Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        OUTLET -RIEHA PE 26.-SU 28. »

        Matkapyöräilyopas

        Opas pyöräretkien ja pitkien matkojen suunnitteluun

        Retkipyöräily on monipuolinen laji, joka sopii miltei kenelle tahansa iästä, sukupuolesta, kulttuurista tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Tärkeintä on uskaltaa lähteä. Pyörän satulassa arkihuolet häviävät ja olet perusasioiden äärellä. Yksinkertaiset asiat, kuten ruokailu ja nukkuminen, ovat pääosassa yhdessä matkasta nauttimisen kanssa. Liikut itse, omalla vauhdillasi ja oman jaksamisesi mukaan. Asettamiesi etappien saavuttaminen tuovat mielihyvää ja onnistumisen tunteen. Mitä muuta voisit matkaltasi enää toivoa?

        Jotta pyöräretkesi onnistuisi, on muutamia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua seuraavan retkesi toteuttamisessa, olit sitten vasta-alkaja tai jo kokeneempi matkapyöräilijä.

        Miten matkustat?

        Pyörämatkailla voit monella tapaa, joten kynnys aloittamiseen on melko matala. Voit matkata yksin, yhdessä ystävän kanssa tai osana suurempaa ryhmää. Voit kuljettaa kaikki varusteet majoitteesta ruokaan itse ja yöpyä teltassa, tai kulkea keveämmällä kantamuksella ja majoittua esimerkiksi hotelleissa.

        Voit suunnitella reitin ja hoitaa kaikki matkaan liittyvät järjestelyt itse. Tällöin olet itse vastuussa esimerkiksi välineistä, matkan aikataulutuksesta sekä mahdollisista kuljetuksista.

        Vaihtoehtoisesti voit valita valmismatkan, jossa valmiiksi suunniteltu matka tehdään oppaan opastuksella. Matkan hintaan voidaan sisällyttää muun muassa välineistö, ruoat ja majoitus riippuen haluamastasi palvelutasosta. Joissakin tapauksissa jopa tavarasi siirretään päivän aikana valmiiksi seuraavaan kohteeseen, jolloin matkanteko on kevyempää.

        Pyöränä voi toimia arkipyöräsi, mutta toki pidemmillä matkoilla ajomukavuus usein paranee, mikäli käytössä on matkustamiseen suunniteltu polkupyörä. Pääasia on, että pyörä on huollettu ja sinulle mieluinen. Mahdollisten tien päällä syntyvien ongelmien varalle kannattaa tutustua työkaluihin sekä perushuoltotoimenpiteisiin, kuten renkaan paikkaukseen.

        Matkan kesto voi vaihdella muutamasta päivästä viikkoihin, kuukausiin tai jopa vuosiin. Suositeltavaa on kokeilla lajia aluksi lyhyemmällä retkellä, jotta välineet tulevat tutuiksi ja mahdolliset puutteet ja ongelmat saadaan korjattua ennen pidempiä reissuja.

        Varusteet pitkälle pyörämatkalle

        Ensimmäiset retket voi tehdä hyvinkin vaihtelevalla varustuksella. Jotta retkestä voi nauttia vielä enemmän, kannattaa kuitenkin tehdä harkittuja valintoja. Tässä oppaassa käymme läpi matkapyöräilyyn tarvittavat varusteet, kuten pyörälaukut, majoitusvälineet, vaatetus ja ruokailuun liittyvät asiat. Oppaan ohjeet painottuvat Partioaitasta löytyviin tuotteiseen, joten esimerkiksi pyörään ja siihen liittyviin varaosiin tai välineisiin ei tässä oppaassa syvennytä.

        Retkipyörän valinnasta kannattaa lukea pyöräilyn asiantuntijoilta Pelagon sivuilta. Lue opas retkipyörän valintaan. Pelagolta löytyy myös pyörien huoltopalvelu.

        Kuva: Toni Tiainen / Pelago.

        Pyörälaukut

        Pyörään kiinnitettävät pyörälaukut ovat yksi pyörämatkailun tärkeimmistä varusteista. Hyvä pyörälaukku on käyttötarkoitukseensa oikean kokoinen, kestävä, helposti käytettävä ja yleensä myös vedenpitävä. Repun käyttäminen ei ole suositeltavaa, sillä pitkäkestoinen kantaminen aiheuttaa turhaa rasitusta olkapäihin ja selkään. Pyörälaukkujen avulla voit keskittyä ajamiseen ja pitää yläkropan vetreänä.

        Laukkujen koko ja määrä riippuu matkan pituudesta ja mukaan otettavan tavaran määrästä. Yleisimmin käytettyjä ovat takatarakkaan kiinnitettävät takasivulaukut ja pyörän keulan etutelineeseen kiinnitettävät etusivulaukut. Takalaukut ovat usein kooltaan noin 20 litraa/laukku. Laukut myydään usein pareittain, mutta saatavilla on myös yksittäin myytäviä. Etusivulaukut ovat kooltaan hieman pienemmät, 10-15 litraa/laukku. Nimestään huolimatta laukut voidaan sijoittaa myös taakse ja käyttää takaulaukun tapaan. Kevyesti liikkuvalla matkailijalla pienempi koko saattaa riittää.

        Kahden takalaukun yhdistelmä muodostaa hyvän perustan varusteiden kuljettamiseen ja riittää mainiosti viikonkin kestävälle retkelle. Laukkujen koko ja määrä riippuu myös kuljetettavan tavaran määrästä. Esimerkiksi valokuvausta harrastava saattaa kuljettaa suurenkin määrän kuvauskalustoa mukanaan pyörämatkalla. Tällöin myös etulaukut voivat olla välttämättömät. Sivulaukut mahdollistavat myös mahdollisen lisälaukun tai kuivapussin lisäämisen takatarakalle.

        Kiinnitysidea Partioaitassa myytävissä laukuissa on kaikissa samankaltainen ja yhteensopiva miltei minkä tahansa tarakka- ja telinemallin kanssa. Laukuissa on kolme tai neljä kiinnityspistettä, joiden ansiosta ne pysyvät tukevasti paikallaan. Kiinnitysmekanismin säätäminen on tehty helpoksi ja onnistuu usein ilman erillisiä työkaluja. Kun säädöt on tehty kunnolla, laukun kiinnittäminen ja irrottaminen on sen jälkeen nopeaa ja vaivatonta.

        Perinteisen sivulaukkujen lisäksi on saatavilla erilaisia runkoon ja satulatankoon kiinnitettäviä Bikepacking-laukkuja. Erityisesti maastopyörälle suunnitellut laukut mahdollistavat retkien tekemisen haastavassa maastossa, mutta voivat toimia myös lisävarusteena perinteiselle pyöräretkelle.

        Lisälaukut

        Isojen laukkujen lisäksi on saatavilla pienempiä laukkuja eri tarkoituksiin. Etutankoon sijoitettavat tankolaukut ovat näppäriä pienen tavaran, kuten rahapussin ja välipalan säilyttämiseen. Useimmiten niissä on myös mahdollisuus erillisen karttataskun kiinnittämiseen. Korjaustarvikkeet ja työkalut saat kätevästi mukaan satulan alle sijoitettavaan satulaukkuun. Laukkuja on useita kokoja ja niissäkin kannattaa miettiä omaa tarvetta.

        Materiaalit ja kiinnitys

        Kaikki Ortliebin pyörälaukut ja valtaosa Vauden pyörälaukuista ovat vedenpitäviä. Materiaalina käytetään vahvaa nylonia tai polyesteria. Vauden valikoima on täysin pvc-vapaata. Vastaavia löytyy myös Ortliebilta. Tarkemmat materiaalikuvaukset löytyvät tuotetiedoista. Kaikki kyseisten merkkien pyörälaukut on valmistettu Saksassa.

        Kiinnitysidea on molemmilla merkeillä sama ja on yhteensopiva miltei minkä tahansa tarakka- ja telinemallin kanssa. Laukuissa on kolme tai neljä kiinnityspistettä, joiden ansiosta ne pysyvät tukevasti paikallaan. Kiinnitysmekanismin säätäminen on tehty helpoksi ja onnistuu usein ilman erillisiä työkaluja. Kun säädöt on tehty kunnolla, laukun kiinnittäminen ja irrottaminen on sen jälkeen nopeaa ja vaivatonta.

        Vaatetus pitkällä pyörämatkalla

        Retkipyöräilyssä kannattaa panostaa kevyeen ja monikäyttöiseen vaatetukseen. Oikea vaatevalinta riippuu paljon säästä ja vuodenajasta. Yksi tärkeimmistä vaatekappaleista on pehmustetut pyöräilyhousut, jotka lisäävät ajomukavuutta ja vähentävät hiertymien syntymistä. Pukeutumisessa kannattaa suosia kerrospukeutumista, jolloin vaatetusta on helppoa säädellä sään ja lämpötilan mukaan. Laukuissa säilytystila on rajallinen eikä turhia vaatekertoja kannata kuljettaa mukana. Useimmiten varusteiden täydennys onnistuu myös matkan varrelta.

        Alus- ja välikerros

        Aluskerroksen tärkein tehtävä on hengittää ja siirtää kosteutta pois iholta. Yksi parhaimmista materiaaleista on merinovilla sillä se ei haise eikä kutise. Lisäksi se tarjoaa luontaisen uv-suojan. Valikoimastamme löytyy paljon vaihtoehtoja, malleja ja värejä. Aluspaitojen lisäksi valikoimastamme löytyy myös merinovillaisia alusasuja, urheilurintaliivejä ja alushousuja/boxereita.

        Merinovillan lisäksi löytyy myös hyviä tekokuiduista ja luonnonkuiduista valmistettuja vaihtoehtoja. T-paitojen lisäksi on saatavilla esimerkiksi teknisempiä kauluspaitoja, jos ns. urheilupaitojen käyttäminen tuntuu vieraalta. Näissäkin kannattaa aina kesäisin suosia uv-suojattuja vaihtoehtoja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekokuidut vaativat useammin pesua reissun aikana kuin esimerkiksi merinovilla.

        Välikerroksena voi käyttää paksumpaa merinovillaa tai vaihtoehtoisesti keinokuitua. Materiaalin tarkoituksena on sitoa aluskerroksesta siirtyvä kosteus itseensä ja samanaikaisesti lämmittää ja toimia eristeenä. Valikoimastamme löytyy erilaisia merinovillaisia ja keinokuituisia paitoja. Retkikohteesta ja vuodenajasta riippuen on syytä pohtia myös välihousujen ja kevytuntuvatakin tarvetta. Vaikka lisälämpöä ei kaipaisi ajaessa, aamut ja illat voivat olla viileitä.

        Housut ja takki

        Ajohousuina voi käyttää aiemmin mainittuja pehmustettuja pyöräilyhousuja, tai valita itselle jotkut muut mieluisat shortsit tai housut. Lämpimällä kelillä hyvä vaihtoehto on esimerkiksi hengittävä Fjällrävenin G-1000-kankainen housu. Viileämmällä tai epävakaalla kelillä taas joustava ja vettähylkivä softshell-housu toimii parhaiten. Näitä valitessa on hyvä pitää mielessä, että pyöräilyyn tarkoitetuissa housuissa haaraosa on usein vahvistettu ja kestää normaaleja retkeiluhousuja paremmin satulan aiheuttamaa kulutusta.

        Ajon aikana voi tarvittaessa käyttää esimerkiksi tuulenpitävää takkia. Takkina voi myös käyttää sadetakkia. Se ei kuitenkaan ole aivan niin hengittävä kuin tuulenpitävä takki. Valikoimastamme löytyy pyöräilyyn suunniteltuja takkeja, joissa on muun muassa pidempi, suojaava selkä sekä heijastavia yksityiskohtia.

        Sadevaatteet

        Sään nopeaan vaihteluun on hyvä varautua. Kevyt kuoriasu pakkautuu pieneen tilaan ja on näppärä ottaa käyttöön tarvittaessa. Vedenpitävyyden lisäksi ne tarjoavat mukavaa lisälämpöä viileisiin iltoihin pitämällä kehon lämmön vaatteiden sisällä. Mikäli tarkoituksena on pyöräillä säässä kuin säässä, kannattaa vedenpitävyyteen panostaa. Rankassa sadekuurossa vettä hylkivät sadevaatteet eivät riitä vaan tarvitaan vedenpitäviä vaihtoehtoja.

        Takkia valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita. Koska pyöräillessä asento on usein hieman eteenpäin nojaava, on tärkeää, että takki suojaa koko selän ja ulottuu housunkauluksen päälle myös selkäpuolelta. Samoin hihojen tulee olla riittävän pitkät. Kiristysremmit hihansuissa auttavat pitämään hihat paikoillaan. Hetkittäin on hyvä saada ilma kiertämään myös sadesäällä, joten vetoketjut kainaloissa ovat käytännöllinen lisäominaisuus. Valikoimastamme löytyy pyöräilyyn suunniteltuja takkeja, joissa nämä ominaisuudet on huomioitu. Myös monessa retkeilyyn suunnitellussa kuoritakissa on pyöräilyn vaatimia ominaisuuksia.

        Housujen tulee olla mukavat ja nousta takaa hieman korkeammalle. Joissakin malleissa takapuoli ja reidet ovat vahvistettuja paremman kestävyyden takaamiseksi. Lisäksi kannattaa huomioida lahkeiden leveys. Liian leveä lahje saattaa olla epäkäytännöllinen ja osua pyörän ketjuihin. Erilaiset lahkeiden tarrakiristykset mahdollistavat lahkeen kaventamisen, mutta myös housujen pukemisen kengät jalassa. Valikoimassamme on pyöräilyyn suunniteltuja housuja, joissa nämä ominaisuudet on huomioitu. Kokoa valitessa kannattaa muistaa, että housut puetaan usein pyörähousujen päälle. Tilaa tulee siis olla hieman ylimääräistä.

        Takin ja housujen lisäksi on saatavilla myös vedenpitäviä hansikkaita ja kypäräsuoja. Lyhyemmälle pyöräretkelle voi riittää myös sadeviitta. Sadeviitoissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden kokoon. Retkikäyttöön suunnitellut viitat ovat suurikokoisia ja saattavat sotkeentua esimerkiksi pyörän pinnoihin. Sen vuoksi on erikseen pyöräilyyn suunniteltuja viittoja, joiden käyttö on turvallista.

        Asusteet ja kengät

        Huomioitavia asusteita ovat muun muassa hansikkaat, pipo ja sukat. Hansikkaat ja pipo toimivat lämmikkeenä ajon aikana tai viileinä aamuina ja iltoina leirissä. Sukat siirtävät kosteutta pois iholta ja pitävät sen kuivana. Merinovilla on tähänkin erinomainen vaihtoehto, sillä se ei kerää hajua ja pystyy imemään itseensä paljon kosteutta, mutta silti lämmittämään. Reissuun on hyvä ottaa myös mukaan lippalakki aurinkosuojaa antamaan.

        Kenkinä voi käyttää itselle mieluisia kenkiä. Yleisimmät vaihtoehdot ovat pyöräilykengät tai kovapohjaiset urheilukengät. Ajokenkien lisäksi kannattaa ottaa mukaan myös esimerkiksi sandaalit, joissa jalat tuulettuvat mukavasti ajopäivän jälkeen. Ne toimivat myös suojana yleisissä tiloissa, kuten suihkussa.

        Pyöräilyvaatteet 

        Majoittuminen pyöräretkellä

        Pitkän pyöräilyn jälkeen on tärkeää päästä palautumaan ja keräämään voimia seuraavaan päivään. Retkipyöräilyssä majoitusvaihtoehtoja on useita. Majoittuminen voi tapahtua majatalossa tai hotellissa, jolloin omia varusteita ei yleensä tarvitse kantaa mukana. Leirintäalueillakin saattaa olla mahdollisuus mökkimajoitukseen, jolloin mukaan tarvitsee ottaa vain oma makuupussi. Näillä vaihtoehdoilla voidaan säästää kokonaispainossa, mutta samalla matkustustapa vaatii tarkempaa suunnittelua ja kenties etukäteisvarauksia.

        Teltta antaa enemmän mahdollisuuksia ja joustovaraa, kun majoittuminen voi tapahtua miltei missä tahansa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri maissa saattaa olla erilaisia sääntöjä leiriytymiseen liittyen. Paikalliset käytännöt tulee selvittää aina etukäteen ja kunnioittaa niitä.

        Teltta

        Kun valitset telttaa pyörämatkalle, ota huomioon missä ja mihin aikaan liikut ja montako henkeä on mukana. Koska laukkujen tilavuus on rajallinen, kannattaa huomioida myös teltan paino ja pakattavuus. Yhden hengen teltaksi kannattaa valita alle 2 kg teltta, kahdelle hengelle alle 3 kg teltta. Pyörälaukut sijoitetaan yleensä telttaan tai sen eteistilaan, absidiin. Muista siis huomioida teltan koko myös tältä kantilta katsottuna. Telttavalintaan saat apua telttaoppaastamme, jossa käydään tarkemmin läpi eri vaihtoehtoja. Omatoimimatkaajan vaihtoehtoinen majoite voi olla myös riippumaton ja sadesuojan eli tarpin yhdistelmä. Riippumattoretkeilyn perusteet –oppaasta saat vinkit riippumatossa yöpymiseen.

        Makuupussi ja makuualusta Käyttötkaroitukseensa sopivan makuupussin ja makuualustan valitseminen on miltei yhtä tärkeää kuin teltan valinta. Ota huomioon vuodenajat ja lämpötilat. Vaikka päivät saattavat olla lämpimiä, yöt voivat olla viileitä. Erillinen makuupussilakana ja/tai aluskerrasto voivat tällöin olla hyödyllisiä.

        Kesäisin voi pärjätä kevyellä kesämakuupussilla, mutta viileämmällä kelillä voi myös miettiä lämpimämpää kolmen vuodenajan makuupussia. Makuupussien antamia ohjelämpötiloja ei kannata noudattaa liian kirjaimellisesti. Mikäli tiedät olevasi esimerkiksi erityisen herkkä kylmälle, kannattaa valita mieluummin ohjearvoja lämpimämpi makuupussi.

        Makuualustan tehtävä on paitsi tuoda mukavuutta nukkujalle, myös toimia lämpöeristeenä. Nykyisin on tarjolla eri paksuisia ja levyisiä makuualustoja, joista jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman. Toiset nukkuvat parhaiten ohuella itsestääntäyttyvällä patjalla. Toiset taas kaipaavat paksumman alustan, josta hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Exped -merkin mallit. Lisäksi kannattaa miettiä myös pakkautuvuutta. Ilmatäytteinen alusta on aina pienempään pakkautuva kuin perinteinen solumuovialusta. Vaikka nykyiset ilmatäytteiset makuualustat ovatkin kestäviä, kannattaa mukaan varata pieni korjaussarja rikkoutumisen varalle.

        Lisäapua makuupussin ja makuualustan valintaan löydät oppaistamme Makuupussin valinta ja Makuualustan valinta.

        Kevyet teltat, makuupussit ja -alustat 

        Vesihuolto ja ruokailu

        Tarvittavan energia- ja nestetasapainon ylläpitämiseksi on tärkeää huolehtia riittävästä ravinnon- ja vedensaannista. Vedelle olisi hyvä varata useampi juomapullo ja sijoittaa ne pyörän runkoon niille tarkoitettuihin telineisiin. Juoda kannattaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Pullojen täyttöä kannattaa tehdä niin usein kuin mahdollista, sillä juomaveden saatavuus voi vaihdella paikasta riippuen. Mikäli liikut ulkomailla, selvitä hanaveden juomakelpoisuus etukäteen. Saatavilla on myös erilaisia vedenpuhdistimia mikäli juomakelpoisen veden hankkiminen kohteessasi on erityisen haastavaa. Jos harkitset puhdistimen hankkimista, katso oppaamme Vedenpuhdistimen valinta.

        Juomisen lisäksi tärkeää on riittävä energiansaanti. Johtuen lajin fyysisestä luonteesta, on tärkeää pitää huolta, etteivät energiatasot pääse laskemaan liian alas. Päivän aikana on suositeltavaa syödä useita aterioita. Esimerkiksi aamulla puuroa ja ajopäivän aikana kevyt lounas. Leiriin päästyään voi syödä vielä toisen lämpimän ruoan ja iltapalan. Päivän aikana kannattaa syödä pientä evästä tauoilla. Pyöräillessä energiaa kuluu, joten herkuttelu on sallittua!

        Ruoanlaitto

        Jos suunnittelet tekeväsi ruokaa itse, valitse kevyt ja monipuolinen keitin. Kaasukeitin on hyvä valinta pyörämatkalle, sillä se on nopeampi ja tehokkaampi kuin spriikeitin, esim. Trangia. Mikäli matkustat Euroopan ulkopuolella, tai epäilet muulla tapaa kaasun saatavuutta, valitse monipolttoainekeitin. Tällöin pystyt käyttämään keittimessä mitä tahansa nestemäistä polttoainetta tai kaasua tilanteesta riippumatta.

        Kaasukeittimiä on monenlaisia. Valintaa tehdessä kannattaa miettiä omaa tarvetta - Onko tarkoitus valmistaa ruokaa vai enimmäkseen keittää vettä pussiruokia varten? Yksinkertaisimmillaan mukaan voi valita kevyen litran kattilan sekä sen sisään pakkautuvan pienen retkikeittimen. Tehokkaamman keittimen saa valitsemalla mallin, jossa kattila lukkiutuu polttimeen. Jos haluat valmistaa keittimellä muutakin kuin kiehuvaa vettä vaativaa retkiruokaa, kannattaa lisäksi pakata mukaan yksi isompi kattila tai vaihtoehtoisesti valita monipuolisempi keitinsetti. Keittimiin saa liitettyä myös monia lisävarusteita, joiden avulla saat keittimestä varmasti juuri sellaisen kuin haluat. Keittimen käyttöä kannattaa harjoitella ennen retkeä. Apua sopivan keittimen valintaan löydät oppaastamme Retkikeittimen valinta.

        Hygienia ja peseytyminen haastavissa olosuhteissa

        Retkipyöräily on fyysinen suorite ja siksi myös hygieniasta on tärkeää huolehtia. Reissussa peseytyminen ei välttämättä onnistu päivittäin, joten puhdistautumismahdollisuus kannattaa aina hyödyntää. Partioaitan valikoimasta löytyy erikokoisia toilettilaukkuja, joissa tarvittavat hygieniatuotteet kulkevat helposti mukana ja erillään muista tavaroista. Pesuaineiden pakkaamisessa käteviä ovat Nalgenen tiiviit, uudelleentäytettävät purkit. Pyyhkeenä toimii erinomaisesti retkikäyttöön suunnitellut retkipyyhkeet. Valikoimassa on sekä keinokuituisia, että luonnonkuituisia vaihtoehtoja.

        Peseytyminen onnistuu yleisten tilojen lisäksi myös luonnossa. Pieneen pakkautuva suihkupussi toimii apuna missä vain. Täytät vain pussin vedellä ja odotat, että aurinko lämmittää sen sopivan lämpöiseksi. Peseytyessäsi luonnossa muista huolehtia, että pesuaineet ovat biohajoavia.

        Turvallisuus pyörällä matkaillessa ja retkeillessä

        Turvallisuus on aina tärkeää pyöräillessä. Hyvät pyörävalot eteen ja taakse ovat ehdottomia lisävarusteita. Partioaitan valikoimasta löytyy erityisesti pyöriin suunniteltuja Knog-merkin lamppuja. Valikoimassa on sekä tehokkaita pyörävaloja, että huomiovaloja. Myös otsavalo voi olla tarpeellinen. Petzl-merkin otsavaloihin on saatavilla adapteri, jolla ne muuntuvat pyörän etuvaloiksi. Valojen lisäksi tulee muistaa heijastimet. Kaikissa Partioaitan valikoimasta löytyvissä pyörälaukuissa on valmiina heijastimet. Sen lisäksi kannattaa silti ottaa mukaan myös heijastinliivi. Matkalla joudut mahdollisesti pyöräilemään vilkkaan maantien reunassa, jolloin heijastinliivi tuo lisäturvaa. Liivit sopivat erinomaisesti niin pyöräilyyn kuin mihin tahansa muuhunkin ulkoiluun.

        Tapaturmiin on hyvä varautua myös pyöräretkillä, joten mukaan kannattaa pakata aina ensiapupakkaus. Partioaitan valikoimasta löytyy erikokoisia valmiita pakkauksia. Yleisimpiä tarvittavia ensiapuvälineitä ovat haavojen puhdistusaine ja erikokoiset laastarit, mutta mukana on hyvä olla myös erilaisia sidontavälineitä ja esimerkiksi särkylääkettä. Halutessasi voit täydentää ensiapupakkauksen sisältöä apteekkien valikoimasta.

        Muut varusteet

        Välttämättömien varusteiden lisäksi moni saattaa ottaa mukaansa viihde-elektroniikkaa, kuten kameran ja tabletin. Sähkölaitteiden energiatarpeeseen ratkaisuna ovat vara-akut ja kannettavat aurinkopaneelit. Partioaitan valikoimasta löytyvät tuotteet ovat yhteensopivia useimpien nykyaikaisten mobiililaitteiden kanssa, mutta tarkista silti aina laitteittesi vaatimukset ennen ostopäätöstä. Ulkomailla liikkuvan kannattaa muistaa myös tarpeelliset adapterit verkkovirran käyttämiseen. Katso adapterioppaastamme, minkä adapterin tarvitset ulkomailla.

        Sähköenergiaa voi tuottaa myös pyöräillessä. Dynamonapaisen etukiekon avulla voit ladata laitteesi tien päällä ja olla näin omavarainen sähkösaannin suhteen.

        Varusteiden pakkaaminen pyöräretkelle

        Seuraavaksi käydään läpi varusteiden pakkaamiseen liittyviä asioita, kuten tavaroiden sijoittelu laukuissa, painon jakautuminen oikein ja vinkkejä pakkaamisen helpottamiseksi.

        Lue Pelagon retkipyöräoppaasta tarkemmin, mitä ominaisuuksia retkipyörässä kannattaa huomioida sekä erilaisista tavarankuljetusmahdollisuuksista. Kuva: Toni Tiainen / Pelago.

        Ennen kuin pakkaat varusteet pyörälaukkuihin, mieti kuinka usein mitäkin niistä tarvitset. Ajopäivän aikana mahdollisesti tarvittavat varusteet kannattaa sijoittaa helposti saataville. Näitä ovat esimerkiksi sadevarusteet ja ruokatarvikkeet. Majoitusvarusteet ja vaihtovaatteet taas voivat olla syvemmällä laukussa. Esimerkiksi pakkaa päivän aikana tarvitsemasi varusteet vasemmanpuoleiseen laukkuun, jolloin niihin pääsee käsiksi, kun pyörä nojaa seinää vasten oikealla kyljellään.

        Tankolaukussa mukana kulkevat kätevästi henkilökohtaiset pientavarat, kuten lompakko, puhelin, passi ja avaimet. Sinne mahtuvat myös esimerkiksi kamera ja pientä naposteltavaa ajon ajaksi. Tankolaukun saat myös helposti mukaan kauppaan pyörän ja muiden laukkujen jäädessä kaupan ulkopuolelle.

        Laukkuihin kannattaa jättää hieman ylimääräistä tilaa eväille ja mahdollisille ostoksille. Mikäli laukkusi ovat täynnä jo ennen lähtöä tai koet tarvitsevasi lisätilaa, mieti tarvitsetko kaikkea pakkaamaasi mukaan. Muista monikäyttöisyys.

        On tärkeää pakata laukut siten, että paino jakautuu tasaisesti pyörän molemmille puolille. Tällöin pyörän hallinta tiukoissakin tilanteissa on helppoa. Mikäli käytät takalaukkujen lisäksi myös etulaukkuja, jaa paino niin, että takana on hieman enemmän painoa kuin edessä. Liian takapainoinen pyörä on huonosti hallittavissa. Pakkaa varusteet erillisiin pakkauspusseihin helpottaaksesi pakkaamista ja tunnistamista. Pussien avulla saat jaoteltua varusteet loogisiin ryhmiin. Mikäli laukkusi eivät ole vedenpitäviä, käytä vedenpitäviä pakkauspusseja. Valikoimastamme löytyy useammalta valmistajalta monia erivärisiä ja -kokoisia pusseja erilaisiin tarpeisiin.

        Viisi vinkkiä pakkaamiseen:

        • Lajittele vaatekokonaisuudet omiin pakkauspusseihin.
        • Pakkaa pikkutavarat, kuten elektroniikka ja korjaustarvikkeet omiin varustelaukkuihin.
        • Pakkaa teltta ja sen kaaret erikseen, jolloin saat sovitettua teltan sisälle laukkuihin.
        • Jätä tilaa eväille, lisävedelle ja matkamuistoille.
        • Pidä sama järjestys koko reissun ajan, opit sen nopeasti!

        Reitin suunnitteleminen

        Retkikohde voi olla mikä tahansa. Kenties lähiseudulla on mielenkiintoinen kulttuurikohde, joka olisi saavutettavissa polkupyörällä. Ehkä olet kuullut jo useana kesänä tarinoita Saariston rengastiestä ja haluaisit lähteä myös itse sinne muutaman päivän pyöräretkelle. Toisaalta ajatus usean viikon tai kuukaudenkin kestävästä matkasta voi kiinnostaa. Kaikki nämä ovat toteutettavissa. Pääasia on uskaltaa tehdä päätös lähtemisestä.

        Aloittaminen - mihin haluat mennä?

        Tähän kysymykseen vastattuasi voit aloittaa selvitystyön. Selvitä mitä ideasi toteuttaminen vaatii ja riittäisikö käytettävissäsi oleva aika sen toteuttamiseen. Internet on täynnä tietoa reiteistä ja toteutetuista pyörämatkoista.

        Erilaiset applikaatiot auttavat reittien suunnittelussa ja suunnistamisessa. Suomessa liikkuvalle on saatavilla myös Karttakeskuksen paperisia Retkeily GT-karttoja. Laajan Eurovelo-pyöräilyverkoston avulla voit turvallisesti suunnitella niin lyhyitä kuin pitkiäkin pyörämatkoja Euroopan sisällä. Samankaltaisia reitistöjä löytyy myös Euroopan ulkopuolelta ja niitä kannattaa aina hyödyntää, mikäli mahdollista.

        Sisältö - mitä haluat nähdä ja kokea?

        Kannattaa tehdä ennakkosuunnittelua ja miettiä reittejä sen mukaan mitä haluaa matkalta. Osa saattaa ajaa pelkästä ajamisen ilosta. Osalle taas reitin varrella olevat kiinnostavat paikat tarjoavat sen suurimman tyydytyksen. Nämä kaikki ovat oikeita ja hyviä syitä lähteä pyörämatkalle. Erilaisia motiiveja on varmasti yhtä paljon kuin pyörämatkailijoitakin.

        Suunnittelussa on hyvä huomioida matkalla vastaan tulevat hidasteet tai vaikkapa kiertotiet, jolloin matka onkin lopulta suunniteltua pidempi sekä kestonsa että kilometriensä suhteen. Kannattaakin siis suunnitella päivän kilometrimäärä hieman alakanttiin, jolloin mahdolliset ylimääräiset kilometrit eivät haittaa. Pyöräreitit kulkevat usein pienempiä teitä pitkin ja saattavat vaihdella helppokulkuisesta asvaltista soraan tai pehmeään hiekkaan. Matka saattaa siis paikoitellen olla hidasta ja siihen kannattaa olla varautunut. Myös esimerkiksi renkaan puhkeaminen ja huono sää voivat hidastaa matkaa.

        Virallisten pyöräteiden ja -reittien lisäksi voit hyödyntää maantieverkostoa. Tällöin tulee aina etukäteen selvittää, onko pyöräily sallittu suunnitellulla tiellä. Pientareen leveys saattaa myös vaihdella leveästä hyvinkin kapeaan, joten tätä vaihtoehtoa jokaisen kannattaa harkita itse.

        Päivämatkojen pituuksia kannattaa suunnitella omaan kokemukseen pohjautuen. Mikäli aikoo pysähtyä tutustumaan matkan varrella kiinnostaviin kohteisiin, on ajoaikaa päivässä vähemmän. Joinakin päivinä voi tietoisesti pyöräillä pidemmän matkan, jotta toisena päivänä voi ottaa rauhallisemmin ja tutustua vaikkapa matkan varrella sijaitsevaan nähtävyyteen. Välipäiviä ajamisesta on varsinkin pidemmillä matkoilla hyvä pitää aika ajoin. Se auttaa sekä kehoa että mieltä palautumaan. Yhdenkin välipäivän jälkeen paluu pyöränsatulaan voi tuntua entistä mielekkäämmältä.

        Jaksaminen

        Nesteytys, ruoka ja riittävä lepo auttavat jaksamaan. Pieni tauko pellon reunalla tai käynti matkan varrella löytyvässä leipomossa tekevät seuraavista kilometreistä helpompia. Kannattaa varata myös aikaa leiriytymiseen ja ajopäivästä palautumiseen. Kevyt venyttely ja ruokailu auttavat kehoa valmistautumaan seuraavaa päivää varten. Kannattaa muistaa venytellä jalkojen lisäksi myös yläkroppa. Ulkona vietetty aika ja päivän aikana harrastettu liikunta tekevät hyvää ja uni tulee yleensä iltaisin nopeasti.

        Retkipyöräily ei ole aina helppoa. Varsinkin ensimmäiset päivät ovat usein raskaita kehon vasta tottuessa uuteen rutiiniin. Myös huono sää, huonokuntoinen tie tai vastatuuli vievät voimia ja ovat raskaita niin fyysisesti kuin henkisestikin. Matkan edetessä keho tottuu ajamiseen, jolloin suoritus on fyysisesti helpompaa. Retkipyöräilyssä haastavampaa onkin juuri henkinen jaksaminen. Siksi myös matkan varrella saatavat onnistumisen tunteet ovat osa lajin viehätystä.

        Vinkit onnistuneeseen pyöräretkeen

        • Jaa reittisuunnitelmasi etappeihin, joiden saavuttaminen saa aikaan onnistumisen tunteen.
        • Suunnittele matkallesi sekä lyhyitä että pidempiä päivämatkoja.
        • Pidä välipäiviä ajamisesta.
        • Syö ja juo hyvin, palkitse itsesi.
        • Nauti!

        Erikan reittisuositukset

        Oppaan kirjoittaja Erika työskentelee Helsingin Yrjönkadun myymälässä. Tässä Erikan neljä reittisuositusta Euroopassa.

        Saariston rengastie & Ahvenanmaa

        Ensimmäinen pyöräretkeni kulki Turusta Kustaviin ja saaristoa pitkin Ahvenanmaalle. Kesäinen saaristo oli kaunis ja viikko kului nopeasti. Sittemmin saaristo on tullut tutuksi muulla tapaa, mutta pyöräretki tuttuihin maisemiin siintää edelleen mielessä.

        Itämeren reitti

        Itämeren ympäri kulkee virallinen EuroVelo 10 -reitti, jonka voi kulkea vaikka osissa. Itse aloitin pyöräilyn Tukholmasta, josta matka jatkui Ruotsin itärannikkoa pitkin Tanskaan ja Saksaan. Kotiin Helsinkiin palasin Travemünden lautalla. Baltian läpi kulkevan reitin aloitin Tallinnasta määränpäänä Berliini. Myös tällöin hyödynsin Travemünden lauttayhteyttä.

        Saksa

        Saksan läpi kulkee ristiin rastiin merkittyjä pyöräreittejä pohjoisen hiekkarannoilta aina Alpeille saakka. Maanteiden lisäksi pyöräilijää helpottavat kymmenet kanavat, joita pitkin matka taittuu hyvinkin nopeasti. Maisema vaihtelee maaseudusta miljoonakaupunkiin ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

        Alpit

        Haastetta kaipaavalle voi suositella Alppien ylittämistä. Saksan Münchenista kulkee virallinen pyöräreitti Italian Venetsiaan. Reitti nousee noin 1500 metriin ja lienee sanomattakin selvää, että maisemat ovat sen mukaiset. Opastein merkattua reittiä seuraamalla pääset turvallisesti ajamaan lukuisten muiden pyörämatkailijoiden tapaan aina Välimerelle saakka.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite