Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Talvivaraston tyhjennys 11.3. asti »

        Lettutaikina nuotioletuille

        Vaikka sama lettutaikina sopii myös kotona valmistettavaksi ja nautittavaksi, niin totuus kuitenkin on, että räiskäleet maistuvat parhailta ulkona nuotion äärellä. Nuotioletut eli räiskäleet tuoreilla marjoilla, hillolla ja kermavaahdolla ovat retken kuin retken kohokohta.

        Lettujen paistaminen nuotiolla on oma taitolajinsa ja täydellisen letun saaminen vaatii harjoittelua. Oikeanlaisella paistinpannulla paistaminen helpottuu ja sinustakin voi tulla illan sankari, kun näyttävästi käännät letut heittämällä.

        Lettutaikinan ohje (10 annosta)

        Taikinan voi valmistaa kotona etukäteen. Taikinan kuljetukseen retkelle sopii juomapullo, josta on myös helppo kaataa taikinaa pannulle. Leveäsuuaukkoinen pullo on helpoin tiskata.

        Lettutaikinan ainekset

        • 1 l maitoa tai vettä
        • 6 kananmunaa
        • 2,5 dl vehnäjauhoja
        • 2,5 dl ohrajauhoja
        • suolaa
        • (pieni loraus öljyä tai sulatettua voita)
        • (sokeria jos haluat erityisen makean letun)
        Täytteeksi maun mukaan
        • Hilloa
        • Marjoja
        • Sokeria
        Varusteet lettujen paistoon 

        Lettutaikinan valmistus

        Riko munat suuren kulhoon ja sekoita vispilällä. Lisää muutama desi maitoa ja sekoita. Lisää jauhoja pienissä määrin koko ajan sekoittaen niin ettei jauhoklimppejä enää löydy. Tarkoitus on ensin tehdä paksu taikina, mutta lisää tarvittaessa maitoa.

        Kun olet saanut sekoitettua tasaisen melko paksun taikinan, lisää loput maidot ja ainekset ja sekoita. Näin saat varmemmin jauhoklimpittömän taikinan. Jos lisäät heti kaiken nesteen ja siihen jauhot, on taikinan tasaiseksi sekoittaminen vaikeampaa.

        Voit käyttää vähemmän tai enemmän jauhoja riippuen kuinka paksun taikinan haluat. Mikäli käytettävissä ei ole ohrajauhoja, voit tehdä koko taikinan vehnäjauhoista. 

        Taikinaan voi lisätä pienen määrä öljyä tai sulatettua voita, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Jos taikinassa on valmiiksi rasvaa, niin paistettaessa voi pärjätä pienemmällä rasvamäärällä.

        Taikinan on hyvä antaa turpoa ja levätä ainakin ½ tuntia, mutta voi antaa olla parikin tuntia. Voit myös valmistaa taikinan etukäteen illalla ja säilyttää lettutaikinan yön yli jääkaapissa. Aamulla retkelle lähtiessäsi voit ottaa valmiin lettutaikinan mukaan. Jos säilytät taikinaa yön yli, tällöin ei kannata lisätä rasvaa taikinaan.

        Gluteeniton lettutaikina

        Valmista lettutaikina tattarijauhoista, näin saat gluteenittomia lettuja tai venäläisiä blinilettuja. Kikhernejauho on myös hyvä gluteeniton vaihtoehto. Kaupoista löytyy erilaisia gluteenittomia jauhoseoksia, joista taikinan voi myös valmistaa.

        Maidoton lettutaikina

        Lehmänmaidon sijaan voit kokeilla myös kaura- tai mantelimaitoa. Maito vaikuttaa myös hieman lettujen makuun. Kokeile eri maitoja ja niiden sekoituksia ja löydä itsellesi parhain taikina.

        Vegaaninen lettutaikina

        Kananmunien sijaan voit käyttää hieman enemmän jauhoja ja lisätä pieni määrä (1-2 tl) leivinjauhetta, joka antaa letuille kuohkeutta. Ilman taikinaa sitovia kananmunia, taikinan on hyvä olla hieman paksumpi, lähempänä pannukakkutaikan paksuutta.

        Vichy-letut

        Halutessasi voit vaihtaa muutaman desin maitoa tai vettä vissyyn. Vichy tuo hieman lisää rapeutta reunoihin ja auttaa saamaan kauniin pitsireunuksen. Vissykikka toimii etenkin muurinpohjaletuissa, jolloin letuista saa erityisen ohuita. Lisää vichy taikinaan vasta aivan viime hetkellä ennen paistoa!

        Lettujen paisto nuotiolla


        Ihania nuotiohetkiä!

        Letut paistetaan nuotiopannulla öljyä tai voita käyttäen. Legendaarinen Ada-Baun lettupannu on paras pannu nuotioletuille. Sen on suunnitellut partiolainen satojen retkien kokemuksella. Reunojen kulma on optimoitu niin, että pannu sopii "taitoheittoon".

        Lisää ensin reilusti rasvaa kuumalle pannulle ja anna rasvan kuumeta.

        Kaada taikinaa kuumaan pannuun yhteen kohtaan ja pannua kääntelemällä levitä se tasaisesti pannulle.

        Annan letun paistua rauhassa ja käännä se vasta, kun taikina on kunnolla ulkopinnalta hyytynyt ja lettu liukuu pannun pinnalla ilman suurta voimankäyttöä. Voit avustaa letun irtoamista pannusta lastalla. Mutta älä sörki lettua liian aikaisin,  sillä raaka taikina helposti hajoaa. Maltti on valttia!

        Hyvä nuotiolettu perustuu kolmeen asiaan:

        • Pannu
        • Taikina
        • Tuli

        Hyvä pannu on puhdas ja sellainen, jossa lettu paistuu tasaisesti ja irtoaa helposti paistamisen jälkeen. Jos lettu käännetään heittämällä, on pannun laitojen muoto tärkeä.

        Taikinoita on monenlaisia ja oman mieltymyksen mukaan se voi olla löysempi tai kiinteämpi.

        Nuotion ja tulen (tai hiilloksen) tulee olla kuuma. Lettu paistetaan nuotiolla siten, että pannu otetaan välillä kuumasta nuotiosta pois ja annetaan taikinan hetken "levätä" ja kypsyä kuumalla pannulla. Varo ettet polta lettua pohjaan liian kuumalla pannulla!

        Makeat ja suolaiset täytteet letulle

        Viisi suosittua makeaa ja suolaista täytesuositusta letuille.

        Makeat täytteet:

        • Tuoreet marjat ja kermavaahto: Klassinen yhdistelmä tuoreita mansikoita, mustikoita tai vadelmia, tarjoiltuna kermavaahdon kera.
        • Nutella ja banaani: Rikas ja herkullinen täyte Nutella-hasselpähkinälevitteellä ja banaaniviipaleilla.
        • Sitruuna ja sokeri: Yksinkertainen, mutta raikas täyte, ripauksella sokeria ja tuoreen sitruunan mehua.
        • Vaahterasiirappi ja voi: Perinteinen pohjoisamerikkalainen suosikki, erityisesti paksujen amerikkalaistyylisten pannukakkujen kanssa.
        • Omena ja kaneli: Paistetut omenat kanelin ja sokerin kera, luoden lämpimän ja lohduttavan täytteen.

        Suolaiset täytteet:

        • Kinkku ja juusto: Suolainen täyte keitetystä kinkusta ja sulatetusta juustosta. Kokeile gruyère- tai cheddarjuustolla.
        • Pinaatti ja feta: Paistettua pinaattia murennetun fetajuuston kera. Voit lisätä myös pinjansiemeniä tai aurinkokuivattuja tomaatteja lisämaun saamiseksi.
        • Savulohi ja tuorejuusto: Ylellinen täyte savulohiviipaleilla ja levitetyllä tuorejuustolla. Extramaukkaan saat lisäämällä myös tilliä ja kaprista.
        • Sienet ja sveitsiläinen juusto: Paistetut sienet ja sulatettua sveitsiläistä juustoa. Lisää ripaus timjamia tai persiljaa.
        • Pekoni ja muna: Rapea pekoni paistetun munan tai munakokkelin kera. Lisää myös ripaus raastettua juustoa tai chilikastiketta, jos pität tulisesta.
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite