Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PAKKAUSLISTA TALVISELLE PÄIVÄRETKELLE

        Talviselle päiväretkelle valmistautuessa ja pakatessa täytyy ottaa enemmän asioita huomioon kuin kesällä. Talvella täytyy miettiä ennen kaikkea, miten pysyä riittävän lämpimänä ja kuivana. Talvella on myös tärkeää, että eväitä ja juotavaa on riittävästi. Kehon lämpimänä pitäminen vie paljon energiaa. Kylmä ja lumi lisäävät retkeilyn iloa, mutta myös riskejä. Vaatteiden materiaaleista, kuten merinovillasta, fleecestä ja Gore-Texistä puhutaan paljon ympäri vuoden, mutta materiaaleihin pitää erityisesti talvella kiinnittää huomiota. Jos retkellä hikoilee, kastuu lumesta tai vedestä lämpötilan ollessa pakkasen puolella, tulee äkkiä kylmä, kun pysähtyy. Paleleminen vie nopeasti huomion muuten hienolta päivältä. Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkään talvella ei ole suositeltavaa. Puuvilla imee paljon kosteutta, tuntuu kylmältä iholla ja kuivuu hyvin hitaasti.

        Pakkauslista talviselle päiväretkelle:

        Vuokraa ja osta tarpeeseen

        Kaikkia retkeilyvarusteita ei välttämättä ole syytä heti ostaa itselleen, vaan päivittää sitä mukaa kun retkeilyinnostus ja -aktiivisuus kehittyy. 

        Partioaitan vuokrauspalvelusta on mahdollista vuokrata varusteita pidemmillekin retkille. 365-klubilaiset saavat vuokrauspalvelusta 25 % alennuksen.

        Vuokrauspalvelu »

        Talvikengät ja sukat

        Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Kenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät.

        Näppisääntö jalkojen pitämiseen lämpimänä talviretkellä on riittävän väljät ja paksupohjaiset kengät. Silloin voit rakentaa eristävän ilmakerroksen merino- ja villasukilla ja lämpimillä pohjallisilla. Talviretkelle voi hyvin lähteä kylmällä säällä yhtä tai kahta kokoa liian isoissa kengissä.

        Merinovillasukat ovat talvella erinomainen valinta – villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää kosteanakin, jolloin hiki ei pääse kylmettämään jalkaa.

        Aiheeseen liittyvää:

        Vaatteet talviretkelle

        Kerrospukeutuminen on talvella toimivin ratkaisu.

        Ensimmäisen, ihoa vasten tulevan aluskerraston olisi hyvä siirtää kosteutta pois iholta. Tähän sopii parhaiten merinovillainen kerrasto. Villaisen kerraston etuna on sen lämmöneristyskyky kosteanakin.

        Toinen kerros, niin sanottu välikerros, pitäisi olla mielellään villaa tai fleeceä hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi. Mutta myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviliikuntaan.

        Softshell-takki ja softshell-housut ovat loistavia valintoja kuorikerrokseksi talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet. Softshell-vaatteet eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja päällysvaatteiksi ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävä puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000.

        Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristyskerrokseksi vaikkapa untuvatakin, joka toimii myös taukotakkina.

        Kädet ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Päähine kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi, ja korvat ovat suojattuna. Suojaa myös kaulan alue villaisella putkikaulurilla.

        Käsineiden tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

        Aiheeseen liittyvää:

        Ruoka ja juoma

        Talviretken yksi tärkeimmistä varusteista on termospullo, josta voi nauttia herkullista ja kuumaa kaakaota tai teetä.

        Energiantarve nousee talviretkellä. Energiaa kuluu lumessa liikkumiseen sekä kehon lämmittämiseen. Jos hiihdät, kävelet lumikengillä tai vedät suksien perässä ahkiota, energiantarve helposti tuplaantuu verrattuna työpäivään toimistossa ja iltaan kotisohvalla. Talviretkelle tuleekin varata runsaasti pieniä välipaloja ja lämmintä ruokaa.

        Aiheeseen liittyvää:

        Pakkaa tavarat reppuun tai ahkioon

        Päiväretkille riittää talvella reilun kokoinen reppu. Hyvä retkireppu on 30–40 litran suuruinen ja siinä on rintaremmi ja lantiovyö. Reppuun on helppo pakata varavaatteet, ruuat ja termospullot.

        Muista suunnitteluvaiheessa, että lumikengillä ja erilaisilla suksilla liikkuminen upottavassa lumessa on fyysisesti raskaampaa kuin jalkaisin polulla. Pidä siis reppu tai rinkka mahdollisimman kevyenä, pukeudu hengittäviin vaatteisiin ja suunnittele reitille riittävästi aikaa. Kulkuvauhti voi jäädä alle 1-2 km tunnissa.

        Ahkio on hyvä vaihtoehto, jos retkellä on mukana useita henkilöitä. Ahkioon saa helposti pakattua mukaan kaikkien taukovaatteet, tavarat ja polttopuut sekä extraherkkua nuotiolle. Ahkio kulkee suksien ja vaikka läskipyörän perässä kevyesti.

        Aiheeseen liittyvää:

        Sukset ja lumikengät

        Talvella liikkumista helpottaa jäätyneet järvet ja lammet sekä pehmeä lumipeite. Talvella pääsee näkemään tutukin retkeilymaastot täysin uusista kuvakulmista!

        Lumikengillä tai karvapohjasuksilla liikkuminen sujuu kätevimmin talvihangilla. Muista aina ottaa naskalit mukaan! Jos liikut paljon jäillä, kannattaa kantaa mukanaan myös heittoliinaa.

        Lumikengät sopivat talviretkelle vaihtelevaan ja mäkiseen maastoon. Kun haluat poistua valmiilta polulta, ensimmäinen hyvä vaihtoehto on lumikengät. Niiden kanssa kannattaa tasapainon vuoksi käyttää sauvoja ja lumisompia. Lumikengillä on helppo kulkea vaihtelevassa maastossa ja jyrkemmissäkin mäissä. Lumikengät ovat hyvä valinta lyhyemmille matkoille ja päiväretkille.

        Karvapohjasukset ovat ketterä vaihtoehto monenlaisille talviretkille. Lyhyt ja leveä suksi toimii hyvin upottavassa hangessa metsässä ja tunturissa. Lyhyillä suksilla on helppo vaihtaa suuntaa ja kääntyillä. Suksissa on pieni metallikantti, joka helpottaa käännöksiä alamäessä. Pohjassa on kiinteä nousukarva, jotta suksilla voi nousta myös loivaan mäkeen.

        Aiheeseen liittyvää:

        Turvallisuus talviretkellä

        Talviretkeilyyn liittyy aina pieni seikkailun tuntu. Kylmä, lumipeite ja pimeys vievät talviretkeilijän pois mukavuusalueeltaan nauttimaan talvisista luontoelämyksistä aistit terävinä. Seikkailussa tasapainoillaan kuitenkin aina myös riskien kanssa.

        Talviretki pysyy seikkailuna, eikä muutu vaaralliseksi, kun suunnittelee lyhyenkin retken huolellisesti. Tee lisäksi varasuunnitelma ja yritä ennakoida kaikki riskit ennen pakkaseen lähtöä. Päiväretkellekin on hyvä ottaa varmuuden vuoksi avaruuspeitto ja otsalamppu, jos retki venyy iltapimeään.

        Talviretkikohteiksi varmoja valintoja ovat suosittujen kansallispuistojen luontokeskusten läheiset kohteet, joilla on paljon kulkijoita. Niiden läheisyydessä on usein myös tuli- ja laavupaikkoja, joiden läpi talvireitit kulkevat. Myös kuntien virkistysalueilla on tulipaikkoja ja suosittuja reittejä, jotka pysyvät auki läpi vuoden.

        Useimmiten kansallispuistoihin ja virkistysalueille löytyy myös valmiita oppaita ja reittikarttoja sähköisenä sekä painettuna.

        Aiheeseen liittyvää:

        ENSIAPUTARVIKKEET 
        Älä unohda myös näitä 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite