Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28.4. »

        Juoksulenkille pukeutuminen talvella

        Jukka Viljanen on tottunut seikkailujuoksujensa aikana tulemaan toimeen niin kuumissa kuin kylmissä olosuhteissa. Kylmien alueiden kokemusta hänelle on kertynyt niin Pohjoisnavalta kuin Etelämantereen ja Grönlannin jäätiköiltä. Kaikissa olosuhteissa pärjää hyvin, kunhan vaan kiinnittää huomiota asianmukaiseen asustevalintaan.

        Talviseen hikiliikuntaan tarkoitettuja alusasuja löytyy jokaiseen lähtöön.  Monen kielen päällä onkin kysymys, mitkä talvivetimet olisivat juuri minulle sopivat, sillä tarjonta on monenkirjavaa.

        3 tärkeintä asiaa

        • Suosi laadukkaita tuotteita.
        • Lenkille lähdettäessä tulee olla hieman viileä olo.
        • Aina on hyvä juoksusää.

         Talvisissa olosuhteissa käytä vain laadukkaita materiaaleja. Minulla on edelleen käytössä samoja alusasuja, joita puin ylleni Pohjoisnavan juoksu- ja maastopyörämaratonien aikana. Ja siitä on jo 14 vuotta aikaa. Laadukas tuote tulee pitkässä juoksussa selvästi halvemmaksi. Ja mikä tärkeintä, laatuun panostaminen on myös ekologinen valinta.

        No nyt kun olemme päättäneet panostaa laadukkaaseen tuotteeseen, on seuraavaksi on mietittävä millaisia materiaaleja on tarjolla ja mikä niistä olisi paras pakkaskauden hikiliikuntaa varten.

        Aluskerros

        Olen suosinut jäätikköjuoksujeni aikana niin luonnonkuituisia kuin teknisiä alusasuja. Merinovilla on suosittu alusasumateriaali eikä suotta. Se ei ala haisemaan edes viikkokausia kestävillä reissuilla, kunhan muistaa tuulettaa vaatteen. Käytin vuonna 2013 Grönlannin jäätiköllä samaa teknistä alusasua aika kauan ja kysyin retkikuntakaveriltani ”Mikä täällä haisee?”, vastaus oli ”Sinä”.

        Merino myös lämmittää mukavasti. Miinuspuoleksi voi laskea sen, että kastuessaan merinon kuivumiseen menee kauemmin kuin keinokuituisen kuivumiseen, ja jotkut aivan ohuimmista malleista ovat alttiita reikiintymisille ajan kuluessa.

        Kuten todettua, niin tekninen alusasu on altis hajuhaitoille. Tekninen asu voi tuntua juoksulenkin alkuvaiheessa iholla vilpoisalta, mutta kehon lämmetessä se siirtää erittäin hyvin kosteuden iholta pois. Tekninen alusasu voi olla valmistusmateriaaleista huolimatta ekologinen valinta, sillä ne ovat pahuksen kestäviä.

        Jos saisin suunnitella täydellisen alusasun, niin resepti olisi seuraava. Materiaalista 50 % olisi lämmittävää merinovillaa, 45 % kosteutta siirtävää ja kestävyyttä lisäävää polyesteriä ja loput 5 % joustavuutta lisäävää elastaania. Katso vaatteet aluskerrokseen »

        Välikerros

        Pakkaskauden juoksulenkille lähtiessä pitää olla vähän kylmä. Mikäli ei ole, niin olet ylipukeutunut ja läkähtyminen tapahtuu vääjäämättä jossain vaiheessa juoksulenkkiä.

        Avonaisella paikalla juostessa tuuli saattaa olla purevan kylmää, mutta metsäpoluilla viimasta ei ole tietoakaan. Tämä on hyvä muistaa juoksukerrastoa valitessa.

        Lisään aina yhden aluskerraston per -10 astetta. Juoksen vielä kymmenessä pakkasasteessa yhdellä kerrastolla, mutta miinusasteiden lisääntyessä puen toisen kerraston väliasuksi ylle. Asut eivät saa olla liian kireitä, muuten ne eivät lämmitä. Katso vaatteet välikerrokseen »

        Kuorikerros

        Juoksutakin ja juoksuhousujen tärkein tehtävä on estää tuuli.  Siksi hyvässä talvijuoksutakissa on myös huppu, joka suojaa niskaa, päälakea ja osin kasvojakin.  Mikäli naamaa on suojattava enemmän, niin siihen sopii balaclava tai huivi.

        Mitä enemmän vetoketjuja, niin sitä suurempi vaara on tuulen pureutuminen iholle. Siksi anorakki voi olla hyvä valinta. Materiaaleista windstopper on ehdoton suosikkini. Se pitää tuulen tiessään ja materiaali on hengittävä.

        En ole vielä löytänyt juoksutakkia, joka olisi samaan aikaan vedenpitävä ja hengittävä. Juoksutakkia valitessa vaaka kääntyy ehdottomasti hengittävyyteen. Metsäpolkulenkeillä treenirasitus on maantielenkkiin verrattuna selvästi suurempi, joten myös hikoilu on voimakkaampaa. Katso vaatteet kuorikerrokseen »

        Eristyskerros

        Mikäli talvijuoksulenkit ovat pitkiä ja pienelle tauolle tulee tarve, niin voi olla paikallaan ottaa mukaan pieneen tilaan pakkautuvan untuvatakin. Sen voi pakata esimerkiksi juoksureppuun tai -liiviin. Kantovälineeseen kannattaa pakata myös ylimääräinen pipo. Mikään ei tunnu mukavammalta kuin kuiva pipo keskellä hikistä talvilenkkiä.

        Juoksuvarusteilla on väliä. Valitsemalla laadukkaat tamineet nautit enemmän juoksukilometreistä. Katso vaatteet eristyskerrokseen »

        Jukka Viljasen luottovarustus talvijuoksuun 
        Naisten vaatteet talvijuoksuun 

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite