Vaikka sama lettutaikina sopii myös kotona valmistettavaksi ja nautittavaksi, niin totuus kuitenkin on, että räiskäleet maistuvat parhailta ulkona nuotion äärellä. Nuotioletut eli räiskäleet tuoreilla marjoilla, hillolla ja kermavaahdolla ovat retken kuin retken kohokohta.
Lettujen paistaminen nuotiolla on oma taitolajinsa ja täydellisen letun saaminen vaatii harjoittelua. Oikeanlaisella paistinpannulla paistaminen helpottuu ja sinustakin voi tulla illan sankari, kun näyttävästi käännät letut heittämällä.
Taikinan voi valmistaa kotona etukäteen. Taikinan kuljetukseen retkelle sopii juomapullo, josta on myös helppo kaataa taikinaa pannulle. Leveäsuuaukkoinen pullo on helpoin tiskata.
Lettutaikinan ainekset
Riko munat suuren kulhoon ja sekoita vispilällä. Lisää muutama desi maitoa ja sekoita. Lisää jauhoja pienissä määrin koko ajan sekoittaen niin ettei jauhoklimppejä enää löydy. Tarkoitus on ensin tehdä paksu taikina, mutta lisää tarvittaessa maitoa.
Kun olet saanut sekoitettua tasaisen melko paksun taikinan, lisää loput maidot ja ainekset ja sekoita. Näin saat varmemmin jauhoklimpittömän taikinan. Jos lisäät heti kaiken nesteen ja siihen jauhot, on taikinan tasaiseksi sekoittaminen vaikeampaa.
Voit käyttää vähemmän tai enemmän jauhoja riippuen kuinka paksun taikinan haluat. Mikäli käytettävissä ei ole ohrajauhoja, voit tehdä koko taikinan vehnäjauhoista.
Taikinaan voi lisätä pienen määrä öljyä tai sulatettua voita, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Jos taikinassa on valmiiksi rasvaa, niin paistettaessa voi pärjätä pienemmällä rasvamäärällä.
Taikinan on hyvä antaa turpoa ja levätä ainakin ½ tuntia, mutta voi antaa olla parikin tuntia. Voit myös valmistaa taikinan etukäteen illalla ja säilyttää lettutaikinan yön yli jääkaapissa. Aamulla retkelle lähtiessäsi voit ottaa valmiin lettutaikinan mukaan. Jos säilytät taikinaa yön yli, tällöin ei kannata lisätä rasvaa taikinaan.
Valmista lettutaikina tattarijauhoista, näin saat gluteenittomia lettuja tai venäläisiä blinilettuja. Kikhernejauho on myös hyvä gluteeniton vaihtoehto. Kaupoista löytyy erilaisia gluteenittomia jauhoseoksia, joista taikinan voi myös valmistaa.
Lehmänmaidon sijaan voit kokeilla myös kaura- tai mantelimaitoa. Maito vaikuttaa myös hieman lettujen makuun. Kokeile eri maitoja ja niiden sekoituksia ja löydä itsellesi parhain taikina.
Kananmunien sijaan voit käyttää hieman enemmän jauhoja ja lisätä pieni määrä (1-2 tl) leivinjauhetta, joka antaa letuille kuohkeutta. Ilman taikinaa sitovia kananmunia, taikinan on hyvä olla hieman paksumpi, lähempänä pannukakkutaikan paksuutta.
Halutessasi voit vaihtaa muutaman desin maitoa tai vettä vissyyn. Vichy tuo hieman lisää rapeutta reunoihin ja auttaa saamaan kauniin pitsireunuksen. Vissykikka toimii etenkin muurinpohjaletuissa, jolloin letuista saa erityisen ohuita. Lisää vichy taikinaan vasta aivan viime hetkellä ennen paistoa!
Letut paistetaan nuotiopannulla öljyä tai voita käyttäen. Legendaarinen Ada-Baun lettupannu on paras pannu nuotioletuille. Sen on suunnitellut partiolainen satojen retkien kokemuksella. Reunojen kulma on optimoitu niin, että pannu sopii "taitoheittoon".
Lisää ensin reilusti rasvaa kuumalle pannulle ja anna rasvan kuumeta.
Kaada taikinaa kuumaan pannuun yhteen kohtaan ja pannua kääntelemällä levitä se tasaisesti pannulle.
Annan letun paistua rauhassa ja käännä se vasta, kun taikina on kunnolla ulkopinnalta hyytynyt ja lettu liukuu pannun pinnalla ilman suurta voimankäyttöä. Voit avustaa letun irtoamista pannusta lastalla. Mutta älä sörki lettua liian aikaisin, sillä raaka taikina helposti hajoaa. Maltti on valttia!
Hyvä pannu on puhdas ja sellainen, jossa lettu paistuu tasaisesti ja irtoaa helposti paistamisen jälkeen. Jos lettu käännetään heittämällä, on pannun laitojen muoto tärkeä.
Taikinoita on monenlaisia ja oman mieltymyksen mukaan se voi olla löysempi tai kiinteämpi.
Nuotion ja tulen (tai hiilloksen) tulee olla kuuma. Lettu paistetaan nuotiolla siten, että pannu otetaan välillä kuumasta nuotiosta pois ja annetaan taikinan hetken "levätä" ja kypsyä kuumalla pannulla. Varo ettet polta lettua pohjaan liian kuumalla pannulla!
Viisi suosittua makeaa ja suolaista täytesuositusta letuille.
Makeat täytteet:
Suolaiset täytteet: