Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Vinkit talvilomalle »

    MAKUUPUSSIN JA -ALUSTAN PESU JA HOITO

    Pesemällä ja hoitamalla lisäät makuupussin elinkaarta reippaasti. On makuupussi sitten ihan mikä tahansa, on sen pitkäaikaisen käytön ehdoton edellytys oikeanlainen säilytys ja huolto. Makuupussi myydään usein pakkauspussissaan, mutta varsinkin untuvapussi kannattaa säilyttää suuressa ja ilmavassa kangaspussissa. Myös retkeltä tullessa on syytä myös makuualusta kuivattaa ja hoitaa.


    Huolehdi makuupussista retkellä

    Kun pussia pakkaa, kannattaa se sulloa pakkauspussiinsa tai erilliseen vedenpitävään pakkauspussiin. Silloin se menee aina eri tavalla, eikä täyte esimerkiksi taivu joka kerta samaan suuntaan, kuten rullattaessa tapahtuu.

    Ihmisestä haihtuu hikeä ja kankaisiin sekä täytteeseen kulkeutuneet epäpuhtaudet heikentävät makuupussin lämpöarvoja. Erittäin suositeltava tuote makuupussin käyttäjälle on lakanapussi. Niitä on erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja, mutta sellainen suojaa pussia todella hyvin. Lakanapussin peseminen on huomattavasti mukavampaa, kuin koko makuupussin pyykkäys.

    Kun nukutaan tulilla, taivasalla tai muuten likaisissa olosuhteissa, niin makuupussin päälle voi laittaa suojan. Bivy-pussi estää pussia likaantumasta ja vähentää ulkopuolelta tulevaa kosteushaittaa. Hyvät bivy-pussit ovat hengittävää materiaalia, joten ne päästävät osan sisäpuolelle kertyvästä kosteudesta ulos. Varsinkin talvella kannattaa olla varovainen, sillä jos kosteus ei pääse kunnolla pois, niin makuupussissa tulee todella kylmä. Jo parin yön kosteuskertymä makuupussissa voi olla pakkaskelillä hengenvaarallinen.

    Retken jälkeen on makuupussia syytä aina tuulettaa ja kuivattaa vähintään vuorokausi ennen säilöön laittamista.

    Makuupussin suojaksi 

    Makuupussin pesu

    Vaikka kuinka suojaisi, niin makuupussia täytyy joskus pestä. Makuupussin peseminen tulee ajankohtaiseksi yleensä noin kolmenkymmenen siinä nukutun yön jälkeen. Jos käytät makuupussilakanaa, niin tätä voi hieman venyttää.

    Jokaisesta makuupussista pitäisi löytyä painetut pesuohjeet, joita noudattamalla homma onnistuu. Yleisohjeena voi makuupussille pitää väljää pesua isossa pesukoneessa ja 40 asteen hienopesuohjelmaa. Käytä nestemäistä pesuainetta. Pesupulveria ei suositella käytettäväksi, koska se voi helposti paakkuuntua täytteeseen. Untuvatuotteille neuvotaan käyttämään untuvalle tarkoitettua nestemäistä pesuainetta.

    Rumpukuivaus on hyvä tapa kuivata makuupussi, jolloin täyte liikkuu, eikä jää paakkuihin. Vanhaa konstia, laittaa tennispallo kuivausrumpuun hakkaamaan tuotteesta paakut pois, ei suositella varsinkaan hyvälaatuisen täytteen kanssa. Tennispallosta voi irrota väriä ja epäpuhtauksia, jotka pilaavat juuri pestyn raikkaan ja puhtaan makuupussin. Kuivausohjelma kannattaa mahdollisuuksien mukaan keskeyttää pari kertaa ja pöyhiä makuupussia.

    Untuvamakuupussin pesu

    Noudata aina untuvatuotteita pestessäsi valmistajan pesuohjeita. Valmistajat sitovat tuotetakuun tuotteen asianmukaiseen hoitoon, joten tämänkin takia on syytä kiinnittää huomiota tuotteen pesulappuun. Varsinkin isojen untuvatuotteiden, kuten makuupussien ja takkien, pesettäminen asiantuntevassa pesulassa säästää usein aikaa sekä hermoja. Tällöin ei tarvitse istua itse vahtimassa kuivausrumpua taikka murehtia pyykkikoneen koon riittävyyttä sekä tulevaa pesutulosta.

    Jos untuvatuote on vesipestävä, ja käytettävissä on iso pesukone sekä rumpukuivaaja, voi makuupussin pestä myös kotona. Untuvatuotteita pestäessä koneen tulee olla maksimissaan noin 1/3 täynnä, sillä untuva vaatii runsaasti tilaa ja vettä puhdistuakseen. 

    Untuvamakuupussin ja muun untuvatuotteen pesu tapahtuu sille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella, eli untuvashampoolla. Seuraa untuvashampoopullon annosteluohjetta. Jauhemaisia tai valkaisevia pesuaineita ei tule käyttää. Nestemäinen pesuaine huuhtoutuu pois helposti, eikä jätä tuotteeseen pesuainejäämien aiheuttamia läikkiä. Älä käytä huuhteluainetta.

    Seuraa tuotteen omia pesuohjeita. Tarkista, että kaikki mahdolliset taskut ovat tyhjät. Sulje vetoketju.

    Untuva pestään 30 celsiusasteessa hienopesuohjelmalla. Huuhteluohjelma on hyvä käyttää läpi 4 kertaa, jotta mahdolliset pesuainejäämät saataisiin pois. Linkousta ei suositella, sillä se voi hakata täytettä liian rajusti. Kuivaa tuote joko tasokuivauksessa tai rumpukuivauksessa pesulapun ohjeista riippuen.

    Pesu- ja hoitoaineet 

    Makuupussin kuivatus

    Kuivausrumpu on kätevin tapa kuivattaa pesty untuvatuote, sillä kuivausaika on lyhyempi kuin tasokuivauksessa eikä untuva pääse paakkuuntumaan yhtä herkästi. Tarkista pesulapusta, sopiiko rumpukuivaus juuri kyseiselle tuotteelle, vai täytyykö se esimerkiksi tasokuivata.

    Rumpukuivauksessa käytä alhaista lämpötilaa ja mahdollisimman pitkää kuivausaikaa. Kuivausaika riippuu makuupussin koosta, mutta kuivaamiseen on syytä varata aikaa ainakin 4 tuntia. Keskeytä kuivausohjelma aina välillä pöyhiäksesi untuvaa kevyesti käsin. Jatka kuivaamista niin pitkään, kuin on tarpeen. Kuivauksen jälkeen, tasoita untuvatäyte taputtelemalla ja pöyhimällä sitä hellästi.

    Jos untuvatuote vaatii tasokuivaamista, varmista, että kuivatustila on tarpeeksi avara ja hyvin ilmastoitu. Älä laita märkää untuvapussia roikkumaan niin että se tekee taitoksen, sillä veden paino venyttää tuotetta. Makuupussin täytyy olla koko pituudeltan suorassa vaakatasossa. Pöyhi untuvaa usein ja säännöllisesti, jotta se kuivuu tasaisemmin eikä paakkuunnu. Kuivausaika vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi, jotta kaikki kosteus varmasti häviää.

    Muu huolto

    Pöyhi untuvatuotteita säännöllisesti, jotta untuva ei pääse paakkuuntumaan ja menetä ilmavuuttaan. Kevyt pöyhintä riittää.

    Varsinkin untuvamakuupussi kannattaa ripustaa jokaisen siinä nukutun yön jälkeen ulos kuivaan paikkaan tuulettumaan. Reissulta kotiin tultaessa makuupussia on syytä tuulettaa ja kuivattaa ainakin vuorokausi.

    Likaantuneen pintakankaan voi yrittää puhdistaa ensin pelkällä vedellä ja rätillä tai miedolla pesuaineliuoksella.

    Makuupussin säilytys

    Säilytä untuvatuotteet väljästi ja ilmavasti, jotta untuva pysyy kuohkeana eikä paakkuunnu. Kuohkea untuva säilyttää tärkeimmän ominaisuutensa, lämmöneristävyytensä, paremmin. Kuivata ja huolla märät ja likaiset untuvatuotteet aina ennen säilytykseen siirtämistä. Säilytyspaikan tulee olla kuiva ja huoneenlämpöinen.

    Untuvamakuupusseissa tulee usein mukana erillinen säilytyspussi, joka on pientä pakkauspussia tilavampi. Se suojaa untuvatuotetta turhalta valolta ja pölyltä, mutta ei purista untuvaa kasaan.

    Makuualustan kuivatus ja hoito

    Retkeltä tullessa on syytä myös makuualusta kuivattaa ja hoitaa. Ilmatäytteinen makuualusta avataan ja täytetään ja tyhjennetään se pari kertaa kuivalla huoneilmalla. Näin suurimmat reissun aikana tulleet kosteudet poistuu makuualustan sisältä. Tämä on erityisen tärkeää, jos makuualustassa on eristetäyte kuten untuva tai keinokuitu. Etenkin untuva menettää kosteuden takia tehoaan ja eristävyyttään. 

    Pyyhi retken jälkeen makuualusta kostealla rätillä molemmin puolin. Reissussa aina rähjäntyy ja vaikka selkeästi näkyvää likaa ei olisikaan, niin ajan myötä makuualustan pintaan tarttuu hikeä ja likaa, jos sitä ei heti putsaa pois.

    Kun hiki ja lika lähtee pinnasta pois, jätetään alustakin kuivumaan ilmavasti. Huolletut alustat laitetaan säilöön valmistajan ohjeiden mukaan. Ilmatäytteisen makuualustan taittelua on syytä välttää, koska se kuluttaa ajan myötä kangasta. Hyvä tapa säilyttää ilmatäytteinen makuualusta on rullata se löysästi. Toisen pään voi työntää säilytyspussiin, jolloin rulla pysyy kasassa.

    Paljon pidetty

    Meillä kaikilla on omat lempivarusteemme. Toisiin ihastuu nopeammin, kun taas toisia varusteita saa testailla useammalla retkellä ennen kuin niin ihastuu. Tällaiset tuotteet ovat olleet Partioaitan ydin jo vuodesta 1928. Kokosimme paljon pidettyjä lempivarusteita ja vinkit niiden hellään huolenpitoon.

    Katso paljon pidetyt tuotteet

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite