Valkosipulia ja tuoreita yrttejä (esim. persilja, tilli, ruohosipuli)
Risottoriisiä, noin yksi desilitra per henkilö
Hienonnettua salottisipulia
Mieto kanaliemi (tai kasvisliemi)
Hyvää valkoviiniä
Voita
Parmesaania
Suola
Pippuri
Oliiviöljy
Resepti: Petter Askergren | Valokuva: Nicke Johansson
Valmistus
Aloita lämmittämällä liemi ja pidä se lämpimänä. Liemen ei tarvitse olla vahvan makuinen, koska parmesaanissa, viinissä ja simpukoissa on paljon makua.
Kaada Muurikka-pannuun runsaasti oliiviöljyä, lisää simpukat, valkosipuli ja yrtit. Sekoita varovasti. Lisää kunnolla viiniä ja peitä kannella tai foliolla, jotta simpukat höyrystyvät. Muutaman minuutin kuluttua ne ovat avautuneet. Laita simpukat sivuun ja säästä liemi.
Paista riisi ja sipuli varovasti oliiviöljyssä. Sipulin ei pitäisi saada väriä, vain tulla hieman kiiltäväksi.
Kaada päälle hyvää viiniä, lisää simpukkaliemi ja liemi kunnes riisi peittyy kokonaan. Nyt pitää seurata, että riisi on koko ajan nesteen peitossa eikä pääse kuivumaan ja palamaan. Haaste avotulella! Riisi sitoo nestettä, mutta se ei saa tulla paksuksi. Sekoita jatkuvasti ja lisää kuumaa lientä, kunnes riisi tuntuu "al dente". Mausta lisää suolalla ja pippurilla.
Risoton tulee olla löysää. Lisää voita ja parmesaania nesteen sitomiseksi. Sen ei pitäisi olla tahmeaa puuroa, vaan nestemäistä. Laita simpukat päälle ja anna niiden lämmetä varovasti. Päälle vielä hieman parmesaania. Nauti suoraan pannusta!