Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RINKAN PAKKAAMINEN

        Rinkan pakkaaminen kotona saa alkavan vaelluksen tuntumaan todelliselta. Odotatpa seikkailua tai rauhoittavaa luontoelämystä, rinkan täyttyminen nostaa lähdön tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää, että malttaa tehdä pakkaaminen kunnolla, jotta kaikki tarvittavat varusteet tulevat varmasti mukaan. Rinkan pakkaaminen tapahtuu kotona varustelistan kanssa. Kun olet kerännyt varusteen odottamaan pakkausta, vedä listaasi yksi poikkiviiva. Kun varuste on rinkassa, vedä päälle toinen poikkiviiva. Näin kaikki varusteet tulevat mukaan. Pakkaa rinkka jo kotona mahdollisimman tasapainoisesti. Voit sen jälkeen vaelluksella tehdä pakkaukseen haluamiasi hienosäätöjä. Hyvin pakattua rinkkaa on mukavampi kantaa ja voit keskittyä elämyksiin ja maisemiin.


        Vaelluksella rinkkaa pakataan joka aamu ja välillä keskellä päivää. Rinkan pakkausrutiini kehittyy nopeasti. Kun rinkka on pakattu tasapainoisesti, vaelluspäivästä tulee onnistuneempi. Väärin pakattu rinkka voi aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa tasapainoilua haastavassa maastossa. Omaan tuttuun rinkkaan oppii vähitellen pakkaamaan varusteet itselleen sopivimmalla tavalla. Näistä rinkan pakkaamisen perussäännöistä on kuitenkin hyvä aloittaa:

        1. Pakkaa painavimmat tavarat lähelle selkää

        Rinkassa painavimmat tavarat kannattaa pakata hartioiden korkeudelle, lähelle selkää. Näin paino saadaan pidettyä lähellä kehoa ristiselkää rasittamatta.

        2. Kevyimmät varusteet rinkan ulompiin osiin

        Kevyemmät tavarat kannattaa sijoittaa rinkan pohjalle, uloimpiin osiin ja yläläppään.

        3. Makuupussille hyvä paikka on pohjatasku

        Rinkan pohjatasku on hyvä paikka makuupussille, mikäli makuupussi sinne mahtuu. Makuupussi kannattaa myös pakata vedenpitävään pakkauspussiin eli ns. kanoottipussiin.

        4. Yläläppään pientarvikkeet

        Rinkan yläläpän taskuun taas kannattaa pakata pieniä tavaroita kuten kamera tai otsalamppu.

        5. Ensiaputarvikkeet ja sadevaatteet helpoiten saavutettavaan taskuun

        Ensiaputarvikkeet kannattaa pakata esimerkiksi rinkan sivutaskuun päällimmäiseksi, jotta sen saa hätätilanteessa nopeasti ulos. Huomioi sivutaskun vetoketjun sijainti. Esimerkiksi Fjällräven Kajka -rinkassa sivutaskun vetoketju on "sisäpuolella" kädenpuolella, ja sinne voi olla haastava toisen henkilön päästä, jos olet kaatunut rinkan kanssa. Yläläppä on toinen hyvä paikka ensiapulaukulle.

        Rinkka kannattaa pakata niin, että päivän aikana tarvittavat asiat ovat helpommin löydettävissä, ja yöpymistarvikkeet, kuten teltta, voivat olla syvemmälle pakattuna.

        6. Älä pakkaa makuupussia tai telttaa rinkan ulkopuolelle

        Mahdollisimman iso osa varusteista kannattaa pakata rinkan sisäpuolelle, mikäli mahdollista. Ulkopuolelle kiinnitetyt tavarat saattavat pudota, eikä rinkka ole tasapainossa, jos tavarat heiluvat puolelta toiselle. Rinkkaa on myös helpompi siirrellä, kun tavarat ovat sisäpuolella.

        Kuinka pakata rinkka järkevästi?

        Rinkan painopiste

        Rinkkaa pakatessa pitää kiinnittää huomiota rinkan painopisteeseen, jotta kannettavuus on mahdollisimman miellyttävä. Painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle selkää, jolloin painoa saadaan mahdollisimman lähellä kehoa sekä lepäämään lantiolla. Liian takana oleva painopiste tuntuu kuin rinkka vetäisi taaksepäin ja voi aiheuttaa kipua hartioille sekä painaa solisluuta.

        Aiheeseen liittyvää:



        Mikäli pakkaat jotain rinkan ulkopuolelle, on painopistettä ajatellen järkevää sijoittaa ulkopuolelle tulevat varusteet rinkan yläosaan - kannen alle. Yläosassa olevat varusteet painavat kuormaa lantiolle.

        Huomaa pakata rinkka tasapainoiseksi myös oikean ja vasemman puolen suhteen, jotta kulkeminen olisi mahdollisimman miellyttävää.

        Hyödynnä rinkan kaikki taskut

        Monissa rinkoissa on useita hyödyllisiä taskuja, joita voi käyttää erilaisten päivän aikana tarvittavien varusteiden pakkaamiseen. Mainittakoon eväspatukat, kompassi, puhelin, sadeviitta tai -takki, tulentekovälineet, ensiapulaukku ja taukotakki, joita on helppo tarvittaessa ottaa käyttöön rinkan pienistä taskuista. Erityisesti ensiapulaukun on hyvä olla nopeasti saatavilla, jotta hädän tullen aikaa ei mene rinkan purkamiseen ja ensiapulaukun etsimiseen.

        Rinkan sivuilla on taskut juomapulloille, joita voi hyödyntää myös esimerkiksi sadeviitalle tai termospullolle. Rinkan kannessa (rinkan hattu, läppätasku) on yleensä vetoketjullinen tasku ulko- ja sisäpuolella. Sisäpuolen tasku on hyvä mm. avaimille, lompakolle, varavirtalähteelle ja muille pienille varusteille, joita on syytä kuljettaa suojassa. Ulkopuolen taskussa kulkee näppärästi esim. rinkan sadesuoja ja ensiapulaukku.

        huonosti pakattu rinkka
        Mitä enemmän rinkan ulkopuolella roikkuu varusteita, sitä enemmän rinkka voi tarttua metsässä kiinni puihin, varusteita voi tippua kyydistä sekä rinkasta lähteä kolisevia ääniä.

        iso rinkka
        Kuvan etummaisena olevassa rinkassa on riittävästi kokoa, joten kaikki varusteet saa pakkattua sisäpuolelle kauempaa olevassa rinkassa varusteita on jouduttu pakkaamaan rinkan ulkopuolelle. 

        Pakkaa järkevästi kuivasäkkeihin

        Kuivasäkkeihin pakkaaminen on kerrassaan nerokasta! Saat kerralla ratkaistua monta asiaa, kuten järjestyksen, varusteiden kuivana pysymisen sekä kompressoinnin. Rinkan voi täyttää useilla erikokoisilla ja -värisillä kuivasäkeillä.

        Yhteen vaatteet, toiseen nukkumisvälineet ja yhteen ruoat. Tee oma järjestys, jonka opittua on helppo pakata ja purkaa rinkkaa. Esimerkiksi vaatesäkistä voi puristaa ilmat pois ja pakata vaatteet tiiviisti rinkkaan. Kuivasäkkiin pakatut vaatteet säästävät tilaa ja pysyvät kaikissa tilanteissa kuivina.

        Pakkaamalla myös kaikki yöpymisvälineet yhteen kuivasäkkiin, säästää tilaa ja se helpottaa leiriytymistä. Makuupussi, tyyny, makuualusta ja vaikkapa yösukat menevät näppärästi yhteen kuivasäkkiin. Näin pakatessa voi jättää yöpymisvälineiden omat suojapussit kotiin, eli säästät kaiken lisäksi myös painoa. Yöpymissäkki asettuu rinkan pohjalle odottamaan seuraavaa leiriä.

        Juomajärjestelmässä vesi kulkee kätevästi 

        Useimpien rinkkojen selkäpuolella on oma tasku juomajärjestelmälle. Tämä tasku voi olla rinkan sisä- tai ulkopuolella, mutta aina lähellä selkää. Juomajärjestelmässä kulkee kätevästi 1-3-litraa juomavettä. Selän lähellä olevassa juomajärjestelmässä vesi pysyy lämpimämpänä kuin juomapullossa rinkan sivuilla olevissa taskuissa. Kannattaa pakata mukaan myös vesipullo. Vesipullo on kätevä monessa tilanteessa ja hyödyllinen, jos juomajärjestelmä sattuu rikkoutumaan vaelluksen aikana.

        Vaellussauvat ja jäähakku rinkan ulkopuolelle

        Yleisesti rinkan ulkopuolella on lenkit, joihin saa pujotettua mm. vaellussauvat, jäähakut ja kirveen. Kyseiset varusteet ovat melkeinpä niitä ainoita, joita on suositeltavaa pakata rinkan ulkopuolelle. Rinkan ulkopuolella varusteet ovat helpommin otettavissa käyttöön. Useissa rinkkamalleissa nuo lenkit saa poistettua tai piilotettua, jos niille ei ole käyttöä.

        Rinkan ylipakkaaminen

        Joskus rinkan joutuu ylipakkaamaan, jolloin rinkan kansi pitää nostaa ylemmäksi. Kannen alle mahtuu sellaisenaan teltta, mutta rinkan voi ylipakata myös nostamalla ns. lumilukko ylös, jolloin rinkan tilavuus kasvaa. Joissakin rinkkamalleissa on kannessa kuminauha tai kiinnityspisteet irtoremmeille. Kannen päälle voi pakata jotain kevyttä, kuten solumuovisen makuualustan tai sadeviitan sateen tauottua. Huomaa kuitenkin, että painavimmat varusteet pyritään edelleen pakkaamaan mahdollisimman lähelle selkää. Oikein ylipakattu rinkka säilyttää oikean painopisteen.

        Vaelluksen edetessä ruokien määrä vähenee, jolloin rinkan sisälle tulee lisää tilaa. Tällöin ylipakkausta voi purkaa ja esimerkiksi teltan pakata rinkan sisäpuolelle.

        Kompressiohihnoilla rinkka kompaktiksi

        Rinkan ulkopuolella on kompressiohihnoja, joilla saadaan otettua ylimääräinen tila pois rinkan sisältä. Kompressiohihnojen avulla myös painopiste saadaan pysymään lähellä selkää. Rinkan alaosan kompressiohihnoihin voi myös kiinnittää jotain todella kevyttä, kuten solumuovialustan tai istuinalustan.

        Yhteenveto

        Tee pakkauslista, pakkaa varusteet kasaan ja tee varusteille sopiva lajittelu. Pakkaa seuraavaksi varusteet kuivasäkkeihin ja sen jälkeen rinkkaan. Valitse kuivasäkeille käytännölliset paikat rinkasta, jotta löydät ne helpommin. Huomaa painopiste ja kiristä lopuksi kompressiot. Rinkka selkään, säädöt kohdilleen ja menoksi - mukavaa vaellusta!

        isot esineet rinkan ulkopuolelle
        Rinkan ulkopuolelle voi joutua pakkaamaan joitain varusteita, kuten lapio.
        ylipakattu rinkka
        Rinkan kannen alle voi pakata teltan. Kannen päälle voi kiinnittää kevyen makuualustan.
        Haluatko saada lisätietoa rinkoista tai sovittaa rinkkoja? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean rinkan.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite