Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista päiväretkelle Anders Lönnfeldt

    Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen hektisen elämän keskellä. Lyhyt lenkki lähiluonnossa voi jo hetkellisesti tehdä saman vaikutuksen kuin pidempi usean vuorokauden seikkailu pohjoisen erämaissa. Pääsyä luontoon ja istuskelua ja rupattelua nuotiolla alkaa odottaa sitä enemmän mitä lähempänä lähtö on. Toiset retkeilevät enemmän, toiset vähemmän, mutta suurin osa varmasti nauttii olostaan ulkona enemmän, kuin ennen lähtöä olisi ehkä muistanutkaan.

    Retken ei aina tarvitse olla pitkä, suunnittelua vaativa vaellus, tai edes pako jonkin kansallispuistomme poluille viikonlopuksi – ulos retkelle voi mennä yhtä hyvin päiväksi tai puoleksi kotinsa lähiympäristöön, löytämään uusia ulottuvuuksia tutuista seuduista.

    Päiväretki maastoon hyvällä säällä ei vaadi kovinkaan ihmeellisiä varusteita. Tietyistä perusasioista on kuitenkin hyvä huolehtia ennen metsään lähtöä.

    Kengät

    Kipeillä jaloilla ei kukaan viihdy ulkona pitkään. Hyvät kengät mahdollistavat mukavan päivän retkellä.

    Retkelle kenkiä valittaessa kannattaa ottaa huomioon päivän säätiedotus. Lämpimällä ja kuivalla säällä on syytä suosia hengittävää kenkää. Kuumana päivänä jalka hikoaa paljon - kalvolliset kengät tai kumisaappaat saavat jalat kostumaan.

    Jos luvassa on sadetta tai maasto on jo kosteaa, ovat kalvokengät ja kumisaappaat perusteltu valinta. Juurakkoisilla poluilla tai kulkemattomassa maastossa liikuttaessa kengässä tulisi olla hieman vartta nilkkaa tukemaan.

    Sukan valinta on erityisen tärkeää. Puuvillasukka ei ole missään tilanteessa toimiva ratkaisu. Keinokuitusukat tai villapitoiset sukat ovat parhaita valintoja.

    Muista myös, ettei uusi kenkä ole välttämättä heti mukava. Kokeile kenkää ensin vaikka iltakävelyllä, niin tiedät kuinka jalkasi siihen reagoi.

    Vaatteet

    Vaatetuksen tulee olla tarpeeksi hengittävä ja muunneltava vaihtuviin sääoloihin. Kävellessä vaatetta tarvitsee paljon vähemmän kuin tauolla. Varaa tauolle hiukan ylimääräistä päälle laitettavaa, niin et joudu lopettamaan taukoa palelemisen vuoksi.

    Jos sää on tuulinen tai sateinen, kannattaa kävellessä uloimman vaatteen olla tuulen- ja vedenpitävä. Tyynellä ja kuivalla säällä säästä kalvovaatteet tauolle. Alemmissa kerroksissa vältetään aina kalvovaatteita, jotta kokonaisuuden hengittävyys säilyy hyvänä.

    Puuvilla on huono materiaali erityisesti suoraan ihoa vasten tulevissa vaatteissa. Puuvilla imee itseensä paljon kosteutta ja on hidas kuivumaan.

    Ruoka ja juoma

    Aloittelevalle retkeilijälle nesteen ja ravinnon tarve maastossa saattaa tulla yllätyksenä. Molempien kulutus kasvaa huomattavasti liikuttaessa ulkona.

    Ota evästä koko päiväksi ja tutustu sen sisältämiin energiamääriin. Jalat muuttuvat erittäin raskaiksi energiavajeessa. Osan eväistä tulisi olla helposti syötäviä ja kaikkien eväiden maistuvia, etteivät ne jää syömättä.

    Nestettä kuluu päivän aikana useita litroja - sama määrä täytyy lisätä elimistöön päivän aikana. Nestetankkaus suoritetaan pienin väliajoin pienillä kulauksilla. Pidä juomapullo helposti saatavilla. Huolehdi jo kotoa lähtiessäsi, ettei sinulla ole nestevajetta.

    Reppu

    Taukovaatteet, eväät, vesi ja muut varusteet pakataan reppuun. Niitä kannetaan koko päivä mukana.

    Päivärepun vaatimukset eivät ole kovin teknisiä, mutta tärkeitä päivän onnistumisen kannalta. Päivärepulle sopiva koko on noin 25-35 litraa. Repun pitää istua hyvin selkään, eikä se saa hiertää tai hiostaa kantajaa häiritsevästi. Kevyestä lantiovyöstä on hyötyä ja ulkopuolinen juomapullotasku on eduksi.

    Ensiaputarvikkeet

    Ensiapuvarusteista tulee ottaa perustarvikkeet mukaan lyhyellekin retkelle.

    Päiväretkellä hyödyllisiä ovat esimerkiksi henkilökohtaiset lääkkeet, särkylääke, kyypakkaus, laastarit, ensiside, ihoteippi tai rakkolaastarit, itikka-aikaan hyttysmyrkky, veitsi, tulitikut, valaisin (jos vaarana että retki venyy pimeälle), aurinkorasva, matkapuhelin, wc-paperi ja vedenpuhdistustabletit (jos reitillä tarjolla olevat vedet eivät ole juotavia).

    Pakkaa kaikki ensiaputarvikkeet aina vesitiiviisti.

    Kartta ja kompassi

    Jos liikut yksin, ilmoita reittisuunnitelmasi ja aikataulusi toiselle, joka varmistaa, että palaat kotiin. Vaikka alue olisi tuttu ja reitit merkittyjä, voi vahinkoja sattua.

    Mukaan tulisi aina ottaa alueen kartta ja kompassi. Karttaa on myös hyvä seurata sopivin väliajoin, vaikka reitti olisi merkitty. Siinä vaiheessa kun ollaan eksyksissä, on olinpaikan määrittäminen sitä helpompaa, mitä useammin karttaa on katsottu.

    Jos huomaat olevasi eksyksissä, istu alas ja rauhoitu. Hätiköimällä tilanne pahenee. Mieti missä olit viimeksi varmasti kartalla ja palaa sinne.

    Nautinnollisia hetkiä luonnossa!

    Lue oppaita ja blogeja aiheesta päiväretkeily »

    Pakkauslista päiväretkelle    Avaa tulostettava pakkauslista PDF-tiedostona »    VAATTEET


    RUOKAILU


    LIIKKUMINEN


    ENSIAPU JA HYGIENIA


    MUUTA TARPEELLISTA

    Repun pakkaus päiväretkelle

    Repun pakkaus piknikille

    Repun pakkaus nuotioretkelle

    Repun pakkaus pyöräretkelle

    Mukaan päiväretkelle 

    Lähiretkeilijän kohdeopas

    Lähiretkeilijän kohdeoppaasta löydät helposti retkikohteet niin lyhyelle päiväretkelle kuin pidemmillekin retkille. Kohdeoppaaseen »

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite