/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista talviselle viikonloppuretkelle

    Erityistä huomioitavaa valmistauduttaessa yöretkelle talvella


    Talviretket yön yli ovat parhaimmillaan, jos sinulla on jo kokemusta yön yli retkeilystä lämpiminä vuodenaikoina. Talvella pitää osata pysyä lämpimänä ja energisenä kylmästä, lumesta ja pimeästä huolimatta. Siksi talvista viikonloppuretkeä pitää miettiä perusteellisemmin kuin lämpimien vuodenaikojen viikonloppuretkiä. Esimerkkinä vesi, joka talvella säilytetään sulana termospullossa, koska se jäätyy juomapulloon pakkasella. Vesi pitää useimmiten sulattaa lumesta, jos juoksevaa vettä ei ole saatavilla. Talviretkien retkeilykikat oppii nopeasti, mutta harjoittelu kannattaa aloittaa lyhyemmillä retkillä. 

    Kylmä, lumen verhoama luonto on lumoavan kaunis, mutta kylmissään siitä on vaikea nauttia. Vaatteiden materiaaleihin pitää kiinnittää talvella erityistä huomiota. Parhaat materiaalit talviretkeilyyn ovat merinovilla, fleece ja Gore-Tex. Jos retkellä kastuu lämpötilan ollessa pakkasen puolella, tulee äkkiä kylmä, kun liike loppuu. Paleleminen vie nopeasti huomion kaikesta hauskasta ja voi talviolosuhteissa muuttua hypotermiaksi – kehon alilämpöisyydeksi. Ota aina mukaan myös kuiva vesitiiviisti pakattu vaihtovaatekerta talviretkelle. Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkään talvella ei ole suositeltavaa, sillä puuvilla imee paljon kosteutta, tuntuu iholla märkänä kylmältä ja kuivuu hyvin hitaasti. Lue vinkkejä ja blogikirjoituksia aiheesta retkeily talvella ».

    Kerrospukeudu


    Kerrospukeutuminen on talvella toimivin ratkaisu. Ensimmäisen, ihoa vasten tulevan aluskerraston olisi hyvä siirtää kosteutta poispäin iholta. Tähän sopii tekninen tai villainen kerrasto. Villaisen kerraston etuna on sen lämmöneristyskyky kosteanakin. Toinen kerros, niin sanottu välikerros, on mielellään villaa tai fleeceä hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi. Mutta myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviliikuntaan. Softshell-vaatteet ovat loistavia valintoja päällysvaatteiksi talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet. Softshell-vaatteet eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja päällysvaatteiksi ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävä puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000. Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristeeksi vaikkapa untuvatakin. Lue kerrospukeutumisen perusteet ».

    Suojaa hyvin kädet, jalat ja pää


    Kädet, jalat ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Kenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät. Sukkien materiaalina merinovilla on talvella erinomainen – villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää kostuessaankin, jolloin hiki ei pääse kylmettämään jalkaa. Päähine kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi ja korvat ovat suojattuna. Suojaa myös kaulan alue villaisella tuubihuivilla. Käsineiden tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

    Yöpyminen talvella


    Teltta on varmin ja turvallisin tapa yöpyä ulkona. Kelin salliessa voit lähteä talviretkelle myös kesäkäyttöön tarkoitetulla teltalla, jos yövyt tuulensuojaisessa metsässä. Jos tarkoituksesi on lähteä pohjoisempaan ja avoimempaan tunturimaastoon, myös teltalta vaaditaan parempaa kestävyyttä. Talvella telttaillessasi sinun kannattaa kinnittää huomiota, että teltan liepeet ulottuvat maahan asti. Muuten tuuli ja lumi voivat tulla liepeen alta teltan sisälle. Laavussa nukkumisessa on oma taikansa. Avoimesta sivusta voi katsella tähtitaivasta. Laavussa nukkuessasi tarvitset kuitenkin lämpimämmän makuupussin, sillä lämpö karkaa laavussa pois, toisin kuin teltassa. Kotisi tai muun lämpimän sisätilan lähimaastossa voit myös turvallisesti kokeilla avoimen taivaan alla nukkumista ilman telttaa, laavua tai muuta majoitetta.

    Varustelista talviselle viikonloppuretkelle:


    Avaa tulostettava PDF »

    Vaatteet


    Ruokailu


    Yöpyminen


    Liikkuminen


    Ensiapu ja hygienia


    Muuta tarpeellista


    Mukaan viikonloppuretkelle talvella 

    Lähiretkeilijän kohdeopas

    Lähiretkeilijän kohdeoppaasta löydät helposti retkikohteet niin lyhyelle päiväretkelle kuin pidemmillekin retkille. Kohdeoppaaseen »

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite