Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Pakkauslista talviselle viikonloppuretkelle

    Erityistä huomioitavaa valmistauduttaessa yöretkelle talvella


    Retkelle valmistautuminen on iso osa kokemusta – pääsyä luontoon ja istuskelua ja rupattelua nuotiolla alkaa odottaa sitä enemmän mitä lähempänä lähtö on. Toiset retkeilevät enemmän, toiset vähemmän, mutta suurin osa varmasti nauttii olostaan ulkona enemmän, kuin ennen lähtöä olisi ehkä muistanutkaan. Erityisesti talvella retkeilyä kannattaa kuitenkin vähän miettiä etukäteen.

    Kylmä, lumen verhoama luonto on lumoavan kaunis, mutta kylmissään siitä voi olla vaikea nauttia. Vaatteiden materiaaleista, kuten merinovillasta, fleecestä ja Gore-Texistä puhutaan paljon ympäri vuoden, mutta materiaaleille kannattaa antaa talvella erityistä huomiota. Jos retkellä kastuu lumesta, vedestä tai hikoilusta lämpötilan ollessa pakkasen puolella, tulee äkkiä kylmä kun liike loppuu. Paleleminen vie nopeasti huomion muuten hienolta päivältä. Puuvillaisten vaatteiden käyttäminen etenkin talvella ei ole suositeltavaa, sillä puuvilla imee paljon kosteutta ja kuivuu hyvin hitaasti. Lue vinkkejä ja blogikirjoituksia aiheesta retkeily talvella ».

    Kerrospukeudu


    Kerrospukeutuminen on talvella viisas ratkaisu. Ensimmäisen, ihoa vasten tulevan aluskerraston olisi hyvä siirtää hikoilua poispäin iholta. Tähän sopii tekninen tai villainen kerrasto, villaisen etuna ollessa sen lämmöneristys kostuneenakin. Toinen kerros, niin sanottu välikerros, on mielellään villaa tai fleeceä hyvien lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi, mutta myös ohuemmat, tekniset vaatteet sopivat vauhdikkaaseen aktiiviurheiluun – kosteutta vaatteiden olisi hyvä edelleen siirtää kauemmas ihosta. Softshell-vaatteet ovat loistavia valintoja päällysvaatteiksi talviretkeilyyn. Ne pitävät tuulen loitolla sekä hengittävät paremmin kuin kuorivaatteet, mutta eivät kuitenkaan suojaa vedeltä yhtä hyvin. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vahalla kyllästettävät puuvillasekoitekankaat, kuten Fjällrävenin G-1000. Oikein kylmällä ilmalla voi vielä lisätä eristeeksi vaikkapa untuvatakin. Lue kerrospukeutumisen perusteet ».

    Suojaa hyvin kädet, jalat ja pää


    Kädet, jalat ja pää on myös ehdottoman tärkeää suojata talven tuiskuja vastaan. Jaloista haihtuu kenkien läpi lämpöä, jonka vuoksi lumi helposti sulaa ja tarrautuu kengän pintaan kostuttaen sen, vaikka pakkastakin olisi. Kenkien on siis syytä olla vedenpitävät ja lämpöä eristävät. Sukkien materiaalina merinovilla on talvella erinomainen – villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää kosteanakin, jolloin hiki ei pääse kylmettämään jalkaa. Päähine kannattaa valita niin, että tuuli ei pääse tuivertamaan sen läpi ja että korvat ovat suojattuna. Käsineiden tulee pitää kosteus ulkona ja lämpö sisällä. Nahkainen pinta hanskoissa on hyvä, sillä se on kulutuskestävä, tuulelta suojaava ja vahattuna myös vettähylkivä. Tarvittaessa aluskäsineet hanskan sisällä tuovat lisää lämpöä ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Oikein kylmällä kelillä voi ottaa mukaan kevyesti eristetyt nahkaiset sormikkaat työskentelyhanskoiksi ja lisäksi erilliset lämmittelyyn tarkoitetut lämpimät rukkaset tai sormikkaat.

    Yöpyminen talvella


    Teltta on varmin ja turvallisin tapa yöpyä ulkona. Kelin salliessa voi talviretkelle lähteä myös kesäkäyttöön tarkoitetulla teltalla tuulelta suojaisessa metsässä. Jos on tarkoitus lähteä pohjoisempaan ja avoimempaan maastoon, tällöin myös teltalta vaaditaan parempaa kestävyyttä. Talvella telttaillessa kannatta myös kiinnittää huomiota, että teltan liepeet ulottuvat maahan asti, muuten tuuli ja lumi voivat tulla liepeen alta teltan sisälle. Laavussa nukkumisessa on oma taikansa. Avoimesta sivusta voi katsella tähtitaivasta. Laavulla nukuttaessa makuupussilta vaaditaan enemmän, sillä lämpö karkaa pois toisin kuin teltassa. Lähimaastossa on myös turvallista kokeilla avoimen taivaan alla nukkumista ilman telttaa, laavua tai muuta majoitetta.

    Varustelista talviselle viikonloppuretkelle:


    Avaa tulostettava PDF »

    Vaatteet


    Ruokailu


    Yöpyminen


    Liikkuminen


    Ensiapu ja hygienia


    Muuta tarpeellista


    Mukaan viikonloppuretkelle talvella 

    Lähiretkeilijän kohdeopas

    Lähiretkeilijän kohdeoppaasta löydät helposti retkikohteet niin lyhyelle päiväretkelle kuin pidemmillekin retkille. Kohdeoppaaseen »

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite