/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista talviselle päiväretkelle

    Talvinen päiväretki – pysy lämpimänä ja nauti maisemista


    Talviselle päiväretkelle valmistautuessa ja pakatessa täytyy ottaa enemmän asioita huomioon kuin kesällä. Talvella täytyy miettiä ennen kaikkea, miten pysyä riittävän lämpimänä ja kuivana. Talvella on myös tärkeää, että eväitä ja juotavaa on riittävästi. Kehon lämpimänä pitäminen vie paljon energiaa. Kylmä ja lumi lisäävät retkeilyn iloa, mutta myös riskejä. 

    Kylmä, lumen verhoama luonto on lumoavan kaunis, mutta kylmissään siitä on vaikea nauttia. Vaatteiden materiaaleista, kuten merinovillasta, fleecestä ja Gore-Texistä puhutaan paljon ympäri vuoden, mutta materiaaleihin pitää erityisesti talvella kiinnittää huomiota. Jos retkellä hikoilee, kastuu lumesta tai vedestä lämpötilan ollessa pakkasen puolella, tulee äkkiä kylmä, kun pysähtyy. Paleleminen vie nopeasti huomion muuten hienolta päivältä. Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkään talvella ei ole suositeltavaa. Puuvilla imee paljon kosteutta, tuntuu kylmältä iholla ja kuivuu hyvin hitaasti.

    Kerrospukeudu


    Kerrospukeutuminen on talvella toimivin ratkaisu. Ensimmäisen, ihoa vasten tulevan aluskerraston olisi hyvä siirtää kosteutta pois iholta. Tähän sopii tekninen tai villainen kerrasto. Villaisen kerraston etuna on sen lämmöneristyskyky kosteanakin. Toinen kerros, niin sanottu välikerros, pitäisi olla mielellään villaa tai fleeceä hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi. Mutta myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviliikuntaan. Softshell-vaatteet ovat loistavia valintoja päällysvaatteiksi talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet. Softshell-vaatteet eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja päällysvaatteiksi ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävä puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000. Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristeeksi vaikkapa untuvatakin. Lue kerrospukeutumisen perusteet ».

    Suojaa hyvin kädet, jalat ja pää


    Kädet, jalat ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Kenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät. Sukkien materiaalina merinovilla on talvella erinomaista – villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää kosteanakin, jolloin hiki ei pääse kylmettämään jalkaa. Päähine kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi, ja korvat ovat suojattuna. Suojaa myös kaulan alue villaisella putkikaulurilla. Käsineiden tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

    Varustelista talviselle päiväretkelle:


    Avaa tulostettava PDF »

    Vaatteet

    Ruokailu

    Liikkuminen

    Ensiapu ja hygienia

    Muuta tarpeellista

    Mukaan päiväretkelle talvella 

    Lähiretkeilijän kohdeopas

    Lähiretkeilijän kohdeoppaasta löydät helposti retkikohteet niin lyhyelle päiväretkelle kuin pidemmillekin retkille. Kohdeoppaaseen »

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite