Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        vihreämpi valinta

        Vihreämpi valinta

        Meitä motivoi luonnon hyvinvointi. Siksi me Partioaitassa teemme joka päivä valintoja luonnon puolesta, kuten tarjoamme tarkoin kriteerein valittuja Vihreämpi valinta -tuotteita.

        Vihreämpi valinta -merkki auttaa sinua löytämään valikoimastamme kestävämmin tuotetut tuotteet. Se on myös meidän työkalumme, jonka avulla voimme arvioida valikoimamme tuotteita. Mikään tuote ei voi olla sataprosenttisen kestävästi tuotettu, mutta Vihreämpi valinta -merkin avulla löydät vastuullisemmat vaihtoehdot.

        Vihreämpi valinta -tuotteiden kriteerit

        Tuotevalikoimastamme 20 % täyttää Vihreämpi valinta -kriteerit. Mutta mitkä nuo kriteerit ovat?

        Saadakseen Vihreämpi valinta -merkin, tuotteen tulee läpäistä tarkka arviointiprosessi:

        vihreämpi valinta prosessi

        1. Eettiset liiketoimintaperiaatteet (Code of Conduct)

        Koko valikoimamme tuotteiden tulee täyttää aina tietyt vähimmäisvaatimukset, jotka on kirjattu eettisiin liiketoimintaperiaatteisiimme (Code of Conduct, PDF). Ne pitävät sisällään mm. työ- ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja ympäristönsuojelun sekä kieltävät kaikenlaisen pakko- ja lapsityövoiman käytön.

        2. Poissulkevat kriteerit

        Vihreämpi valinta -arvioinnissa käytetään lisäksi poissulkevia kriteerejä. Jos tuotteella on yksikin tällainen hylkäävä ominaisuus, se ei voi saada Vihreämpi valinta -merkkiä, vaikka se täyttäisi monta vastuullisuuden lisäkriteeriä.

        3. Vähintään neljä lisäkriteeriä

        Jos tuote läpäisee eettisissä liiketoimintaohjeissa mainitut vähimmäisvaatimukset eikä täytä yhtään poissulkevaa kriteeriä, tuotetta tarkastellaan seuraavaksi Vihreämpi valinta -lisäkriteerien kautta. Jotta tuote saa Vihreämpi valinta -merkin, sen tulee täyttää vähintään neljä alla listatuista kriteereistä.

        Kriteerit Vihreämpi valinta -merkkiin

        • Suositeltavien luonnonmateriaalien käyttö

          Tämän kriteerin kohdalla pisteitä annetaan tuotteille, joissa käytetään sertifioituja kasvi- tai eläinperäisiä materiaaleja. Tällaisten sertifioitujen materiaalien kielteiset vaikutukset luontoon, ihmisiin ja eläimiin ovat vähäisemmät kuin muiden materiaalien.
          Vähintään 30 prosenttia ainakin yhdestä päämateriaalista on oltava peräisin kestävästä ja vastuullisesta lähteestä.

          Esimerkkejä hyväksyttävistä materiaaleista ovat sertifioitu kestävä puuvilla (esim. GOTS), pellava, nahka, untuva (esim. RDS) tai villa (esim. RWS). Lisäksi huomioimme tuotteet, jotka on valmistettu kestävästi tuotetuista raaka-aineista, kuten esimerkiksi Lyocell/Tencel-viskoosi, jossa on käytetty FSC-sertifioitua selluloosakuitua.

          Käytämme Textile Exchange -järjestön kehittämää Preferred Fiber and Material Matrix -työkalua arviomme apuna.

        • Kierrätetty materiaali

          Tämä kriteeri keskittyy tuotteisiin, joissa ainakin yksi päämateriaaleista koostuu vähintään 30-prosenttisesti sertifioidusta kierrätysmateriaalista. Kierrätysmateriaalien käyttö vähentää energian ja luonnonvarojen kulutusta sekä päästöjä, joita muuten syntyisi uusien raaka-aineiden hankinnassa ja uusien tuotteiden valmistuksessa.

          Esimerkkejä yleisistä materiaaleista ovat kierrätetty polyesteri ja polyamidi, joiden saastekuormitusta arvioidaan käyttämällä GRS-standardin (Global Recycled Standard) kaltaisia standardeja. Muita hyväksyttyjä materiaaleja ovat kierrätetty puuvilla, untuva, villa ja teräs.

          Käytämme Textile Exchange -järjestön kehittämää Preferred Fiber and Material Matrix -työkalua arviomme apuna.

        • Vastuullisempi kemikaalien käyttö

          Tämä kriteeri arvioi kemikaalien hallintaa tuotteiden valmistusprosessissa. Pisteitä annetaan käytännöistä, jotka ylittävät lakisääteiset vaatimukset. Lisäksi tuotannossa tulisi välttää Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) erityistä huolta aiheuttaviksi luokiteltuja kemikaaleja, joiden käyttö olisi muutoin tavanomaista.

          Kestävämpään kemikaalien hallintaan voi kuulua esimerkiksi sitoutuminen ZDHC-periaatteisiin (zero discharge of hazardous chemicals eli vaarallisten kemikaalien päästöttömyys).

          Bluesign-sertifiointi antaa tietoa kankaista tai tuotteista. Bluesign-sertifioidut kankaat ja tuotteet on valmistettu säädellyissä tuotanto-olosuhteissa, ja niihin sovelletaan tiukkaa kemikaalien hallintaa.

          Toinen esimerkki on sertifioiduista, esimerkiksi Leather Working Group (LWG) sertifioimista, nahkatehtaista peräisin oleva nahka. Tämän monia eri sidosryhmiä edustavan ryhmän tavoitteena on arvioida nahanvalmistajien toimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta ja parantaa toimintaansa jatkuvasti. Myös saksalaisen nahkatehtaan Heinenin Terracare-sertifioitu nahka täyttää kriteerit.

        • Läpinäkyvyys ja jäljitettävyys

          Ulkoilutuotteisiin liittyy tyypillisesti monimutkainen toimitusketju, johon kuuluu materiaalituotanto, vaatetehtaat, kuljetusliikkeet ja monia muita sidosryhmiä. Läpinäkyvyys ja jäljitettävyyys on tärkeää, jotta näiden tuotteiden ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia voidaan arvioida tehokkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotemerkkien olisi julkistettava tuotteen koko toimitus- ja tuotantoketju aina kun se on mahdollista. Huomioimme myös toimitusketjun osittaisen julkistamisen.

          Esimerkkejä tätä käytäntöä soveltavista tuotemerkeistä ovat Arc'teryx, Hanwag ja Vaude, jotka julkistavat tuotantolaitokset tuotetasolla. Sama koskee monia Expedin tuotteita.

        • Kiertotalous

          Tämä kriteeri antaa yhden pisteen tuotteille, jotka on suunniteltu huollettaviksi, korjattaviksi, kierrätettäviksi tai uudelleenkäytettäviksi. Näin tuotteet ja materiaalit pysyvät pidempään kierrossa, pidentäen niiden käyttöikää ja säästäen luonnonvaroja.

          Korjattavuus:
          Useat toimittajat varmistavat jo suunnittelun ja tuotekehityksen aikana, että tuotteet ovat mahdollisimman helposti korjattavissa, joko asiakkaan itsensä tai ammattilaisen toimesta, esimerkiksi  tuotemerkin tarjoaman tuen avulla.

          Kierrätettäyys:
          Painopisteenä on neitseellisten materiaalien käytön vähentäminen jalostamalla jäte tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi.
          Kierrätykseen soveltuvat hyvin yhdestä materiaalista valmistetut tuotteet ja tuotteet, jotka voidaan helposti purkaa eri materiaaleista valmistettuihin osiin.

          Esimerkkinä voidaan mainita Cradle-to-Cradle-periaate, jonka tavoitteena on luoda kestäviä tuotantosyklejä, huomioiden tuotteen koko elinkaari ja minimoida jätteen synty.

          Uudelleenkäytettävyys:
          Olemme laajentaneet kriteeriä siten, että se kattaa myös  esimerkiksi tuotteiden vuokraamisen tai leasing-toiminnan.

          Lisäksi huomioimme tuotemerkit, joiden omien palautusjärjestelmien kautta asiakkaat voivat palauttaa tuotteita kierrätystä tai uudelleenkäyttöä varten.

        • Parempi ekologinen jalanjälki

          Ekologisen jalanjäljen perusajatuksena on, että ihmisen toiminnalla ja tuotteilla on vaikutusta maahan, veteen ja ilmaan. Tämän kriteerin avulla annamme pisteitä tuotteille, joiden ekologinen jalanjälki on pienempi kuin vastaavilla tuotteilla.

          Jalanjälkeä voi pienentää parantamalla tuotantoprosessia esimerkiksi käyttämällä vähemmän vettä, hiilidioksidia tai energiaa. Esimerkiksi Spindye on erityinen värjäysprosessi, jossa väripigmentit lisätään suoraan kierrätettyyn polyesteriin. Tällä tuotantoprosessilla voidaan vähentää merkittävästi tuotannossa käytettävän veden ja kemikaalien määrää.

          Lisäksi pisteitä annetaan, jos vähintään puolet tuotteen päämateriaaleista on tuotettu kestävästi kahden ensimmäisen kriteerin mukaisesti (ks. kohdat 1+2). Esimerkiksi kierrätettyjen synteettisten materiaalien käyttö vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.

        • Sosiaalinen vastuu

          Tässä yhteydessä annamme pisteen tuotteille, jotka on valmistettu paremmissa sosiaalisissa tuotanto-olosuhteissa. Arviointi perustuu sosiaalisiin auditointeihin ja palkitsemme ne, jotka ovat saavuttaneet erityisen hyviä tuloksia. Hyvän tuloksen takana ovat oikeudenmukaiset työolot, kuten parannettu terveydenhoito, työturvallisuus tai lastenhoito, ruokahuolto tai työntekijöiden majoitus.

          Tarkastuksia tekevät yleensä riippumattomat auditointiyritykset, ja ne perustuvat kansainvälisten sidosryhmäjärjestöjen, kuten FLA:n (Fair Labor Association), Reilun kaupan ja FWF:n (Fair Wear Foundation) kansainvälisiin standardeihin.

          Lisäksi käytämme Transparency Internationalin korruptioindeksiä (Corruption Perception Index, CPI) riskimaiden luokittelussa, ja käytämme sitä myös tunnistaaksemme maat, jotka suoriutuvat erityisen hyvin. Kun poliittiset ja taloudelliset maariskit on arvioitu, ja ennen kaikkea ihmisoikeusrikkomusten ja korruption riski on verrattain alhainen, voimme olettaa, että työntekijöiden oikeuksia ja turvallisuutta kunnioitetaan.

        • Valmistettu EU-, EU:n kumppani- tai EFTA-valtiossa

          Tämän kriteerin täyttävän tuotteen kuljetuspäästöt ovat alhaisemmat kuin "paljon matkustaneiden" materiaalien ja tuotteiden, koska tuotanto ja hankinnat tapahtuvat pääasiassa EU:ssa. Kokemuksemme mukaan lähellä tapahtuva tuotanto ja hankinnat vaikuttavat myönteisesti myös tuotannon ja toimitusten laadunvalvontaan.

          Pisteitä myönnetään tuotteille, jotka on valmistettu EU:ssa, EFTA-maissa (Norja, Sveitsi, Islanti, Liechtenstein), Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Länsi-Balkanin EU-ehdokasmaissa (Bosnia ja Hertsegovina, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Makedonia, Serbia).
          Lisäksi vähintään 50 % materiaaleista on tuotettava Euroopan mantereella.

        • Sosiaalisten- ja/tai ympäristövaikutusten analysointi

          Tämä kriteeri arvioi tuotteen vaikutuksia koko sen elinkaaren aikana. Tämä tieto on tärkeää, jotta tuotemerkit voivat asettaa oikeat prioriteetit, tavoitteet ja parantaa toimintaansa.

          Myönnämme pisteitä tuotteille, joista on saatavilla täydellinen tai osittainen elinkaariarviointi, ekologisen jalanjäljen laskenta tai ympäristö- tai sosiaalisten vaikutusten laskenta.

        • Hyvä tarkoitus tai kompensointi

          Monet ulkoiluyritykset pyrkivät antamaan takaisin luonnolle ja yhteisölle. Myönnämme pisteitä tuotteille, jotka mielestämme tukevat hyväntekeväisyyttä ja/tai kompensoivat kielteisiä ympäristövaikutuksiaan, kuten hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi odotamme, että näihin tuotteisiin liittyy aktiivinen päästöjen vähentämisstrategia.

          Rabin ja Vauden kaltaiset tuotemerkit ovat esimerkkejä yrityksistä, jotka valmistavat tuotteensa ilmastokompensoidusti. Nämä yritykset tekevät yhteistyötä ulkopuolisten kumppaneiden kanssa päästöjen laskemiseksi, vähentämisstrategioiden kehittämiseksi ja jäljelle jäävien päästöjen kompensoimiseksi tukemalla sertifioituja hankkeita.

          Esimerkki hyväntekeväisyyden tukemisesta on Fjällrävenin Arctic Fox -ohjelma, jossa 1 % valittujen tuotteiden myyntituotoista lahjoitetaan voittoa tavoittelemattomille järjestöille, jotka ovat omistautuneet ympäristönsuojelulle tai innostavat ihmisiä viettämään aikaa luonnossa. Toinen esimerkki on Sherpa, joka tekee yhteistyötä Room to Read -järjestön kanssa ja lahjoittaa jokaisesta ostetusta tuotteesta yhden koulupäivän nepalilaisille lapsille.

        Poissulkevat kriteerit

        • PFAS-yhdisteet

          PFAS on lyhenne per- ja polyfluoratutuille alkyyliyhdisteille (aiemmin tunnettu nimellä PFC-yhdisteet, mutta vanhentunut termi on korvattu tarkemmalla määritteellä). Tätä suurta synteettisten kemikaalien joukkoa kutsutaan myös ikuisiksi kemikaaleiksi niiden äärimmäisen hitaan hajoamisen vuoksi.

          Fluoriyhdisteitä käytetään lukuisissa arkielämäämme kuuluvissa tuotteissa – paistinpannuista tekstiileihin, sammutusvaahdoista kosmetiikkaan ja sähkölaitteisiin. Ulkoiluvaatteiden ja -varusteiden kyllästysaineissa PFAS-yhdisteet varmistavat, että tuotteet hylkivät likaa, vettä ja öljyä erittäin tehokkaasti ja kestävästi. Niitä käytetään myös vedenpitävien PTFE-kalvojen valmistuksessa.

          Nämä hitaasti hajoavat aineet kertyvät ihmisiin ja eliöihin, ja niillä on useita mahdollisia terveyshaittoja, kuten maksavauriot, kilpirauhassairaudet, liikalihavuus, lisääntymisongelmat ja syöpä. Veden, ilman ja ravintoketjun kautta leviäviä fluoriyhdisteitä löytyy nykyään jopa maailman syrjäisimmiltä seuduilta. Ympäristöön päästyään PFAS-yhdisteitä on hyvin vaikea poistaa.

          Tällä hetkellä työskennellään aktiivisesti sellaisten kyllästeiden ja kalvojen valmistamiseksi, joissa ei ole PFAS-yhdisteitä ja jotka ovat yhtä vedenpitäviä, likaa hylkiviä ja kestäviä.

        • Biosidit

          Biosideillä on kriittisiä tehtäviä erilaisissa viimeistelyaineissa, sillä ne torjuvat tehokkaasti haitallisia organismeja, kuten tuholaisia, leviä, homeita ja bakteereja.  Biosidit toimivat desinfiointiaineina, puunsuoja-aineina, hyttyskarkotteina ja tekstiilien parannusaineina. Tuotevalikoimassamme biosideja käytetään pääasiassa hyönteiskarkotevaatteissa ja vaatteissa, joissa on hajua minimoiva viimeistely.

          Biosidien hyötyjen ohella niillä on kuitenkin useita haittoja. Näitä ovat mahdolliset allergiset reaktiot, ihon oman bakteeritasapainon häiriintyminen ja patogeenien vastustuskyvyn kehittyminen. Näin ollen biosidejä sisältäviä tuotteita ei voida pitää "vihreämpänä valintana".

        • Valmistus niin sanotussa riskimaassa

          Tämä koskee poliittisten ja taloudellisten maariskien, mutta ennen kaikkea ihmisoikeusloukkausten ja korruption arviointia. Arvioinnissa voidaan käyttää seuraavia tietolähteitä: Yhteistyöhaluttomat maat ja alueet (Non-Cooperative Countries and Territories, NCCT), Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä (Financial Action Task Force, FATF), EU:n luettelo voimassa olevista pakotteista, ja Yhdistyneiden Kansakuntien tai Yhdysvaltojen Office of Foreign Assets Control (OFAC) kauppasaarto- tai pakoteluettelot.

          Keskitymme yleensä Transparency International:n korruptioindeksiin (Corruption Perception Index, CPI). Jos tuote on valmistettu maassa, joka on näiden lähteiden mukaan luokiteltu korkean riskin maaksi, se ei ole oikeutettu "Vihreämpi valinta" -merkintään.

        • Bisfenoli-A (BPA)

          Tämä Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) "erityistä huolta aiheuttavaksi aineeksi" luokittelema pehmitin häiritsee hormonitoimintaa ja heikentää lisääntymiskykyämme.

          BPA:ta esiintyy pääasiassa pehmittimenä juomapulloissa tai elintarvikepakkausten (kuten muovipakkausten, tölkkien ja säilykepurkkien) sisäpinnoitteissa. BPA voi liueta joutuessaan kosketuksiin ruoan kanssa, joten sitä voi kulkeutua elimistöön ruoan mukana.

          BPA:ta voidaan käyttää myös palonestoaineiden, sienitautien torjunta-aineiden, polyesterin tai PVC:n valmistuksessa, jolloin sitä pääsee ympäristöön ja elintarvikekiertoon.

        • Palonestoaineiden käyttö

          Palonestoaineet vähentävät esineiden syttymisherkkyyttä ja hidastavat siten tulipalon kehittymistä. Niitä käytetään esimerkiksi elektroniikkalaitteiden koteloissa, piirilevyissä ja kaapeleissa, mutta toisinaan myös teltoissa ja makuupusseissa.

          Palontorjunnan myönteisten ominaisuuksien lisäksi palonestoaineet aiheuttavat useita ongelmia. Palonestoaineiden käyttöön on yhdistetty kehitysviivästymiä, liikalihavuutta, kilpirauhassairauksia ja syöpää. Palonestoaineet ovat erittäin hitaasti hajoavia ja voivat kertyä ympäristöön. Tulipalon sattuessa ne aiheuttavat palon sivutuotteita, kuten erittäin myrkyllistä dioksiinia.

        • Polyvinyylikloridi (PVC)

          PVC-muovia käytetään retkeilykalusteissa, lattianpäällysteissä, vinyylilevyissä, elintarvikepakkauksissa ja usein myös leluissa. Alallamme PVC:tä voidaan käyttää laukkujen, veneiden tai sadetakkien valmistusmateriaalina.

          PVC on kestävää ja edullista, mutta niin kutsutun pehmeän PVC:n ongelmiin kuuluvat pehmittimet (esim. ftalaatit) ja muut lisäaineet. Nämä ovat haitallisia ympäristölle ja voivat päästä elimistöön syljen, ihokosketuksen tai hengitysteiden kautta. Monien lisäaineiden vuoksi materiaalin kierrätys on ongelmallista. Sen käsittelyyn tarvitaan monimutkaisia suodatinjärjestelmiä, ja lopputulos on vaarallista jätettä. Poltettaessa vapautuu puolestaan myrkyllisiä dioksiineja.

        • Alumiini suoraan kosketuksissa elintarvikkeeseen

          Pinnoittamattoman alumiinin vääränlainen käyttö elintarvikepakkauksissa, grillivuo'issa, astioissa ja kattiloissa voi siirtää alumiini-ioneja elintarvikkeisiin ja sitä kautta elimistöön. Jos mahdollista, alumiini ei saisi joutua kosketuksiin happamien tai suolaisten elintarvikkeiden kanssa. Terveillä aikuisilla suurin osa kertyneestä alumiinista poistuu munuaisten kautta. Alumiinin siirtymistä elintarvikkeisiin voidaan merkittävästi ehkäistä esimerkiksi käyttämällä kova-anodisoitua alumiinia.

          Selkeitä yhteyksiä elimistöön kertyneen alumiinin aiheuttamista sairauksista ei ole pystytty varmuudella osoittamaan. Tämän vuoksi EU:ssa ei tällä hetkellä ole rajoituksia elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien tuotteiden alumiinipitoisuudelle.

        • Aurinkovoiteen tai muun kosmetiikkatuotteen sisältämä oksibentsooni

          Oksibentsoni imee tai heijastaa auringon haitallista UV-säteilyä, minkä vuoksi sitä käytetään UV-suodattimena aurinkovoiteissa ja muussa kosmetiikassa. On vaarana, että oksibentsoni voi haitata hormonitoimintaa tai vahingoittaa sikiötä äidin altistuessa oksibentsonille.

          Oksibentsoni voi myös vahingoittaa koralliriuttoja ja suurina pitoisuuksina johtaa korallien vaalenemiseen tai kuolemaan. Korallit voivat selvitä vaalenemista, mutta se edistää niiden kuolemaa.

        • Kertakäyttöesine

          Kertakäyttötuotteet ovat synonyymi loputtomalle raaka-aineiden ja energian tuhlaukselle, ja kerryttävät jätevuoria entisestään. Useimmissa tapauksissa on olemassa ympäristöystävällisempi ja uudelleenkäytettävä vaihtoehto.  Jos esine on valmis roskiin vain yhden käyttökerran jälkeen, se ei voi olla Vihreämpi valinta.

        • Tritium itsevalaisevan maalin ainesosana

          Radioaktiivista tritiumia käytetään itsevalaisevan maalin ainesosana pimeässä hohtavissa kellotauluissa, näytöissä tai merkinnöissä.

          Suurin osa tritiumin radioaktiivisesta säteilystä imeytyy tuotteen koteloon tai lasiin. Radioaktiivisella beetasäteilyllä on hyvin lyhyt kantama, mutta mahdollisuuksien mukaan matalankin tason säteilyä on vältettävä esimerkiksi tuotannossa tai viallisisten tuotteiden käsittelyssä.

        Kaikki Vihreämpi valinta -merkin arvioinnissa käytetyt lähtötiedot perustuvat tavarantoimittajien ilmoittamiin tuotetietoihin viimeisimmän arviointikauden tuotannon osalta. Tavarantoimittajamme ja Partioaitta pyrkivät varmistamaan tarkat merkinnät ja varaston vaihtuvuuden. Osa tuotteistamme kuitenkin pysyy valikoimassamme pidempään, joten on mahdollista, että varastossa on tuotteita useammalta kaudelta.

        Jo yli 1000 Vihreämpi valinta -tuotetta!

        Vihreämpi valinta -merkin on saanut jo yli 1000 tuotetta valikoimastamme ja lisää on tulossa. Tämä vaatii tietenkin paljon työtä, mutta on sen arvoista!

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite