Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PAKKAUSLISTA VIIKONLOPPURETKELLE TALVELLA

        Kylmä, lumen verhoama luonto on lumoavan kaunis ja hiljainen ympäristö luo rauhallisen tunnelman. Jäätyneet järvet ja suot mahdollistavat tutussakin retkimaastossa aivan uudenlaisen elämyksen. Illalla ja yöllä pimeyttä valaisee nuotion lisäksi kuutamo ja tähtitaivas ja parhaassa tapauksessa revontulien leikki. Pakkaa mukaan termospulloon kuumaa kaakaota ja runsaasti maukasta evästä ja lähde nauttimaan talvisesta leikkikentästä. Talviretket yön sujuvat vaivattomammin, jos sinulla on jo kokemusta yön yli retkeilystä lämpiminä vuodenaikoina ja päiväretkistä talvella. Talvella pitää osata pysyä lämpimänä ja energisenä. Siksi talviretkeä tulee suunnitella hieman enemmän kuin lämpimien vuodenaikojen viikonloppuretkiä. Esimerkkinä vesi, joka talvella jäätyy juomapulloon ja siksi säilytetään termospullossa. Vesi pitää useimmiten sulattaa lumesta, jos juoksevaa vettä ei ole saatavilla. Talviretkien retkeilykikat oppii nopeasti, mutta harjoittelu kannattaa aloittaa lyhyemmillä retkillä.

        Varustelista yön yli retkelle talvella

        Vuokraa ja osta tarpeeseen

        Kaikkia retkeilyvarusteita ei välttämättä ole syytä heti ostaa itselleen, vaan päivittää sitä mukaa kun retkeilyinnostus ja -aktiivisuus kehittyy.

        Vuokrauspalvelusta on mahdollista vuokrata varusteita pidemmillekin retkille. 365-klubilaiset saavat vuokrauspalvelusta 25 % alennuksen.

        Kerrospukeudu talviretkelle

        Kerrospukeutuminen on talviretkeilijän pukeutumiskoodi. Ensimmäisen, ihoa vasten tuleva aluskerrasto siirtää kosteutta pois iholta. Tähän sopii parhaiten merinovillainen kerrasto. Villaisen kerraston etuna on sen lämmöneristyskyky kosteanakin. Toinen kerros, niin sanottu välikerros, on villaa tai fleeceä niiden hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi. Myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviliikuntaan. Kuorikerrokseksi softshell-vaatteet ovat loistavia valintoja talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet. Softshell-vaatteet eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja päällysvaatteiksi ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävä puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000. Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristyskerrokseksi untuvatakin.

        Ota aina mukaan kuiva, vesitiiviisti pakattu vaihtovaatekerta talviretkelle.

        Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkään talviretkellä ei ole suositeltavaa, sillä puuvilla imee paljon kosteutta, tuntuu iholla märkänä kylmältä ja kuivuu hyvin hitaasti.

        Suojaa hyvin kädet, jalat ja pää

        Kädet ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Pipo kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi ja korvat ovat suojattuna. Suojaa myös kaulan alue villaisella tuubihuivilla. Hanskojen tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

        Aiheeseen liittyvää:

        Vedenpitävät kengät varma valinta

        Talviretkeilyssä kengissä tulee kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin asioihin: vedenpitävyys, pohjan eristävyys ja pohjan pitävyys.

        Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Talvikenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät. Kylmä hohkaa maasta, jonka takia talvikengissä on lisäeristys pohjassa ja usein myös lämmittävä huopapohjallinen. Tavallisilla vaelluskengillä voi kulkea myös talvella, mutta kylmä hohkaa niiden läpi helposti ja kovalla pakkasella vaelluskenkien pohjien kumi voi muuttua liian kovaksi, jolloin ne ovat myös liukkaat. Tämä on kumin luonnollinen ominaisuus ja siksi talvikengissä on erilainen kumiseos, jossa on hyvä pito myös kovalla pakkasella. Jos liikut jäisessä maastossa, ovat nastakengät paras valinta.

        Hyvät sukat ovat tärkeät

        Vältä puuvillaa ihoa vasten, opastetaan usein. Se koskee myös sukkia. Hyvätkään kengät eivät auta, jos puuvillaiset sukat imevät kosteuden hikoilusta. Kostea sukka ja iho synnyttävät helpommin rakkoja. Panosta laadukkaisiin merinovillaisiin sukkiin ihoa vasten. Ohuen liner-sukan päälle voi pukea paksumman vaellussukan. Kahdet sukat auttavat vähentämään rakkojen syntymistä, kun hankauspiste syntyy sukkien väliin eikä ihoa ja sukkaa vasten. Älä kuitenkaan pue liian monta tai paksua sukkaa. Kengän sisään täytyy jäädä hieman tyhjää ilmaa, josta lämmittävyys syntyy. Jos jalat ovat liian tiukasti kengässä, ei lämmittävää ilmakerrosta pääse syntymään ja jalat kylmenevät nopeasti.

        Aiheeseen liittyvää:

        Yöpyminen talvella

        Teltta on varmin ja turvallisin tapa yöpyä ulkona. Talvikäyttöön suunnitelluissa talviteltoissa on ilmanvaihtokanavat teltan yläosassa ja päälliteltan liepeet ulottuvat maahan asti, jotta tuuli ei tuiverra lunta sisäpuolelle. Kelin salliessa voi lähteä talviretkelle myös kesäkäyttöön tarkoitetulla teltalla, mutta tällöin tulee huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta, koska kesätelttojen ilmanvaihto useimmiten hoituu avonaisen liepeen alta. Mikäli hengityksestä kostunut ilma jää teltan sisälle, tulee nopeasti kylmänkangistunut olo.

        Jos tarkoituksesi on lähteä pohjoisempaan ja avoimempaan tunturimaastoon, myös teltalta vaaditaan parempaa kestävyyttä kovia tuulia ja teltan päälle satanutta lumimassaa vastaan.

        Laavussa nukkumisessa on oma taikansa. Avoimesta sivusta voi katsella tähtitaivasta. Laavussa nukkuessasi tarvitset kuitenkin lämpimämmän talvimakuupussin, sillä lämpö karkaa laavussa pois, toisin kuin teltassa. Paksu ja lämmin talvimakuualusta on vähintään yhtä tärkeä kuin hyvä makuupussi, sillä kylmä hohkaa maasta. Paraskaan makuupussi ei pidä lämpimänä, jos makuualusta päästä kylmän läpi.

        Kotisi tai muun lämpimän sisätilan lähimaastossa voit myös turvallisesti kokeilla avoimen taivaan alla nukkumista ilman telttaa, laavua tai muuta majoitetta.

        Aiheeseen liittyvää:

        Talvimakuualustat 
        Talvimakuupussit 

        Kapea rinkka jättää tilaa käsien liikkeille

        Talviretkelle otetaan mukaan enemmän vaatteita ja paksumpia vaatteita, jolloin myös rinkalta vaaditaan suurempaa kokoa. Vaatteiden määrässä ja laadussa ei kannata säästä sen takia, että rinkkaan ei kaikkia mahdu mukaan. Talvella on erittäin tärkeää, että on mukana yhdet varavaatteet esimerkiksi jäihin putoamisen takia. Vedenpitävät pakkauspussit pitävät vaatteet kuivina ja tavarat järjestyksessä ja helpommin löydettävissä rinkassa. Leveä rinkka ja suuret sivutaskut ovat helposti käsien tiellä hiihdettäessä ja lumikenkäillessä, joten kapea rinkka on talviretkellä parempi valinta.

        Jos otat ahkion mukaan retkelle, etkä kulje rinkka selässä, voit tällöin pakata vaatteet ja tavarat suoraan vedenpitäviin pakkauspusseihin tai laukkuihin.

        Aiheeseen liittyvää:

        Sukset vai lumikengät?

        Korkeat, valkeat lumikinokset luovat upean tunnelman luontoon ja mahdollistaa aivan uudenlaisen mahdollisuuden seikkailuun. Kesäretkiltä tutut maastot pääsee näkemään aivan uudelta kantilta lumikengillä tai suksilla liikuttaessa. Ylitsepääsemättömät suot ja järvet eivät ole enää este vaan mahdollisuus! Monilla retkeilyalueilla eniten kuljetut polut ovat toki varsin hyvin tallattuja ja siten kuljettavissa ihan vaelluskengissäkin. Kun lunta on maastossa sen verran paljon, että jalkaisin kulkeminen on hankalaa, vaatii sinne lähteminen oikeat työkalut. Hyvä mahdollisuus poiketa poluilta kunnon umpihankeen kannattaa tietenkin tehdä.

        Aiheeseen liittyvää:

        Sukset ja sauvat 

        Ruokailu talviretkellä

        Aloittelevalle retkeilijälle nesteen ja ravinnon tarve maastossa saattaa tulla yllätyksenä. Molempien kulutus kasvaa huomattavasti liikuttaessa ulkona ja talviretkellä tämä korostuu kesäretkiä enemmän.

        Energiapitoista evästä varataan koko päiväksi. Retki muuttuu raskaaksi, jos ei ole syönyt tai juonut tarpeeksi. Eväissä on hyvä olla pieniä välipaloja, joita on helppo syödä ja napsia tauolla. Osa eväistä voi olla ruokaisampia ja täyttävämpiä. Voit valmistaa hyvän retkiaterian pidemmällä lepotauolla.

        Nestettä haihtuu päivän aikana 2-3 litraa. Sama määrä pitäisi voida tankata retkipäivän aikana. Talvipakkasella nesteen haihtumista ei huomaa samalla lailla kuin kesällä, joten talviretkellä on tärkeää juoda säännöllisesti vaikka janon tuntua ei olisikaan. Pakkasella vesi jäätyy normaalissa vesipullossa, joten talviretkellä juomat tulee säilyttää termospullossa. Nestetankkaus suoritetaan pienin väliajoin pienillä kulauksilla. Huolehdi jo kotoa lähtiessäsi, ettet ole huomaamattasi janoinen ja nestevajeessa.

        Kaasukäyttöinen retkikeitin toimii vielä parissa pakkasasteessa. Kovilla pakkasilla kaasu kuitenkin menettää tehonsa ja tällöin bensiinikäyttöinen monipolttoainekeitin on paras ja joskus ainoa toimiva vaihtoehto.  Mukaan kannattaa ottaa keitinsetti, jossa kattilat, paistinpannu ja keitin pakkautuvat yhdeksi paketiksi. Trangia on monien tuntema retkikeitinsetti, mutta myös Primuksella on useita samalla periaatteella toimivia vaihtoehtoja. Avaa video ja katso ohjeet keittimen kasaukseen. Kattiloiden kanssa kannattaa aina välttää metallisia aterimia, myös ilman non-stick-pinnoitetta olevien kanssa. Metalli naarmuttaa helposti etenkin alumiinin pintaa ja kuluttaa kattilaa nopeammin.

        Suunnittele ja annostele eväät jo kotona, jotta kannat luontoon mahdollisimman vähän ruokapakkauksia. Ota mukaan roskapussi, jossa voit tuoda kaikki omat roskasi pois luonnosta. Pidetään luonto siistinä. Jos jaksamme kantaa ruokapakkaukset täytenä luontoon, jaksamme kantaa ne myös tyhjänä takaisin.

        Aiheeseen liittyvää:

        Paleltumat ja palovammat talviretkeilijän suurimmat vaarat

        Ensiapupakkaus otetaan aina mukaan myös lyhyellekin retkelle. Ensiapupakkaus voi olla yhteinen, mutta on huomioitava tarvikkeiden riittävyys ja tarvittaessa otetaan useampi ea-pakkaus mukaan. Pakkaukseen otetaan mukaan vähintään käsidesi, särkylääkettä, laastarit, ensiside, ihoteippiä tai rakkolaastarit ja rasvaside palovammoja varten. Talviretkellä palovamman riski voi olla kesäretkeä korkeampi, kun käsitellään paljon kiehuvaa vettä ja kuumia kaminoita. Lisäksi pakkauksessa voi olla kädenlämmitin ja jalanlämmitin, veitsi, tulitikut, valaisin, aurinkorasva (etenkin keväthangilla!), matkapuhelin, wc-paperi ja vedenpuhdistustabletit. Pakkaa kaikki ensiaputarvikkeet aina vesitiiviisti. Aina ei täyttä ea-pakkausta ole tarpeen kantaa mukanaan, vaan voit erilaisille retkille koota oman ea-pakkauksen. Lue blogista vinkit ensiapulaukun ja korjaussarjan kasaamiseen.

        Aiheeseen liittyvää:

        Ensiapu ja hygienia 

        Muuta tarpeellista

        Lyhyellekin retkelle on hyvä ottaa paperinen kartta ja kompassi, vaikka suunnistaisitkin puhelimen karttasovelluksen avulla. Puhelimesta voi akku loppua tai se voi rikkoutua, ja tällöin on hyvä olla toiset suunnistusvarusteet varalla. Sama toimii toisin päin eli kartan ja kompassin lisäksi kannattaa olla varalla erillinen GPS-laite tai puhelimessa karttasovellus.

        Puukko on hyvä aina olla mukana apuna ruoanlaitossa ja sytykkeiden, kuten kiehisten teossa. Istuinalusta lämmittää mukavasti takamusta ja suojaa kosteudelta ja lialta. Jokaisen oman istuinalustan tilalla voidaan käyttää solumuovista makuualustaa, jonka päälle mahtuu 3 tai 4 aikuista istumaan. Jos käytät samaa makuualustaa myös nukkuessasi, niin varmista, että se on kuiva ja puhdas kun viet sen telttaan sisälle.

        Aiheeseen liittyvää:

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite