaisia ns. joustopalahousuja.

        G-1000 Housut 

        Softshell

        Softshell-materiaali on hyvin joustavaa ja hengittävää. Se hylkii hyvin tuulta ja vettä, joskaan ei ole täysin veden- ja tuulenpitävä. Kastuessaan softshell kuivuu nopeasti, oli sitten kyse sateesta tai hikoilusta. Lue lisää kuinka valita oikeat softshell-housut.

        Softshell-housut 

        Vedenpitävä kalvo

        Vedenpitävällä ja hengittävällä kalvolla (esim. Gore-Tex) varustetut kuorihousut ovat paras valinta sateeseen. Vedenpitävät housut ovat aina myös täysin tuulenpitäviä, joten ne ovat varma valinta myös tuulihousuiksi. Lue tarkemmin vedenpitävän kalvon ominaisuuksista.

        Vedenpitävät kuorihousut 
        laadukkailla housuilla mukavasti ulos kelistä riippumatta

        Kolmen selkeästi suosituimman materiaalin lisäksi löytyy muita vaihtoehtoja.

        Perinteiset sarkahousut. Villasta tai villan ja polyesterin sekoitteesta valmistetut sarkahousut eivät ole kadonneet uusien teknisten housujen vallattua markkinoita. Perinteiset sarkahousut ovat vanhan ajan softshell-materiaalia, se pitää tuulen ja kosteuden ulkona ja päästää hikoilusta tulevaa kosteutta ulos. Jos haluat perinteistä erähenkeä huokuvat housut, ovat sarkahousut oikea valinta. Katso esim. Sasta Anton Trousers.

        Ventile-kankaiset housut ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat täysin luonnonmateriaalista valmistetut housut. Ventile on erittäin tiukkaan kudottua, hyvin hengittävää ja kestävää 100 % puuvillaa. Puuvillan kuidut turpoavat kastuessaan ja tekevät kankaan tiiviiksi ja hyvin vettä hylkiväksi ja lähes täysin tuulenpitäväksi. Katso esim. Sasta Taiga Trousers.

        Lisäksi on olemassa kokonaan keinokuidusta valmistettuja retkeilyhousuja (softshellien lisäksi). Nämä ovat enimmäkseen lämpöisiin olosuhteisiin suunniteltuja housuja, jotka kuivuvat nopeasti ja ovat vilpoiset päällä kuumallakin kelillä.

        Istuvuus ja oikean koon löytäminen

        Tärkeintä on löytää itselleen mahdollisimman mukavasti istuvat housut. Parhaimmatkaan tekniset ominaisuudet eivät auta, jos housut eivät ole mukavat päällä. Parhaiten sopivat housut löytää myymälässä sovittamalla asiantuntevien myyjiemme avustuksella. Housujen valinta voi viedä aikaa, mutta kun ne oikeat löytyvät, niistä ei helposti luovuta.

        Suora vai kurvikas malli?

        Retkeilyhousujen malleja, muotoja ja lahkeenpituuksia löytyy nykyään huomattavan paljon enemmän kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Etenkin Fjällräveniltä löytyy housuista eri istuvuuksia ja pituuksia.

        Naisten ja miesten normaalien mallien lisäksi vaellushousuissa naisille löytyy erityinen Curved-malli, jossa on lisätilaa reisissä ja takapuolen kohdalla. Lisäksi vyötärö on hieman kapeampi ja ylempänä kuin muissa malleissa. Curved-malli tuntuu sopivan hyvin suomalaisille, sillä yhä useampi valitsee sen normaalin naisten mallin sijasta. Raiskilla on oma pluskokoisille suunniteltu R+ -mitoitus, jossa on huomioitu naiselliset muodot. Malli on riittävän väljä huomioimaan kurvit, mutta kuitenkin istuva.

        fjällräven housut
        Naisten Curved-malli keskellä.

        Curved-mallit 
        Lyhytlahkeiset mallit 

        fjällräven housujen vyötärönkorkeus
        Fjällrävenillä on kolme eri vyötärökorkeutta

        Vyötärön korkeus

        Retkeilyhousuissa on pääsääntöisesti korkea vyötärö. Korkean vyötärön ansiosta housut istuvat paremmin ja pysyvät paremmin paikoillaan. Vyön käyttö auttaa housuja pysymään paremmin paikallaan etenkin kyykistellessä, pitkiä askeleita harppoessa ja hyppiessä. Harvoinpa oikeastaan retkeillessä pääsee kulkemaan tasaista hyvää polkua ja istumaan sopivan korkuiselle penkille syömään. Korkea vyötärö myös estää ihon paljastumisen alaselästä esimerkiksi kyykistäessä.

        Lahkeiden pituus

        Retkeilyhousuissa on kahdenlaisia lahkeensuita: kiinteäpituisia (fixed length) ja itse lyhennettäviä ns. raakapituisia lahkeita (raw length).

        Kiinteäpituiset lahkeet löytyvät suurimmasta osasta retkeilyhousuja. Kiinteäpituisia lahkeita ei pääsääntöisesti voi lyhentää itse. Usein lahkeensuissa on neppareita, vetoketjuja tai muita elementtejä, jotka voivat hankaloittaa lahkeiden lyhentämistä. Kiinteäpituisia lahkeita on eri pituisia, esimerkiksi Fjällrävenillä kolmea eri pituutta: lyhyt (short), normaali (regular) ja pitkä (long).

        Softshell-housuissa ja kuorihousuissa on vain kiinteäpituisia lahkeita.

        Raakapituus tai raakalahje tarkoittaa, että lahje on erityisen pitkä ja täysin suora alaosasta. Tästä on hyvin helppo kotikonsteinkin lyhentää housut itselleen sopivan pituisiksi. Katso raakapituiset housut. Voit myös käyttää lahkeiden lyhennyspalvelua. Lähes jokaisessa myymälässämme on lyhentämismahdollisuus tai kumppaniompelija. 

        Suuressa osassa retkeilyhousuja on muotoillut polvet, ja se on syytä huomioida housuja valittaessa. Vaikka lahkeet saisikin katkaistua sopivan mittaisiksi, niin väärässä kohdassa sijaitseva muotoiltu polvi voi alkaa häiritä ajan myötä. Kannattaakin rohkeasti kokeilla myös vastakkaisen sukupuolen malleja. Lyhytjalkaisille miehille naisten malli voi olla sopivampi, ja pitkäjalkaiselle ja suoravartaloiselle naiselle miesten malli voi olla parempi.


        Taskut


        Taskut yleensä viimeistään erottelevat retkeilyhousut normaaleista arkihousuista. Retkihousuista löytyy usein taskuja joka lähtöön. Taskujen määrissä on myös runsaasti vaihtelua, jokaiseen makuun. Jos etsit mahdollisimman pelkistettyjä housuja tai mahdollisimman kevyitä housuja, niin valitse housut, joissa on vähän taskuja. Jokainen tasku tuo hieman lisäpainoa housuille.

        Softshell-housuissa ei yleensä ole yhtä paljon taskuja kuin perinteisissä retkeilyhousuissa, koska taskujen saumat helposti heikentävät materiaalin joustavuutta. Kuorihousuissa taas pyritään minimoimaan saumojen määrä ja potentiaalinen vuotokohta.

        Reisitasku on tärkein tasku useimmissa housuissa. Ja se on tärkein tasku useimmille retkeilijöille. Reisitaskusta löytyy usein oma pieni tasku puhelimelle, missä se on suojassa kolhuilta. Reisitaskut ovat usein myös tilavia ja isokokoisia. Reisitasku voi olla sekä lahkeen sivussa tai suoraan edessä.




        Värillä on väliä

        Värillä on suoraan vaikutusta, kuinka lämpimältä tai kylmältä housut tuntuvat. Musta ja tummat värit imevät enemmän auringonsäteitä, joten ne tuntuvat lämpimämmiltä päällä. Valkoinen ja vaaleat värit heijastavat auringonsäteitä enemmän ja ne tuntuvat viileämmiltä. Värillä on myös vaikutusta siihen, kuinka nopeasti housut kuivuvat. Kuivumisnopeuteen vaikuttavat kuitenkin paljon myös materiaali ja kankaan paksuus.

        Värillä on väliä myös turvallisuuden kannalta. Mahdollisessa hätä- ja etsintätilanteessa kirkkaat värit paljastavat sijaintisi helpommin kuin maahan sulautuvat ruskean ja vihreän sävyt.


        Haluatko saada lisätietoa retkeilyhousuista tai sovittaa housuja? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikeat housut.

        Ota huomioon myös nämä
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite