Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    PAKKAUSLISTA PÄIVÄRETKELLE

    Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen kiireisen elämän keskellä. Lyhytkin lenkki lähiluonnossa tekee hyvää, jos ei ole mahdollisuutta päästä usean vuorokauden seikkailulle. Pääsyä luontoon, istuskelua ja hienoja maisemia alkaa odottaa sitä enemmän mitä lähempänä lähtö on. Kun vihdoin on retkellä, muistaa nopeasti, miten hyvältä ulkona ja luonnon keskellä oleminen tuntuu. Aina ei tarvitse edes lähteä kansallispuistoon. Jo muutaman tunnin lähiretkelle voi lähteä kotinsa lähiympäristöön tai päiväksi naapurikaupungin virkistysalueille löytämään uusia ulottuvuuksia tutuista seuduista. Päiväretki maastoon hyvällä säällä ei vaadi kovinkaan ihmeellisiä varusteita. Tietyistä perusasioista on kuitenkin hyvä huolehtia ennen luontoon lähtöä.

    Kun valitsee retkelle kenkiä, pitää ottaa huomioon päivän säätiedotus. Lämpimällä ja kuivalla säällä on syytä suosia hengittävää kenkää. Kuumana päivänä jalka hikoaa kalvollisissa kengissä tai kumisaappaissa. 

    Jos luvassa on sadetta tai maasto on kostea, ovat kalvokengät ja kumisaappaat paras valinta. Juurakkoisilla poluilla tai kulkemattomassa maastossa liikuttaessa kengässä tulisi olla hieman vartta nilkkaa tukemaan.

    Sukan valinta on erityisen tärkeää. Vältä puuvillasukkia. Keinokuitusukat tai villaa sisältävät sukat ovat parhaita ulkoilessa. 

    Muista myös, ettei uusi kenkä ole välttämättä heti mukava. Kokeile kenkää ensin vaikka iltakävelyllä, niin tiedät kuinka jalkasi siihen reagoi. Varaa päiväretkellekin Ensiapupakkaus ja rakkolaastaria, jos uudet kengät aluksi hankaavat. 

    Aiheeseen liittyvää:

    Vaatetuksen tulee olla tarpeeksi hengittävä ja muunneltava vaihtuviin sääoloihin. Kesälläkin kannattaa käytää ohuita merinoteepaitoja tai ulkoiluun tarkoitettuja vaatteita, jotka hengittävät ja kuivuvat nopeasti. 

    Puuvilla on huono materiaali erityisesti suoraan ihoa vasten tulevissa vaatteissa. Puuvilla imee itseensä paljon kosteutta ja on hidas kuivumaan.

    Kävellessä vaatetta tarvitsee paljon vähemmän kuin tauolla. Varaa tauolle fleece tai tuultapitävä takki. Jos sää on tuulinen tai sateinen, pitää kävellessä uloimman vaatteen olla tuulen- ja vedenpitävä.

    Aiheeseen liittyvää:

    Aloittelevalle retkeilijälle nesteen ja ravinnon tarve maastossa saattaa tulla yllätyksenä. Molempien kulutus kasvaa huomattavasti liikuttaessa ulkona.

    Energiapitoista evästä varataan koko päiväksi. Mukava päiväretki muuttuu raskaaksi, jos ei ole syönyt tai juonut tarpeeksi. Eväissä on hyvä olla pieniä välipaloja, joita on helppo syödä vaikka kävellessään tai napsia tauolla. Osa eväistä voi olla ruokaisampia ja täyttävämpiä. Voit valmistaa hyvän retkiaterian pidemmällä lepotauolla.

    Nestettä haihtuu päivän aikana 2-3 litraa. Sama määrä pitäisi voida tankata retkipäivän aikana. Nestetankkaus suoritetaan pienin väliajoin pienillä kulauksilla. Pidä juomapullo helposti saatavilla. Huolehdi jo kotoa lähtiessäsi, ettet ole huomaamattasi janoinen ja nestevajeessa.

    Aiheeseen liittyvää:

    Taukovaatteet, eväät, vesi ja muut varusteet pakataan reppuun. Päivärepun vaatimukset eivät ole kovin teknisiä, mutta tärkeitä päivän onnistumisen kannalta. Päivärepulle sopiva koko on noin 25-35 litraa. Repun pitää istua hyvin selkään, eikä se saa hiertää tai hiostaa häiritsevästi. Kevyestä lantiovyöstä on hyötyä ja repun ulkopuolella oleva juomapullotasku on kätevä. 

    Ensiapupakkaukseen otetaan perustarvikkeet mukaan lyhyellekin retkelle.

    Päiväretken ensiapupakkaukseen tarvitaan henkilökohtaiset lääkkeet, särkylääke, kyypakkaus, laastarit, ensiside, ihoteippi tai rakkolaastarit, itikka-aikaan hyttysmyrkky, veitsi, tulitikut, valaisin (jos on vaarana että retki venyy pimeälle), aurinkorasva, matkapuhelin, wc-paperi ja vedenpuhdistustabletit (jos reitillä tarjolla oleva vesi ei ole juotavaa).

    Pakkaa kaikki ensiaputarvikkeet aina vesitiiviisti.

    Aiheeseen liittyvää:

    Jos liikutaan yksin, ilmoitetaan reittisuunnitelma ja aikataulu toiselle henkilölle, joka varmistaa, että retkeilijä on palannut kotiin. Vaikka alue olisi tuttu ja reitit merkittyjä, voi vahinkoja sattua.

    Mukaan päiväretkellekin tulee aina ottaa alueen kartta ja kompassi. Karttaa on myös hyvä seurata sopivin väliajoin, vaikka reitti olisi merkitty. Jos eksyy, olinpaikan määrittäminen on helpompaa, jos on matkalla seurannut karttaa. 

    Jos huomaa olevansa eksyksissä, pitää istua alas ja pitää ajattelutauko. Hätiköimällä tilanne pahenee. Kun paikallistaa, missä on viimeksi ollut varmasti kartalla, voi palata sinne ja etsiä uudestaan tutun reitin.

    Nautinnollisia hetkiä luonnossa!

    Aiheeseen liittyvää:

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite