Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Talvivaraston tyhjennys 11.3. asti »

    Tikkupullat

    Tikkupulla on tullut tutuksi monille partiosta, osa on voinut löytää reseptin ystäviltään ja jotkut ovat ehkä oivaltaneet itse tämän yksinkertaisen valmistustavan.

    Tikkupullan salaisuus onkin sen yksinkertaisuus ja helppous. Oikein valmistettuna se on äärimmäisen herkullinen nuotioherkku. Huonosti valmistettu taikina ja hätäisesti paistettu pulla voi kuitenkin osoittautua yhdeksi huonoimmista retkiruokakokemuksista. Yksinkertaisen ja helpon asia voi helposti mokata, jos ei käytä hieman aikaa ja vaivaa valmistamiseen.

    Tämän reseptin ja ohjeen avulla valmistat aina herkulliset ja onnistuneet tikkupullat nuotiolla tai risukeittimellä.

    Tikkupullataikinan ainekset n. 12 kpl:

    • 2 dl maitoa (vesikin käy)
    • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita
    • ½ tl suolaa
    • 3 rkl sokeria
    • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
    • ½ tl kardemummaa
    • 5-6 dl vehnäjauhoja
    Täytteeksi tikkupullaan:
    • Hillo
    • Kermavaahto
    Tikkupullan paistoon:
    • Grillitikku, makkaratikku tai muu sormen paksuinen tikku
    Vaihtoehdot maidolle

    Lehmänmaidon sijasta voit käyttää myös kasvipohjaista maitoa esim. kauramaitoa tai soijamaitoa. Niillä saa myös muutettua hieman taikinan makua, ja kannattaakin kokeilla eri yhdistelmiä ja löytää itselleen maukkain taikina.

    Gluteeniton tikkupulla

    Kannattaa myös kokeilla eri jauhoja, esimerkiksi 1/3 tattarijauhoja ja 2/3 vehnäjauhoja. Pelkästään tattarijauhoja käyttämällä saa taikinasta gluteenittoman.

    Tikkupullataikinan valmistusohje

    Tämän reseptin 2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Tikkupullataikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Jauhojen määrään vaikuttaa ilmankosteus ja jauhojen laatu, joten tarkka jauhojen määrä vaihtelee aina tilanteen mukaan. 

    Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään sormenpaksuisen tikun ympärille. Hyvä määrä taikinaa yhteen pullaan on n. kananmunan kokoinen pala. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet ovat kiinni toisissaan. Näin täytteet eivät pääse putoamaan pullasta. Paista tikkupullia hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti.

    Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään koloon lisättyä hilloa tai kermavaahtoa. Tai molempia.

    Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan, joten maltti on valttia! Harjoitus tekee mestarin.

    Pro tip!

    Oman taikinan sijaan voit käyttää myös kaupasta saatavaa tölkkicroissantia taikinana.

    Nuotiolla paistamisen sijasta tikkupullan paistaminen onnistuu hyvin myös risukeittimellä. Kunnon pitkäaikaista hiillosta kun ei risukeittimeen saa, tulee paistaessa olla tarkkana ja huolehtia ettei taikinan pinta pääse mustumaan ja palamaan. Vältä ruuhkaisat, suosituimmat nuotiopaikat, ja etsi oma paikka ja nauti luonnon rauhasta.

    Välineitä nuotion sytytykseen retkellä 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite