Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »

    UNTUVATAKIN PESU JA HOITO

    Untuvatuotteiden pesu kannattaa, sillä puhdas untuva eristää likaista paremmin, ja on näin ollen lämpimämpi. Untuva on kuitua hinnakkaampi täyte, mutta oikein hoidettuna se on pitkäikäinen ja maksaa itsensä takaisin. Noudata aina untuvatuotteita pestessäsi valmistajan pesuohjeita, sillä tuotteen päälliskankaat, turkisreunukset tai muut yksityiskohdat saattavat vaatia erityisiä puhdistuskeinoja kuten kuivapesun pesulassa. Useat valmistajat sitovat tuotetakuun tuotteen asianmukaiseen hoitoon, joten tämänkin takia on syytä kiinnittää huomiota tuotteen pesulappuun.


    Säännöllisessä käytössä oleva untuvatakki kannattaa pestä kerran vuodessa, vaikkapa talven päätteeksi ennen sen siirtämistä säilytykseen.

    Jos untuvavaate on vesipestävä, ja käytettävissä on iso pesukone sekä rumpukuivaaja, voi sen pestä myös kotona. Varsinkin isojen untuvatuotteiden, kuten makuupussien ja takkien, pesettäminen asiantuntevassa pesulassa säästää kuitenkin usein aikaa sekä hermoja. Tällöin ei tarvitse istua itse vahtimassa kuivausrumpua taikka murehtia pyykkikoneen koon riittävyyttä sekä tulevaa pesutulosta.

    Untuvavaatteen pesu

    Untuvatakin ja muun untuvatuotteen pesu tapahtuu sille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella, eli untuvashampoolla. Seuraa untuvashampoopullon annosteluohjetta. Jauhemaisia tai valkaisevia pesuaineita ei tule käyttää. Nestemäinen pesuaine huuhtoutuu pois helposti, eikä jätä tuotteeseen pesuainejäämien aiheuttamia läikkiä. Älä käytä huuhteluainetta.

    Seuraa tuotteen omia pesuohjeita. Tarkista, että kaikki mahdolliset taskut ovat tyhjät. Sulje vetoketjut sekä irrota mahdolliset turkisvuoret tai muut vesipesua kestämättömät irrotettavat osat.

    Untuvatuotteita pestäessä koneen tulee olla maksimissaan noin 1/3 täynnä, sillä untuva vaatii runsaasti tilaa ja vettä puhdistuakseen. Untuva pestään 30 celsiusasteessa hienopesuohjelmalla. Huuhteluohjelma on hyvä käyttää ainakin suurempikokoisella untuvatuotteella läpi noin 3-4 kertaa, jotta mahdolliset pesuainejäämät saataisiin pois. Jos tuotteessa ei ole vedenpitävää kalvoa, voi sen lingota. Vedenpitäviin kalvoihin ei suositella linkousta. Kuivaa tuote joko tasokuivauksessa tai rumpukuivauksessa pesulapun ohjeista riippuen.

    Kyllästys

    Päällikankaan vedenhylkivyyttä parantavan kyllästeen voi lisätä tuotteeseen pesun jälkeen. Nestemäinen kylläste lisätään untuvatuotteeseen pesemällä tuote vielä uudestaan koneessa käyttämällä pesuaineen sijasta kyllästettä.

    Kuivatus

    Kuivausrumpu on kätevin tapa kuivattaa pesty untuvatuote, sillä kuivausaika on lyhyempi kuin tasokuivauksessa eikä untuva pääse paakkuuntumaan yhtä herkästi. Tarkista pesulapusta, sopiiko rumpukuivaus juuri kyseiselle tuotteelle, vai täytyykö se esimerkiksi tasokuivata.

    Rumpukuivauksessa käytä alhaista lämpötilaa ja mahdollisimman pitkää kuivausaikaa. Kuivausaika riippuu tuotteesta, mutta esimerkiksi untuvatakin kuivaamiseen on syytä varata aikaa ainakin 3-4 tuntia. Isomman untuvatuotteen peseminen ja kuivaaminen vie enemmän aikaa. Keskeytä kuivausohjelma aina välillä pöyhiäksesi untuvaa kevyesti käsin. Jatka kuivaamista niin pitkään, kuin on tarpeen. Kuivauksen jälkeen, tasoita untuvatäyte taputtelemalla ja pöyhimällä sitä hellästi.

    Jos untuvatuote vaatii tasokuivaamista, varmista, että kuivatustila on tarpeeksi avara ja hyvin ilmastoitu. Pöyhi untuvaa usein ja säännöllisesti, jotta se kuivuu tasaisemmin eikä paakkuunnu. Älä laita märkää untuvatuotetta roikkumaan esimerkiksi henkarissa, sillä veden paino voi venyttää tuotetta.

    Muu huolto

    Tuuleta ja pöyhi untuvatuotteita säännöllisesti. Kevyt pöyhintä riittää.

    Säilytys

    Säilytä untuvatuotteet väljästi ja ilmavasti, jotta untuva pysyy kuohkeana eikä paakkuunnu. Kuohkea untuva säilyttää tärkeimmän ominaisuutensa, lämmöneristävyytensä, paremmin. Kuivata ja huolla märät ja likaiset untuvatuotteet aina ennen säilytykseen siirtämistä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja huoneenlämpöinen.

    Untuvamakuupusseissa tulee usein mukana erillinen säilytyspussi, joka on pientä pakkauspussia tilavampi. Myös esimerkiksi joidenkin untuvatakkien, tyynyjen sekä housujen mukana voi tulla tällainen säilytyspussi. Se suojaa untuvatuotetta turhalta valolta ja pölyltä, mutta ei purista untuvaa kasaan.

    Isot untuvatakit voi säilyttää kesän ajan esimerkiksi suuressa pahvilaatikossa, jos säilytyspussia ei ole. Vaihtoehtoisesti takit voi säilyttää vaakatasossa esimerkiksi hyllyn päällä. Älä säilytä untuvatuotteita henkarissa ripustettuna.

    Untuvatuotteiden pesuun 

    Paljon pidetty

    Meillä kaikilla on omat lempivarusteemme. Toisiin ihastuu nopeammin, kun taas toisia varusteita saa testailla useammalla retkellä ennen kuin niin ihastuu. Tällaiset tuotteet ovat olleet Partioaitan ydin jo vuodesta 1928. Kokosimme paljon pidettyjä lempivarusteita ja vinkit niiden hellään huolenpitoon.

    Katso paljon pidetyt tuotteet

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite