Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Makuupussin pesu ja hoito

    Eeva Mäkinen

    Pesemällä ja hoitamalla lisäät makuupussin elinkaarta reippaasti

    On makuupussi sitten ihan mikä tahansa, on sen pitkäaikaisen käytön ehdoton edellytys oikeanlainen säilytys ja huolto. Makuupussi myydään usein pakkauspussissaan, mutta varsinkin untuvapussi kannattaa säilyttää suuressa ja ilmavassa kangaspussissa.

    Huolehdi makuupussista retkellä

    Kun pussia pakkaa, kannattaa se sulloa pakkauspussiinsa tai erilliseen vedenpitävään pakkauspussiin. Silloin se menee aina eri tavalla, eikä täyte esimerkiksi taivu joka kerta samaan suuntaan, kuten rullattaessa tapahtuu.

    Ihmisestä haihtuu hikeä ja kankaisiin sekä täytteeseen kulkeutuneet epäpuhtaudet heikentävät makuupussin lämpöarvoja. Erittäin suositeltava tuote makuupussin käyttäjälle on lakanapussi. Niitä on erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja, mutta sellainen suojaa pussia todella hyvin. Lakanapussin peseminen on huomattavasti mukavampaa, kuin koko makuupussin pyykkäys.

    Kun nukutaan tulilla, taivasalla tai muuten likaisissa olosuhteissa, niin makuupussin päälle voi laittaa suojan. Bivy-pussi estää pussia likaantumasta ja vähentää ulkopuolelta tulevaa kosteushaittaa. Hyvät bivy-pussit ovat hengittävää materiaalia, joten ne päästävät osan sisäpuolelle kertyvästä kosteudesta ulos. Varsinkin talvella kannattaa olla varovainen, sillä jos kosteus ei pääse kunnolla pois, niin makuupussissa tulee todella kylmä. Jo parin yön kosteuskertymä makuupussissa voi olla pakkaskelillä hengenvaarallinen.

    Retken jälkeen on makuupussia syytä aina tuulettaa ja kuivattaa vähintään vuorokausi ennen säilöön laittamista.

    Makuupussin pesu

    Vaikka kuinka suojaisi, niin makuupussia täytyy joskus pestä. Makuupussin peseminen tulee ajankohtaiseksi yleensä noin kolmenkymmenen siinä nukutun yön jälkeen. Jos käytät makuupussilakanaa, niin tätä voi hieman venyttää.

    Jokaisesta makuupussista pitäisi löytyä painetut pesuohjeet, joita noudattamalla homma onnistuu. Yleisohjeena voi makuupussille pitää väljää pesua isossa pesukoneessa ja noin 40 asteen hienopesuohjelmaa. Untuvatuotteille neuvotaan käyttämään untuvalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta. Rumpukuivaus on hyvä, jolloin täyte liikkuu, eikä jää paakkuihin. Vanhaa konstia, laittaa tennispallo kuivausrumpuun hakkaamaan tuotteesta paakut pois, ei suositella varsinkaan hyvälaatuisen täytteen kanssa. Tennispallosta voi irrota väriä ja epäpuhtauksia, jotka pilaavat juuri pestyn raikkaan ja puhtaan makuupussin.

    Untuvamakuupussin pesu

    Noudata aina untuvatuotteita pestessäsi valmistajan pesuohjeita. Valmistajat sitovat tuotetakuun tuotteen asianmukaiseen hoitoon, joten tämänkin takia on syytä kiinnittää huomiota tuotteen pesulappuun. Varsinkin isojen untuvatuotteiden, kuten makuupussien ja takkien, pesettäminen asiantuntevassa pesulassa säästää usein aikaa sekä hermoja. Tällöin ei tarvitse istua itse vahtimassa kuivausrumpua taikka murehtia pyykkikoneen koon riittävyyttä sekä tulevaa pesutulosta.

    Jos untuvatuote on vesipestävä, ja käytettävissä on iso pesukone sekä rumpukuivaaja, voi makuupussin pestä myös kotona. Untuvatuotteita pestäessä koneen tulee olla maksimissaan noin 1/3 täynnä, sillä untuva vaatii runsaasti tilaa ja vettä puhdistuakseen. 

    Untuvamakuupussin ja muun untuvatuotteen pesu tapahtuu sille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella, eli untuvashampoolla. Seuraa untuvashampoopullon annosteluohjetta. Jauhemaisia tai valkaisevia pesuaineita ei tule käyttää. Nestemäinen pesuaine huuhtoutuu pois helposti, eikä jätä tuotteeseen pesuainejäämien aiheuttamia läikkiä. Älä käytä huuhteluainetta.

    Seuraa tuotteen omia pesuohjeita. Tarkista, että kaikki mahdolliset taskut ovat tyhjät. Sulje vetoketju.

    Untuva pestään 30 celsiusasteessa hienopesuohjelmalla. Huuhteluohjelma on hyvä käyttää läpi 4 kertaa, jotta mahdolliset pesuainejäämät saataisiin pois. Jos makuupussin kankaassa ei ole vedenpitävää kalvoa, voi sen lingota. Vedenpitäviin kalvoihin ei suositella linkousta. Kuivaa tuote joko tasokuivauksessa tai rumpukuivauksessa pesulapun ohjeista riippuen.

    Kuivatus

    Kuivausrumpu on kätevin tapa kuivattaa pesty untuvatuote, sillä kuivausaika on lyhyempi kuin tasokuivauksessa eikä untuva pääse paakkuuntumaan yhtä herkästi. Tarkista pesulapusta, sopiiko rumpukuivaus juuri kyseiselle tuotteelle, vai täytyykö se esimerkiksi tasokuivata.

    Rumpukuivauksessa käytä alhaista lämpötilaa ja mahdollisimman pitkää kuivausaikaa. Kuivausaika riippuu makuupussin koosta, mutta kuivaamiseen on syytä varata aikaa ainakin 4 tuntia. Keskeytä kuivausohjelma aina välillä pöyhiäksesi untuvaa kevyesti käsin. Jatka kuivaamista niin pitkään, kuin on tarpeen. Kuivauksen jälkeen, tasoita untuvatäyte taputtelemalla ja pöyhimällä sitä hellästi.

    Jos untuvatuote vaatii tasokuivaamista, varmista, että kuivatustila on tarpeeksi avara ja hyvin ilmastoitu. Älä laita märkää untuvapussia roikkumaan niin että se tekee taitoksen, sillä veden paino venyttää tuotetta. Makuupussin täytyy olla koko pituudeltan suorassa vaakatasossa. Pöyhi untuvaa usein ja säännöllisesti, jotta se kuivuu tasaisemmin eikä paakkuunnu. Kuivausaika vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi, jotta kaikki kosteus varmasti häviää.

    Muu huolto

    Pöyhi untuvatuotteita säännöllisesti, jotta untuva ei pääse paakkuuntumaan ja menetä ilmavuuttaan. Kevyt pöyhintä riittää.

    Varsinkin untuvamakuupussi kannattaa ripustaa jokaisen siinä nukutun yön jälkeen ulos kuivaan paikkaan tuulettumaan. Reissulta kotiin tultaessa makuupussia on syytä tuulettaa ja kuivattaa ainakin vuorokausi.

    Likaantuneen pintakankaan voi yrittää puhdistaa ensin pelkällä vedellä ja rätillä tai miedolla pesuaineliuoksella.

    Säilytys

    Säilytä untuvatuotteet väljästi ja ilmavasti, jotta untuva pysyy kuohkeana eikä paakkuunnu. Kuohkea untuva säilyttää tärkeimmän ominaisuutensa, lämmöneristävyytensä, paremmin. Kuivata ja huolla märät ja likaiset untuvatuotteet aina ennen säilytykseen siirtämistä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja huoneenlämpöinen.

    Untuvamakuupusseissa tulee usein mukana erillinen säilytyspussi, joka on pientä pakkauspussia tilavampi. Se suojaa untuvatuotetta turhalta valolta ja pölyltä, mutta ei purista untuvaa kasaan.

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite