Nosilife

Nosilife

NOSILIFE – vaatteita kestävällä hyönteissuojalla

NOSILIFE. Maailman ensimmäinen ja ainoa pysyvän hyönteiskarkotteen omaava vaatemallisto – Craghoppersin kehittämä.

Mitä ovat NosiLifen ainutlaatuiset, pysyvän suojan tarjoavat vaatteet?
Craghoppersin luoman NosiLifen vaatteet karkottavat hyönteiset. Vaatteiden karkoteaineiden ansiosta hyttysenpistojen määrä putoaa huomattavasti (80–90%) ja niiden bakteereja tappava vaikutus auttaa taistelemaan hajuja ja tartuntoja vastaan.

Miten se toimii vaatteissa?
NosiLife on täysin turvallinen nisäkkäille mutta myrkyllinen kaikille hyönteisille. Heti kun hyönteinen koskee kankaaseen, aineet karkottavat tai saattavat jopa tappaa sen. Vaikutus on sama kaikkiin hyönteisiin hyttysistä sääskiin.

Kuinka kauan se kestää?
NosiLife on pysyvä.

Onko se turvallinen?
Kyllä. Vaikuttavat aineet ovat täysin myrkyttömiä eivätkä aiheuta ärsytystä. Menetelmä kehitettiin alun perin pölypunkkeja vastaan ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti sairaaloissa ja vuodevaatteissa.

Mitä vaikuttavia aineita se sisältää?
Hyönteiskarkote on eräänlaista permetriiniä, joka on synteettisiin pyretroideihin kuuluva kemikaali. Mikrobeja tuhoava vaikutus tulee biosidistä, jota käytetään usein käsisaippuoissa ja muissa ihonhoitotuotteissa.

Miksi valita NosiLife?
NosiLifen vaatteet ovat täydellisiä matkustajille, mihin ikinä he ovatkaan menossa. Malaria-alueilla matkustajia kehotetaan aina suojautumaan hyönteisenpistoilta, ja käytettynä yhdessä karkotteiden kanssa NosiLife tarjoaa erittäin voimakkaan suojan. Alhaisemman riskin alueilla NosiLife on yhtä tehokas, sillä se suojaa pistoilta ja tarjoaa mukavan olon. Jopa alueilla joilla ei ole pistoriskiä NosiLifen mikrobeja tuhoava vaikutus vähentää hajuja ja tartunnan riskiä.

Joitakin karkotteita, kuten DEET:iä, suositellaan käytettäväksi vain korkean riskin alueilla, koska niillä voi olla muita terveydelle haitallisia vaikutuksia. NosiLifen käyttö auttaa tukemaan vähemmän myrkyllisiä karkotteita, kuten IR3535:ta tai jopa Citronellaa, ja se tarjoaa silti erittäin tehokkaan suojan hyönteisiä vastaan. Lasten tai raskaana olevien naisten ei suositella käyttävän DEET:iä suuria määriä tai pitkäjaksoisesti. Permetriini hajoaa nopeasti, jos sitä suihkutetaan suoraan iholle, mutta kankaassa sen vaikutus säilyy. Aineen lisääminen tuotteen valmistusvaiheessa auttaa sitomaan kemikaalit ja pidentää tuotteen ikää. NosiLife kannustaa suojautumaan malarialta.

Vähentääkö vaatteiden silittäminen niiden suojaavaa vaikutusta?
Ei.

Onko vaikuttavista aineista haittaa kankaalle?
Ei.

Puolueeton tutkimus
Craghoppersin alkuperäinen hyönteiskarkote Nosquito tuotiin markkinoille vuonna 2002. Lontoossa sijaitsevan School of Tropical Medicinen puolueeton tutkimus varmisti sen toimivan hyvin ja mahdollisti näin valikoimamme kasvun. Myrkyllisten aineiden hallinnan laitos (Department of Toxic Substances Control) on puolueettomasti tutkinut NosiLifea, ja se on saanut EPA Nro:n .......

Tri. Nigel Hill kertoo:
”Tutkimme jatkuvasti uusia tuotteita ja teemme testejä löytääksemme parhaan mahdollisen tavan suojautua hyttysten ja muiden hyönteisten pistoilta. On selvää, että hyttyset valitsevat aina helpoimman kohteen: huonoiten suojautuneen ihmisen. Siksi kaikkien mahdollisten varotoimien ottaminen onkin paras tapa välttää pistetyksi tuleminen. Paras ratkaisu on siis hyönteiskarkotteen ja erityisvaatteiden yhdistelmä, koska silloin hyttynen valitsee uhrikseen jonkun suojautumattoman.”

Borrelioosi
Iso-Britanniassa borrelioosia kantaa lampaissa elävät punkit. Ne käyttävät ravinnokseen myös hirvieläimiä ja muita nisäkkäitä sekä lintuja. Niiden mieluisimmat asuinpaikat ovat metsät ja nummet, vaikka niitä löytyy muualtakin. Tautitapauksia löytyy laajalti.

Matkustajien riskit
Kuka tahansa voi saada borrelioositartunnan, jos heitä puree tartunnan saanut punkki, ja jopa joka kolmannen lampaan uskotaan kantavan borrelioosia. Borrelioosi voi olla hankala diagnosoida, varsinkin jos puremaa ei huomata, ja se voi johtaa aivokalvontulehdukseen tai halvaukseen. Brittiläisen terveysjärjestön (Health Protection Agency) virallisten arvioiden mukaan Iso-Britanniassa saattaa esiintyä jopa 3 000 uutta tapausta joka vuosi.

Tartunnan ehkäisy
Paras tapa ehkäistä tartunta on käyttää asianmukaisia vaatteita – Älä anna borrelioosiriskin pilata matkaasi alueilla, joilla saattaa elää punkkeja!

NOSILIFE kangastestitaulukko

Nosilife kangastestitaulukko

Laboratoriokokeet osoittavat, että NOSILIFE-käsittelyn saaneet vaatteet vähentävät huomattavasti hyttysenpistoja ja laskeutumisia (ks. taulukko yllä). Taulukosta näkyy, kuinka moni 10 hyttysestä laskeutuu, pistää ja syö testiolosuhteissa. Oranssi palkki osoittaa, että melkein 100 % hyönteisistä laskeutuu ja pistää, kun kangasta ei ole käsitelty. Sininen ja vihreä palkki osoittavat, että tämä vähenee huomattavasti, kun kankaalle tehdään NOSILIFE-käsittely. Craghoppers jatkaa edelleen kaikkien kankaiden testaamista.

Malaria
Malaria on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttavat tartunnan saaneiden hyttysten parasiitit. Parasiitit siirtyvät ihmisiin hyttysten pistäessä. Malarian voi ehkäistä ja se on hoidettavissa. Vuonna 2006 malariaa esiintyi 109:ssä maassa.

Vuonna 2006 malariatapauksia oli 247 miljoonaa, ja se tappoi noin 880 000 ihmistä.

Matkustajien riskit
Yleisimmät ensioireet – kuume, päänsärky, kylmät väreet ja oksentaminen – ilmaantuvat yleensä 10–15 päivän sisällä tartunnasta. Jos niitä ei hoideta pikaisesti tehokkailla lääkkeillä, malaria voi aiheuttaa vakavia oireita ja on usein tappava.

Matkustajat, jotka tulevat alueilta, joilla ei esiinny malariaa, ovat huonon immuniteettinsä vuoksi suuressa riskissä sairastua matkustaessaan suuren tautiriskin alueille.

Tartunnan ehkäisy
Ehkäisy keskittyy malariaa kantavien hyttysten kontrolloimiseen.

Kaksi pääasiallista tapaa kontrolloida hyttysiä on: pitkäkestoisella hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen käyttö & ihon peittäminen ja hyönteismyrkyn käyttäminen iholla ja vaatteissa.

Denguekuume
Denguekuume ja verenvuotokuume (dengue hemorrhagic fever, DHF) ovat tartuntatauteja, jonka välittäjinä toimivat Aedes-hyttyset (jotka voivat myös kantaa keltakuumetta). Dengue on nykyään yleisin ihmisillä esiintyvä arbovirus. Raportoituja tapauksia voi olla jopa yksi sadasta yksilöstä populaatiossa.

Todellinen luku voi olla 5–10 kertaa suurempi. Viimeisen 25 vuoden aikana epidemioita on puhjennut yhä useammin, ja ne ovat olleet yhä suurempia.

Vaarallisen verenvuotokuumeen esiintymistiheys on kasvanut huomattavasti: suuria epidemioita on puhjennut useassa maassa joka 3–5 vuoden välein. Noin yksi prosentti denguekuumepotilaista sairastuu verenvuotokuumeeseen.

On arvioitu, että vuosittain esiintyy 50–100 miljoonaa denguekuumetapausta, 500 000 DHF-tapausta ja yli 20 000 kuolemantapausta.

Matkustajien riskit
Hyttysiä esiintyy asuinalueilla, ja ne mieluiten pistävät ihmisiä päiväsaikaan. Ne pistävät useimmin kahteen eri aikaan: aamulla, monen tunnin ajan auringonnousun jälkeen ja myöhään iltapäivällä, monen tunnin ajan ennen auringonlaskua. Hyttyset saattavat silti pistää mihin tahansa aikaan päivästä, etenkin sisällä, varjossa tai pilvisellä säällä.

Denguekuumeen oireet puhkeavat yhtäkkiä 3–14 päivän (yleensä 4–7 päivän) itämisajan jälkeen: korkea kuume, ankara päänsärky pään etuosassa sekä nivel- ja lihassärky kuuluvat oireisiin. Monilla potilailla esiintyy myös pahaa oloa, oksentamista ja ihottumaa, joka alkaa 3–5 päivää kuumeen puhkeamisen jälkeen, ja joka voi levitä vartalosta käsivarsiin, jalkoihin ja kasvoihin. Toipumisaika voi täten pitkittyä. Kuumeen laskiessa potilailla saattaa esiintyä hiussuonten vuotoa, verenvuotoa, maksan entsyymiarvojen nousua ja suonensisäistä hyytymistä.
Tartunnan ehkäisy
Denguekuumeeseen ei ole rokotetta. Matkustajien tulee tietää, että he voivat vähentää riskiä pysymällä hyvin suojatuilla tai ilmastoiduilla alueilla, pitämällä vaatteita, jotka peittävät kädet ja jalat ja käyttämällä hyönteiskarkotetta sekä iholla että vaatteissa.

Kommentit