Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28. »

        KIRVEEN, SAHAN JA LAPION HUOLTO

        Työkalut tulee säilyttää puhtaana, kuivana ja suojattuna. Etenkin hiiliteräksisiä työkaluja tulee huoltaa hyvin, ne ruostuvat helposti. Useimmat kirveenterät ovat hiiliterästä. Aina käytön jälkeen ne on syytä pestä ja kuivata huolellisesti. Teriä tulee myös öljytä säännöllisesti. Tämä estää ruostumisen ja tylsymisen.


        Kirveen huolto ja hoito

        Kirves säilytetään aina mukana tulevassa tupissa. Kuivaa terä hyvin ennen tuppiin laittoa. Märkä tai kostea ruostuttaa terän helposti. Jos terään ilmestyy ruostetta, tulee se heti hioa pois. Jos ruostetta on vain ohuesti pinnassa, voi terää ensi yrittää hioa teräsvillalla. Jos ruostetta on ehtinyt jo syvemmälle, täytyy tällöin terää hioa esimerkiksi hiomapaperilla. Terä tulee säännöllisesti voidella normaalilla ruokaöljyllä, tämä tekee pintaan suojaavan kerroksen ruostetta vastaan.

        Puiset kirveenvarret eivät siedä jatkuvaa kosteutta. Lakkapintaisia puuvarsia tulee uudelleenlakata jos lakkaus halkeilee. Lakkaamattomia puuvarsia tulee öljytä tai muuten kyllästää säännöllisesti suojaamaan kosteudelta.

        Muista vahata tai öljytä myös nahkainen tuppi.

        Kirveen teroittaminen

        Terä tulee teroittaa säännöllisesti. Mitä useammin teroituksen tekee, sitä pienemmällä vaivalla selviää. Mitä kauemmin terän antaa tylsyä, niin sitä suurempitöinen teroitus on.

        Kirveen terän teroittamiseen käytetään tahkoa, viilaa tai hiomakiveä.

        Teroituskulma kannattaa aina katsoa terästä ja käyttää samaa kulmaa. Yleispätevänä sääntönä voi pitää vajaan sentin pituudelta terästä 20-30 astetta, molemmin puoiln terää. Aivan terän päässä n. 2 mm pituudelta teroitetaan kulmassa 50-60 astetta. Tämä antaa terälle kestävyyttä koviin iskuihin eikä terä pääse niin helposti tylsymään.

        Teroitus tahkolla

        Tahko on paras teroitustyökalu kirveelle, jos sellainen löytyy. Tahkon hyvä puoli on, että se ei helpolla kuumenna terää liiaksi. Sähköisellä hiomakoneella eli smirgelillä tai kulmahiomakoneella eli rälläkällä terän saa helposti pilalle, koska se kuumentaa osaamattoman käsissä terän liian kuumaksi. Jos terä kuumenee liikaa (siihen tulee sinisen tai keltaisen sävyjä) niin karkaisu häviää ja terä ei ole enää kova vaan pehmeä. Se tylsyy erittäin helposti ja nopeasti.

        Tahkokiveä täytyy kastella esimerkiksi asentamalla kiven alapuolelle vesiastian. Suositeltavaa on teroittaa vasten pyörimissuuntaa, mutta yhtä hyvä teroitus tulee myös myötäpäivään. Liikuta kirveen terää edestakaisin kiveä vasten. Tasaisesti molemmin puolin terää. Käytä kiven koko pinta-ala hyödyksi. Näin et tee kiveen lommoja vaan se pysyy tasaisena pintana. Terää ei tarvitse juurikaan painaa voimalla kiveä vasten, vaan hennolla otteella. Jos terässä on kulumia tai pieniä "lommoja", vie teroitus pidemmän aikaa. Oikotietä ei ole. Öljyä terä aina teroituksen jälkeen ruostumisen estämiseksi.

        Teroitus viilalla tai hiomakivellä

        Viilalla tai hiomakivellä terän saa myös teräväksi, mutta vie enemmän aikaa. Jos säännöllisesti teroittaa terää, niin hiomakivellä saa nopeasti terän kuntoon. Viilalla teroittaessa viilaa aina terän suuntaan eli kärkeä kohti.

        Kirveen teroitus, huolto ja kyllästys

        Suositut kirveet ja teroittimet 

        Sahan hoito ja huolto

        Säilytä saha aina suojakotelossa. Tämä estää ruostumisen sekä piikkien vääntymisen ja kulumisen. Sahanterän säännöllinen öljyäminen estää myös ruostumista. Käytössä ajan mittaan tylsynyttä sahaa ei välttämättä tarvitse heittää pois, sillä terän voi vaihtaa tai teroittaa.

        Sahan teroitus

        Saha teroitetaan harittamalla (oikaisemalla ja tasaamalla) sekä hiomalla piikit. Harittamisen tarkoituksena on tasata piikit niin, että joka toinen piikki osoittaa hieman enemmän vasemmalle, joka toinen taas oikealle. Näin saadaan aikaan hieman sahan terää leveämpi sahausura, jolloin sahanterä liikkuu puussa vaivattomasti. Harittaminen voidaan tehdä pihtien avulla, mutta suositeltavaa on tehdä se erityisellä harituspihdeillä, jotta harituksesta saa tasaisen.

        Terän hiomiseen käytetään erityistä kolmikulmaista hiomaviilaa.

        Lapion huolto

        Käytön jälkeen lapio kannattaa pestä, kuivata ja asettaa suojaisaan paikkaan säilytykseen. Jos lapiossa on puinen varsi, se reagoi nopeasti laiminlyöntiin – tämän takia lapio kannattaa vähintäänkin siirtää sateensuojaan. Käsittelemättömän puisen lapion varren voi joko öljytä tai vahata sille tarkoitetulla aineella. Jos varsi on lakattu tai maalattu, voi sen lakata taikka maalata uudelleen. Metalliosien ruostetta voi poistaa joko kaupoista saatavilla ruosteenpoistajilla tai hiomapaperilla hiomalla.

        Sahat ja lapiot 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite