Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »

        VESSASSA KÄYNTI LUONNOSSA

        Tässä oppaassa käymme läpi ohjeet vessassa käyntiin vaelluksella ja retkellä sekä vinkit puuceella käyntiin. Mutta ennen kuin astumme vaellusreitille, muista käydä vessassa ennen lähtöä – oman itsesi ja muiden vuoksi.


        Kuoppakakalla erämaassa

        Ole valmis

        Pidä aina wc-paperia mukana vedenpitävässä pakkauksessa – riippumatta siitä, kuinka kauan aiot pysyä poissa vesivessojen läheisyydestä. Poista vessapaperirullasta pahvi ja kieritä vessapaperi itsensä ympäri, näin saat sen helpommin mahtumaan pussiin. Lehtien tai muun orgaanisen aineen käyttäminen pyyhkimisessä voi olla tietenkin hieno elämys ja selviytymiskokemus, mutta hätätilassa ei voi aina odottaa löytävänsä jotain sopivaa. Pieni lapio helpottaa myös huomattavasti, kun on aika kaivaa kuoppa – ja täyttää se sen jälkeen. Kuopan kaivaminen on erittäin suositeltavaa, sillä ethän itsekään haluaisi astua edellisen vaeltajan jättämään ansaan.

        Valitse sijainti

        Mene vähintään 100 metrin päähän vaellusreitistä, purosta tai leireistä. Kannattaa myös kurkata toiseen suuntaan lähimmän kiven tai mäen taakse, ettei sieltä ole tulossa sinua päin retkeilijöitä, jotka kohtaisivat odottamattoman yllätyksen. Älä myöskään valitse kauneinta paikkaa, jonka löydät, koska joku saattaa haluta leiriytyä tai pitää tauon siellä. Erityisen tärkeää on pysyä poissa vesistöistä. Bakteerit ja mikro-organismit ovat vaarassa levitä ja tehdä vedestä sopimatonta sekä paikan päällä että alajuoksulla. Jos et luota omaan tasapainoosi, niin voit etsiä sopivan puun tai kiven, josta ottaa tukea. Itse asiassa älä edes yritä pelkästään tasapainoilla, sillä tuulenpuuska tai kramppi voi iskeä odottamattomana hetkenä. Suositeltava suunta yleensä on nenä tuuleen päin.

        kakkaaminen vaelluksella

        Älä jätä jälkiä

        Kaiva kuoppa, joka on 20-30 senttimetriä syvä. Käynnin jälkeen täytä se kunnolla maaperällä, jotta eläimet eivät pääse sisään ja hajoaminen on nopeaa. Tavallinen vessapaperi voidaan haudata kuoppaan, mutta kosteuspyyhkeet sisältävät kemikaaleja, jotka eivät sovi luontoon. Laita kosteuspyyhkeet roskapussiin ja kanna mukanasi pois luonnosta. Tavallisen wc-paperin voi myös polttaa.

        Puhtaus myös retkellä

        Jos kakkaa ei ole mahdollista kaivaa kuoppaan, piilota kakka kivien alle. Ole erityisen varovainen, ettei wc-paperia tai kakkaa näy, eikä se ole vaarassa levitä tuulen tai eläimien mukana. Hyvä vinkki on olla vetämättä housuja nilkkoihin asti. Reisien puoliväli riittää ja minimoi onnettomuusriskin. Älä unohda pestä käsiäsi vessakäynnin jälkeen – aivan kuten kotona.

        Kovalla vesisateella

        Jos taivaalta tulee vettä niskaan ja vielä kesken vaelluspäivän, on toimenpide huomattavasti hankalampi. Kannattaakin seurata sään vaihteluita ja yrittää hoitaa asia etukäteen ennen sadetta. Jos olet kuitenkin joutunut ikävään tilanteeseen, ei auta muu kuin yrittää luovia. Vessapaperia voi olla hankala tai mahdotonta käyttää, joten riippuen sateen voimakkuudesta, voi yrittää hyödyntää luonnon tarjoamaa omaa bideesuihkua. Vaikka homma pyyhkisikin hyvin ja saat käytettyä vessapaperia, voi alushousut kastua sateesta. Kannattaakin pitkittää taukoa ja vaihtaa kuivat alushousut tilalle, koska märät housut helposti hiertävät ihon rikki. Jos sinulla on mukana tarppi tai muu esine, jote voi käyttää sateensuojana, kannattaa yrittää malttaa asentaa se paikalleen. Pienikin suoja sateelta on suuri apu loppujen lopuksi.

        Talvella avotunturissa

        Leiriytyessä on aina syytä kaivaa ja rakentaa vessa. Se voi olla kuoppa, joka kaivetaan lumeen ja suojaksi rakennetaan lumesta pieni tuulimuuri, joka samalla suojaa katseilta. Kuoppaan kaivetaan sitten pienempi kuoppa, joka on ns. vessanpytty.

        Talvella ei mikään maadu nopeasti, joten olisi suotavaa jos käytettyä wc-paperia saisi poltettua mahdollisimman paljon esim. sytkärillä.

        Kyykyllä käymistä on myös suositeltavaa treenata etukäteen! Talvella on kuitenkin monta vaatekerrosta päällä, ja on hyvä olla edes pieni rutiini kuinka mahdollisimman nopeasti saa asian hoidettua, jotta kylmä ei liikaa pääse paljaalle iholle.

        Sisävessa?

        Jos olosuhteet sitä vaatii, voi myös rakentaa sisävessan telttaan! Jos vain teltan absidissa (teltan eteisessä) on tilaa pienelle kuopalle, niin se on aivan loistava ja suojaisa vessa myrskyn jyllätessä ulkona. Parin wc-käynnin jälkeen teltankankaan suojissa, niin et varmasti halua enää ulos kylmään ja tuuliselle vessankäynnille…

        Jotkut, etenkin miehet, käyttävät myös ns. virtsapulloa teltassa tai jopa makuupussissa. Naisille tämä myös teoriassa onnistuu, jos käyttää asiaan suunniteltua virtsasuppiloa. Käyttö vaati kuitenkin jonkin verran harjoittelua, mutta on käytännöllinen, kun tämän oppii käyttämään. Tätä tekniikkaa voi myös käyttää tauoilla hiihtäessä. Silloin housuja ei tarvitse laskea alas kunnolla. Lue blogista Pata Degermanin kirjoitus Kun hiki ei maistu enää suolalle miksi on tärkeää juoda paljon, ja miksi virtsapullon teltassa tulee olla eri muotoinen kuin normaali juomapullo.

        Päivän aikana hiihtäessä avotuntureissa on vaikea löytää sopivaa tuulensuojaa vessankäynnille. Tähän on vain yksi ja helppo vinkki: Ole nopea! Tuulisissa ja lumisissa olosuhteissa saat samalla myös kylmän alapesun. Parhaan tilapäisen tuulisuojan tarjoaa ahkiosi.

        Ulkohuussissa käynti

        Ulkohuussi eli puucee eli kuivakäymälä eli hyyskä eli mukavuuslaitos. Mitä termiä käytetäänkin, tarkoitetaan samaa asiaa eli retkeilijän helpotusta.

        Pohjoisen erämaissa ja virallisten retkeilyreittien ulkopuolella hyvät palvelut usein puuttuvat, mutta mitä etelämpään Suomea mennään ja mitä vieraillumpi retkikohde on kyseessä, sitä todennäköisemmin retkikohteesta löytyy ulkohuussi.

        Jos retkikohteessa on puucee, käytä sitä äläkä suotta käy kuoppakakalla, ellei kyseessä ole todellinen hätätilanne. Suosituilla retkikohteilla vierailee paljon retkeilijöitä, joten omaa rauhaa omalle kuopalle voi olla hankala löytää.

        Jos et halua kokea kuoppakakalla käyntiä, voit jo retkikohdetta etsiessä valita sellaisen, josta puuceet löytyvät. Myös pohjoisimmasta Lapista voi löytää hotellihelpotuksia. Esimerkiksi Kevon reitiltä löytyy melko tiheään huusseja. Vastaavasti tien toisella puolella etelässä on Muotkan erämaa-alue, josta puuttuvat kaikki palvelut ja mukavuudet.

        Ota vessapaperia aina mukaasi myös kuivakäymälään! Useimmissa kuivakäymälöissä ei ole ”vessapaperihuoltoa”.

        Jos tiedät, että sinulla on ylimääräistä vessapaperia (etenkin reitin kauimmaisessa puuceessa), niin sitä voi jättää puuceehen. Se voi pelastaa seuraavan vaeltajan reissun.

        Älä käytä vessaa taukopaikkana ja kännykän lukemiseen, sillä seuraava asiakas voi malttamattomana jo odottaa omaa vuoroaan.

        Vessassa käynnin jälkeen tulee pestä kädet – aivan kuten kotona. Mutta vältä käsien pesua suoraan joessa, lammessa tai muussa vesistössä, josta otetaan vettä ruoanlaittoon.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite