Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista talvivaellukselle

    Erityistä huomioitavaa valmistauduttaessa talvivaellukselle

    Retkelle valmistautuminen on iso osa kokemusta – pääsyä luontoon ja istuskelua ja rupattelua nuotiolla alkaa odottaa sitä enemmän mitä lähempänä lähtö on. Toiset retkeilevät enemmän, toiset vähemmän, mutta suurin osa varmasti nauttii olostaan ulkona enemmän, kuin ennen lähtöä olisi ehkä muistanutkaan. Erityisesti talvella retkeilyä kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen.

    Kylmä, lumen verhoama luonto on lumoavan kaunis, mutta kylmissään siitä voi olla vaikea nauttia. Vaatteiden materiaaleista, kuten merinovillasta, fleecestä ja Gore-Texistä puhutaan paljon ympäri vuoden, mutta materiaaleille kannattaa antaa talvella erityistä huomiota. Jos retkellä kastuu lumesta, vedestä tai hikoilusta lämpötilan ollessa pakkasen puolella, tulee äkkiä kylmä kun liike loppuu. Paleleminen vie nopeasti huomion muuten hienolta päivältä. Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkin talvella ei ole suositeltavaa, sillä puuvilla imee paljon kosteutta ja kuivuu hyvin hitaasti.

    Kerrospukeudu

    Kerrospukeutuminen on talvella viisas ratkaisu. Ensimmäisen, ihoa vasten tulevan aluskerraston olisi hyvä siirtää hikoilua pois päin iholta. Tähän sopii merinovillainen kerrasto, sen etuna lämmittävyys kosteanakin. Toinen kerros, niin sanottu välikerros, on mielellään villaa tai fleeceä hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi, mutta myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviurheiluun – kosteutta vaatteiden olisi hyvä edelleen siirtää kauemmas ihosta. Softshell-vaatteet ovat loistavia valintoja päällysvaatteiksi talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet, mutta eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävät puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000. Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristeeksi vaikkapa untuvatakin.

    Lue kerrospukeutumisen perusteet »

    Suojaa hyvin kädet, jalat ja pää

    Kädet, jalat ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Kenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät. Sukkien materiaalina merinovilla on talvella erinomainen – villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää kostuessaankin, jolloin hiki ei pääse kylmettämään jalkaa. Päähine kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi ja että korvat ovat suojattuna. Käsineiden tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

    Yöpyminen talvella

    Teltta on varmin ja turvallisin tapa yöpyä ulkona vaelluksella. Yleensä pidemmät vaellukset sijoittuvat pohjoisen ja Lappiin ja tällöin teltalta vaaditaan tuulenkestävyyttä ja varmuutta, että teltta toimii myös rankoissa olosuhteissa. Teltan liepeiden tulee ulottua maahan asti, muuten tuuli ja lumi voivat tulla liepeen alta teltan sisälle. Talvikäyttöön tehdyissä teltoissa on myös kestävämmät kaaret ja paksumpi ja kestävämpi kangas.

    Lue talvitelttailun alkeet »

    Inspiraatiota blogista:

    Lue vinkkejä ja blogikirjoituksia aiheesta retkeily talvella »

    Lataa pakkauslista:

    Avaa tulostettava PDF »

    VAATTEET

    Vaatteita talvivaellukselle 

    KENGÄT JA SUKAT

    Kengät ja sukat 

    RUOKAILU

    Retkikeittimet ja muut ruokailuvälineet 

    YÖPYMINEN

    Varusteet yöpymiseen 

    LIIKKUMINEN

    Varusteet liikkumiseen 

    ENSIAPU JA HYGIENIA

    Ensiapu- ja hygieniavarusteet 

    MUUTA TARPEELLISTA

    Muuta tarpeellista varustetta