Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    KUORIVAATTEIDEN PESU JA HOITO

    Tekniset, vedenpitävät kuorivaatteet ovat tulleet monille tutuiksi viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana. Niitä on hoidettava asianmukaisesti pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Nykyaikaisten teknisten ulkoiluvaatteiden toiminta perustuu rakenteellisten yksityiskohtien ohella itse materiaalien toimivuuteen. Yleensä teknisten vedenpitävien ja hengittävien materiaalien tulee olla puhtaita, jotta ne toimivat oikein. Lisäksi niiden elinikä pidentyy oikealla hoidolla merkittävästi.


    Vedenpitävän kalvon toiminta perustuu tiiviiseen yhteispeliin pintakankaan kanssa: kun pinta on kuiva, myös vedenpitävän kalvon hengittävyys säilyy. Jos pintakangas pääsee vettymään kuluneen pintakyllästyksen vuoksi, heikentyy myös materiaalin hengittävyys. Vaatetta kyllästämällä ei voida siis vaikuttaa vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen, vaan hengittävyyteen ja sen säilymiseen.

    Katso alta ohjeet kuorivaatteiden pesuun ja kyllästykseen!

    Kuorivaatteen pesu

    Perimmäinen tavoite vaatteiden pesussa on saada käytössä tarttunut lika ja roskat poistettua. Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja erittäin nopeasti - esimerkiksi vetoketjut kuluvat helposti ja lähes huomaamattomasti käyttökelvottomiksi, jos niihin on jäänyt hiekkaa tai pölyä.

    Lähes kaikki nykyaikaiset retkeilyvarusteet voidaan pestä vedellä ja sopivalla pesuaineella. Pesuaineena on suositeltavaa käyttää nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Tavallisten pesuaineiden vaahtoavat ainesosat luovat sakkaa, joka on vaikea huuhdella pois. Materiaaliin jäänyt sakka heikentää mahdollista hengittävyyttä ja kykyä hylkiä vettä.

    Pese vaatteet pesuohjeiden mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa, useimmiten 30 °C -asteessa miedolla, nestemäisellä pesuaineella. Kuorivaatteita pestessä on syytä välttää huuhteluaineita sekä valkaisuaineita.

    Muista lukea erityisohjeet huolellisesti vaatteen pesu- ja hoito-ohjeista. Varmista, että kaikki vetoketjut ja tarrakiinnitykset ovat kiinni ja suljettuina. Löysää kiristynauhat, jotta vaate on mahdollisimman väljänä. Puhdista pesuaineen ylijäämät pesukoneestasi.

    Käytä normaalia pesuohjelmaa ylimääräisen huuhtelun kera, jotta kaikki pesuaine varmasti huuhtoutuu pois. Linkous tulee tehdä matalilla kierroksilla. Kuivaa vaate huoneenlämmössä mieluiten vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Tarvittaessa voit kuivata myös leveässä henkarissa.

    Kuorivaatteiden pesuaineita 

    Kuorivaatteen kyllästys

    Teknisissä vaatteissa tyypilliset vettähylkivät, kumipintaiset vetoketjut hyötyvät erityisen paljon kyllästysaineiden käytöstä: niiden kumiset tiivistyshuulet liukuvat huomattavasti helpommin ja siten kuluvat vähemmän. Samoin materiaalin kuidut saavat ohuen voitelun, joka vaikuttaa kestävyyttä edistävästi.

    Eri materiaaliryhmille on omat kyllästys- ja hoitoaineensa. Niiden ensisijainen tehtävä on tehdä materiaalista vettä ja likaa hylkivä, mutta niiden vaikutus ulottuu pintaa syvemmälle. Kyllästysaineet myös ”voitelevat” kankaiden kuituja, vetoketjujen osia ja pikalukkoja siten, että kuluminen vähenee ja käyttö helpottuu ja nopeutuu.

    Osa kyllästysaineista antaa materiaaleille myös UV-suojan. Auringon UV-säteily haurastuttaa helposti monet keinokuitumateriaalit käyttökelvottomiksi.

    Kyllästeaineen uudelleenaktivointi

    Pesun jälkeen tulee pintakankaan vettä hylkivä DWR-käsittely aina uudelleenaktivoida. Se tapahtuu lämmittämällä vaatetta esim. kuivauskaapissa 60 °C asteessa muutaman minuutin ajan. Voit myös varovasti tehdä lämpökäsittelyn silitysraudalla matalalla lämmöllä, kunhan välissä on pyyhe.

    Jos pintakangas hylkii vettä, on käsittely vielä toimiva ja vaatetta ei tarvitse uudelleenkyllästää. Jos kangas imee vettä itseensä, on pintakäsittelyn vaikutus hävinnyt ja vaate tulee uudelleenkäsitellä.

    Uudelleenkyllästys

    • Ripusta vaate henkarille tai aseta se esim kylpyammeeseen.
    • Ravista pulloa ja suihkuta ainetta vaatteelle, suihkuttaen erityisen tarkasti alueet joilta kylläste kuluu yleensä helpoiten pois - esim. hartioiden päältä ja takin etuosasta.
    • Käytä sientä, jotta saat suihkeen levitettyä tasaisesti.
    • Anna vaatteen kuivua huoneenlämmössä.
    • Tuotteellasi on nyt hyvä vettähylkivyys, mutta jos haluat sen optimaaliseksi, voit aktivoida suihkeen lämmön avulla. Laita tuote kuivauskaappiin 60 °C asteeseen.

    Lämpö aktivoi DWR-käsittelyn toimimaan tehokkaasti; ilman lämpöä DWR-käsittely taas ei ole valmis eikä vaate hylji vettä niin kuin sen pitäisi. Kuorivaatteen vedenhylkivyys ei niinkään vaikuta vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen kuin sen hengittävyyteen. Mikäli pintakangas vettyy, se ei päästä kosteutta haihtumaan lävitsensä yhtä tehokkaasti kuin jos kangas pystyy hylkimään sateen tai lumen pois ja pysyy kuivana.

    Ajattele ennen kuin käytät pestäviä kyllästeitä

    Kuorivaatteille on olemassa myös vaatteeseen pestäviä kyllästysaineita, jotka sekoitetaan ohjeiden mukaisesti kädenlämpöiseen veteen pesusaaviin, jonne vaatteet laitetaan hetkeksi likoamaan. Vesi kuljettaa kyllästysaineen koko vaatteeseen pienintä yksityiskohtaa myöten, jolloin tulos on hyvin tasainen. Pesukyllästyksen jälkeen vaate huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä, jotta ylimääräinen kyllästysaine saadaan poistettua, jonka jälkeen vaate kuivataan.

    Vaatteeseen pestäviä kyllästeitä käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että kyllästeaine todella kattaa koko vaatteen - myös kuorivaatteiden vedenpitävän sekä hengittävän kalvon sisäpinnan sekä sisäpinnan mahdolliset vuorimateriaalit. Näitä sisäpintoja ja vuoria ei ole tarkoitettu kyllästettäväksi vettä hylkiviksi, ja pestävä kylläste heikentää vaatteen hengittävyyttä. Pestävä kylläste sopii tarkoituksiin, joissa ollaan huonolla säällä pitkään paikallaan, eikä liikkeessä syntyvä hikoilu ole ongelma.

    Ajattele ennen kuin rumpukuivaat

    3-kerroskuorivaatteissa voit käyttää myös rumpukuivausta uudelleenaktivointiin. Emme kuitenkaan suosittele menetelmää 2.5-kerroskuoriin johtuen vaatteen sisäpuolelle aiheutuvan mekaanisen hankauksen riskistä, mikä voi vaikuttaa kalvon toiminnallisuuteen. Jos kuitenkin käytät rumpukuivausta, suosittelemme, että laitat sen suojaavaan verkkokankaiseen pesupussiin ja katsot erityisen tarkkaan, että vetoketjut ja tarrat ovat suljettuina.

    Kyllästysaineet 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite