Puukon ja veitsen huolto

Kun huollat puukkoasi tai veistäsi säännöllisesti sekä säilytät sitä tupessaan, palvelee se sinua pitkään. Pese puukkosi tai veitsesi käsin. Tiskikoneen kuuma vesi ja voimakkaat pesuaineet vaurioittavat materiaaleja.

Puukon teroitus

Puhdista, pese ja kuivaa terä aina käytön jälkeen. Hiiliteräksiset ja Carbinox T508 –materiaalista valmistetut terät tulee öljytä säännöllisesti suolattomalla öljyllä (esim. ruokaöljy). Kun et käytä puukkoa tai veistä, säilytä sitä tupessaan. Teroita puukko tai veitsi säännöllisesti siihen tarkoitetulla työkalulla, esimerkiksi hiomakivellä tai timanttiteroittimella. Tällöin sillä on helppo tehdä aiottu työ vaaratta.

Sahalaitaisen veitsen teroitus:

Kahva

Vahatut puukahvat voi käsitellä tarvittaessa uudelleen värittömällä OSMO-puuvahalla. Lakatun kahvan voi vastaavasti lakata uudelleen. Käsittelemättömät puukahvat voi öljytä pellavaöljyllä. Puukahvaisia puukkoja ja veitsiä ei saa pestä tiskikoneessa.
Kumikahvat kannattaa pestä aina käytön jälkeen, jottei lika pääsisi pinttymään niihin.
Patinoituneet metallihelat (esim. pronssiset) voi puhdistaa ja kiillottaa tavallisilla metallinkiillotusaineilla. Metallipinnoitetut muovihelat (esimerkiksi Marttinin Condor-sarjassa) eivät kestä kuumaa vettä ja voimakkaita pesuaineita. Siksi niitä ei saa pestä tiskikoneessa.

Tuppi

Nahkainen tuppi kannattaa vahata säännöllisesti, jottei nahka pääse kuivumaan ja lohkeilemaan. Tuppi suojaa veistä tai puukkoa iskuilta, murtumisilta ja turhalta kulumiselta. Se suojaa myös muita ihmisiä sekä käyttäjiä puukon aiheuttamilta tapaturmilta. Älä säilytä puukkoa kosteassa tupessa.

Kommentit