Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »

    10 kysymystä untuvasta

    MIKÄ ON FILL POWER?

    Fill power on mitta, jolla voidaan mitata untuvan ilmavuutta ja joustavuutta ja siten sen laatua. Sillä mitataan, kuinka paljon yksi unssi (noin 27 grammaa) untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. Mittayksikön lyhenne on CUIN (cubic inches per ounce). Mitä suurempi CUIN-arvo on, sitä enemmän ilmaa untuva sitoo itseensä ja sitä lämpimämpi tuote on. Laatu-untuvan CUIN-arvo alkaa 700:sta, ja hienoimpien laatujen arvo on 900 CUIN. Lue tarkemmin fill power -arvosta.

    MIKÄ ON UNTUVAN JA HÖYHENEN ERO?

    Höyhenet ovat ulkoinen suoja esimerkiksi kosteutta ja tuulta vastaan. Untuvat taas muodostavat höyhenien ja linnun vartalon välissä olevan eristävän, lämmittävän ja pehmeän kerroksen. Höyhenissä on ruodot, ja ne ovat pitkulaisia, kun taas untuva on lähinnä pallomaista. Laatuvaatteiden ja makuupussien täyte koostuu yleensä noin 95-prosenttisesti untuvasta.

    MITÄ ON HYDROFOBINEN UNTUVA?

    Untuvan akilleenkantapää on se, että se menettää lämmittävän ominaisuutensa kostuessaan. Siksi monet valmistajat ovat alkaneet käyttää silikonilla, fluorikarbonilla tai muilla kemikaaleilla kyllästettyä untuvaa. Hydrofobinen eli vettähylkivä untuva ei kuitenkaan kestä loputonta määrää kosteutta. Muista myös, että tavallisella untuvalla on luontaista hylkimiskykyä ja että silikoni ja fluorikarbonit ovat ympäristön kannalta arveluttavia.

    KANAVAT VAI RUUDUT – KUMMAT OVAT PAREMPIA?

    Jotta untuva jakautuisi tasaisesti takkiin, se täytyy saada pysymään paikoillaan joko vaakasuorien kanavien tai useimmiten ruutukuvioisten lokeroiden avulla. Mitä vähemmän untuvaa on, sitä kapeampia kanavien tulee olla, jotta untuva pysyisi paikoillaan. Oikein ohuet takit saattavat toisinaan olla ruutukuvioisia, jotta untuva levittyy tasaisesti koko ylävartalolle. On tärkeä muistaa, että jokainen kankaan lävistävä sauma päästää kylmyyttä sisään ja lämpöä ulos.

    MITÄ MUITA YKSITYISKOHTIA TULEE OTTAA HUOMIOON?

    Vältä takkeja, joissa sauma kulkee keskellä kyynärpäätä, jotta kylmyys ei pääsisi sisään, kun käsi on koukussa. Hartiat ovat toinen altis osa, jos kannat reppua. Tarkasta, missä kohdissa saumat ovat hartioissa. Jotkut valmistajat vahvistavat hartiaosaa synteettisellä täytteellä. Huppu on myös tärkeä yksityiskohta.

    JOS HALUAA SUPERLÄMPIMÄN TAKIN – MIKÄ ON TÄRKEÄÄ?

    Juuri saumat ovat tärkeitä yksityiskohtia. Esimerkiksi Fjällräven Expedition Dun koostuu käytännössä kahdesta untuvatakista, jotka on liitetty yhteen siten, että takkien saumat on sijoitettu eri kohtiin. Ne muodostavat eräänlaisen untuvasulun, koska yksikään sauma ei mene kokonaan takin läpi. Jos haluat, että superlämmin takkisi on myös kevyt, sinun tulee valita untuva, jonka fill power -luku on suuri.

    MITEN UNTUVATUOTTEET TULEE PAKATA MATKAN AJAKSI?

    Untuvan etu verrattuna synteettiseen kuituun on se, että untuva palautuu nopeammin luonnolliseen, ilmavaan olomuotoonsa. Se tarkoittaa sitä, että voit puristaa takin, makuupussin jne. hyvinkin pieneen tilaan. Paitsi jos untuva on kostunut.

    MITEN PITKÄÄN UNTUVATUOTTEET KESTÄVÄT?

    Riippuu tietenkin täysin siitä, miten käytät niitä. Mutta laatu-untuva säilyttää yleensä ominaisuutensa pidempään kuin synteettinen täyte. Oikein hyvä untuvatakki saattaa säilyttää lämmöneristyskykynsä jopa 20 vuotta, jos huollat sitä hyvin. Untuvatuotteiden pesu ja kuivatus ei ole tähtitiedettä, kuten joskus väitetään. Mutta ohjeita tulee noudattaa tarkasti. Unohda tennispallot kuivatusrummusta – ne saattavat rikkoa untuvan. Lue opas untuvatakin pesusta. Lue opas makuupussin pesusta.

    MILLOIN SYNTEETTINEN TÄYTE ON PAREMPI KUIN UNTUVA?

    Synteettisillä tuotteilla on paljon etuja, jos aktiviteettisi tapahtuu kosteassa säässä - sateessa tai loskassa. Ja jos hikoilet runsaasti, ei ole hyvä idea vetää päälle untuvatakkia tauoilla. Jos teet jotain sellaista (esimerkiksi jääkiipeilet), jossa takkiin saattaa tulla reikä, synteettinen täyte on parempi, koska untuvat saattavat pursuta ulos reiästä. Toki kyse on myös hinnasta: synteettiset varusteet ovat yleensä halvempia.

    MITÄ PÄÄLLYSKANKAASTA TULISI HUOMIOIDA?

    Usein tuotteen päällyskangas painaa enemmän kuin untuva, joten materiaalin valinta vaikuttaa kokonaispainoon. Logiikka on yksinkertainen: jos arvostat keveyttä, päällysmateriaali ei välttämättä kestä kulutusta ja kosteutta niin hyvin. Toki myös laatu vaikuttaa. Markkinoilla on halpoja, kevyitä tuotteita, jotka hajoavat helposti, ja kalliimpia tuotteita, jotka kestävät huomattavasti pidempään.

    Partioaitta myy vain eettisesti tuotettuja untuvatuotteita. Olemme tehneet valinnan myydä tuotteita, jotka sisältävät untuvaa, sillä untuva on ainutlaatuinen luonnontuote mitä parhaimmilla ominaisuuksilla. Untuva on myös hyvä valinta ekologisesti, jos vaihtoehtona ovat öljypohjaiset tuotteet. Valikoimaamme kuuluu monien valmistajien untuvatuotteita. Toimittajamme ovat vakuuttaneet meille, että lintuja kohdellaan eettisesti hyväksyttävällä tavalla eläinsuojelulakeja noudattaen ja ettei metodia "elävältä nyppimistä" ole käytössä. Partioaitassa myytävissä untuvatuotteissa untuva saadaan elintarviketuotannosta, jo kuolleilta linnuilta.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite